Στη 2η φάση το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Αμοργού

  • Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022 - 06:18

Ομόφωνη έγκριση έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τη 2η φάση του Επιχειρησιακού Σχεδίου του νησιού, περιόδου 2020-2023, που αφορά στο πρόγραμμα τοπικής και οργανωτικής ανάπτυξης.

Η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Δήμος θα διαμορφώνεται μέσω του καθορισμού των γενικών στόχων και πολιτικών δράσης οι οποίοι ομαδοποιούνται σε άξονες και μέτρα.

Τα κρίσιμα σημεία τοπικής ανάπτυξης αφορούν τους θεματικούς τομείς:

- του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών, με έμφαση σε θέματα της καθημερινότητας αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος,

- της κοινωνικής πολιτικής, παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού με έμφαση στα θέματα πρόνοιας και παιδείας,

- της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης με έμφαση στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στα θέματα απασχόλησης,

- του εσωτερικού περιβάλλοντος του Δήμου με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του και την ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του.

Ο Δήμος, έχοντας ολοκληρώσει την μελέτη του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος του προχωρεί στη χάραξη της στρατηγικής στην οποία θα βασιστεί τα επόμενα έτη.

Το ζητούμενο είναι η συνολική βελτίωση όλων των παραγόντων που προσδιορίζουν την οικονομική αποτελεσματικότητα, την κοινωνική ευημερία, την ποιότητα ζωής, τον δημόσιο χώρο και την εικόνα της περιοχής.

Η ομάδα έργου, αφού έλαβε υπόψη της τα βασικά γεωγραφικά, ιστορικά και δημογραφικά στοιχεία (απογραφές, στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής), τα οικονομικά δεδομένα και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της περιοχής, την οικιστική δομή και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, την κατάσταση των υφιστάμενων δομών, επιστημονικές μελέτες που αφορούν την περιοχή, τα βασικά οργανωτικά και οικονομικά ζητήματα των υπηρεσιών του Δήμου, τις δεσμεύσεις της Διοίκησης για τα ζητήματα ανάπτυξης της περιοχής, τα κατά καιρούς διατυπωθέντα αιτήματα των δημοτών και ομάδων αυτών, σχετικά με τις αναπτυξιακές δυνατότητες αλλά και αναγκαιότητες της περιοχής, τη συνεχή συρρίκνωση και μεταβλητότητα των κρατικών πόρων καθώς και τη δυνατότητα αξιοποίησης θεσμοθετημένων χρηματοδοτικών μέσων, κατέληξε στους μακροπρόθεσμους στόχους.

Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν την προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του Δήμου, την αναβάθμιση της διοικητικής του ικανότητας, την ικανοποίηση των αναγκών των αποδεκτών του, τη βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης.

Στόχος 1ος: Δήμος ουσιαστικά ενεργός στην καθημερινότητα των δημοτών με έργα και δράσεις απαραίτητα για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του νησιού που ενισχύουν τις ήδη επιτυχημένες προσπάθειές για έργα ανάπλασης και πολεοδομικής αποκατάστασης, όπως: επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμου, διαχείριση πρασίνου και υδάτινων πόρων, ανάπτυξη – συμπλήρωση δικτύων υδάτων, χωροταξικό σχεδιασμό, ενίσχυση των υποδομών προσπελασιμότητας και οδικής ασφάλειας, μέριμνα για την υγιεινή και ασφάλεια των δημοτών, δίκτυα ενέργειας και ηλεκτροφωτισμού.

Στόχος 2ος: Δήμος της τουριστικής και κοινωνικής ανάπτυξης και συνοχής, της εκπαίδευσης, της πολιτιστικής ανάπτυξης και της αθλητικής δράσης, που παρέχει επιπρόσθετες υπηρεσίες πρόνοιας και υποστήριξης σε όλους τους δημότες και ειδικότερα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πληθυσμού, βελτιώνει τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες της περιοχής, προωθεί και υλοποιεί δράσεις για τα παιδιά και τους νέους, την εκπαίδευσή τους, αναβαθμίζοντας και συμπληρώνοντας τις υπάρχουσες υποδομές.

Στόχος 3ος: Δήμος που προωθεί την τοπική ανάπτυξη μέσα από την δημιουργία συνεργασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, την ενημέρωση και την προώθηση και εφαρμογή δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της τοπικής αγοράς καθώς και για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Στόχος 4ος: Δήμος σύγχρονος και αποτελεσματικός, που παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα της λειτουργίας του, αξιοποιώντας αποδοτικότερα τους διαθέσιμους πόρους, ενισχύοντας τα συστήματα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) και εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή των πολιτών σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον του νησιού, μέσα από διαδικασίες διαφανείς, συμμετοχικές, προσβάσιμες σε όλους.

Οι παραπάνω στόχοι αποτυπώνονται στη διατύπωση του οράματος για την ανάπτυξη του Δήμου Αμοργού και σαν περιοχή και σαν οργανισμό. Μέσα από αυτούς προσδιορίζονται και οι κατευθυντήριες αρχές που πρέπει να διέπουν τον τρόπο λειτουργίας του και γενικά τον τρόπο διοίκησης των τοπικών υποθέσεων.

Κύριοι άξονες του οράματος του Δήμου, επιτυγχάνονται μέσα από την:

- Ενίσχυση, προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.

- Διασφάλιση της συνοχής και της ισόρροπης ανάπτυξης των οικισμών του δήμου.

- Ανανέωση και ολοκλήρωση των υποδομών.

- Διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η τόνωση της ιστορικής μνήμης.

- Θεσμική θωράκιση του δήμου.

- Τοποθεσία και φυσικό χάρισμα της Αμοργού.

Καθορισμός δράσεων

Ο 1ος άξονας αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με το Δήμο να θέτει ως προτεραιότητα τη βελτίωση των βασικών υποδομών, με στόχευση:

- την προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και άρση των εμποδίων σε βασικές υποδομές δικτύων,

- την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης και

- την επένδυση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση.

Ο 2ος άξονας αφορά στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και των υπηρεσιών παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού με προτεραιότητα του Δήμου την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχευση:

- την προαγωγή βιώσιμης και ποιοτικής απασχόλησης και στήριξη της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού και

- την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και οποιονδήποτε διακρίσεων.

Ο 3ος άξονας αφορά στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, με τον Δήμο να θέτει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, με στόχευση:

- την ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας,

- την βελτίωση της πρόσβασης σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, της χρήσης και της ποιότητάς τους και

- τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενίσχυση συνεργασιών.

Ο 4ος άξονας αφορά στη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου, με προτεραιότητα στην αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων και στόχευση:

- την υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς,

- την προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και πρόληψη των κινδύνων και

- την προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της βιώσιμης χρήσης των πόρων.