Νέος βρεφονηπιακός σταθμός στον Όρμο Κορθίου της Άνδρου

  • Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, 2022 - 06:17

Νέος βρεφονηπιακός σταθμός στον Όρμο Κορθίου της Άνδρου, ο οποίος θα στεγαστεί στο ισόγειο τμήμα του Συνεδριακού Κέντρου Δημάρχου Ιωάννη Γλυνού», με την εταιρεία «Αφοι Λαούδοι Α.Ε.Β.Ε.», να αναλαμβάνει όλες τις δαπάνες για τη δημιουργία του, προτείνοντας ο βρεφονηπιακός σταθμός να φέρει το όνομα του πατέρα των δωρητών «Ιωάννης Λαούδης».

Σύμφωνα με την σχετική εισήγηση του Τμήματος Πρόνοιας του Δήμου Άνδρου, που είναι και το αρμόδιο για την χορήγηση της σχετικής άδειας, “ο ανωτέρω χώρος κρίνεται ιδανικός για τη στέγαση του βρεφονηπιακού σταθμού, καθώς βρίσκεται σε σημείο κοντά στο οποίο δεν υπάρχει άλλος σταθμός και η λειτουργία του σταθμού εκεί θα συμβάλλει στη σωστή αγωγή και διαπαιδαγώγηση των βρεφών και νηπίων, ενώ παράλληλα θα δώσει λύση στο πρόβλημα πολλών εργαζόμενων γονέων που αναζητούν ένα ασφαλές μέρος για τη φύλαξη των παιδιών τους όσο αυτοί βρίσκονται στο χώρο εργασίας τους.

Επιπλέον, όπως περιγράφεται στην τεχνική έκθεση της Δ/νσης Τεχνικού & Περιβάλλοντος Δήμου Άνδρου, στον βρεφονηπιακό σταθμό μπορούν να φιλοξενηθούν 15 νήπια και 6 βρέφη, ενώ πρόκειται να λειτουργήσει 1 νηπιακό τμήμα από 2,5 ετών μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο) και 1 βρεφικό τμήμα από 18 μηνών έως 2,5 ετών.

Στην ίδια τεχνική έκθεση περιγράφεται αναλυτικά η δυνατότητα και επάρκεια ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, τηλεφωνικής σύνδεσης και αποχέτευσης”.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση κατά την οποία υπήρξαν τοποθετήσεις από τους Δημοτικούς Συμβούλους σχετικά με την επιλογή του χώρου.

Επιφυλάξεις για τον επηρεασμού του συνεδριακού χώρου

Έντονη η συζήτηση του θέματος εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον επικεφαλής της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης, Θεοδόση Σουσούδη, να επισημαίνει ότι για την ίδρυση του βρεφονηπιακού σταθμού στον συγκεκριμένο χώρο δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, εξέφρασε τη διαφωνία του σχετικά με τον χώρο στέγασης της δομής, καθώς υπήρχε και άλλο δημοτικό κτήριο στο Κόρθι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αυτό τον σκοπό και επιπλέον ο πολιτιστικός χώρος και το συνεδριακό κέντρο θα χάσουν το αντικείμενο τους.

Βάσει αυτού, παρά την θετική του ψήφο, δήλωσε επιφύλαξη καθώς, όπως συγκεκριμένα ανέφερε «έπρεπε να βρεθεί ένας άλλος χώρος έτσι ώστε να μη χαλάσει το αντικείμενο που έχει αυτός ο πολιτιστικός χώρος και φτιάχτηκε για να είναι ένα συνεδριακό πολιτιστικό κέντρο». Συμπλήρωσε δε πως η επιφύλαξη που εξέφρασε έγκειται στο γεγονός ότι η απόφαση του Δημάρχου ήταν προσωπική, χωρίς να ερωτηθεί κανείς και χωρίς να έχει προϋπάρξει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λέγοντας «Επιφυλάσσομαι για αυτό που λέω, για όλα αυτά που μπορεί στο μέλλον να βρεθούν και τα οποία μπορεί να έχουν πρόβλημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος ενώ δήλωσε εξ αρχής ότι τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας δομής στο Κόρθι, μεταφέροντας όμως και τους προβληματισμούς πολλών κατοίκων της περιοχής για τον συγκεκριμένο χώρο, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως «Και εγώ θεωρώ ότι να βάζουμε άλλες χρήσεις σε έναν τέτοιο χώρο, ανοίγουμε μια πόρτα στον να γίνει και οτιδήποτε άλλο».

Δεν απαιτείται σχετική απόφαση

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, διευκρίνισε πως  πρόκειται για μία δημοτική δομή η οποία θα εγκατασταθεί σε ένα δημοτικό κτίριο, γεγονός που δεν απαιτεί σχετική απόφαση.

Επικαλέστηκε δε την σχετική ενημέρωση για το γεγονός προς το τοπικό συμβούλιο, αναφέροντας πως «Εγώ  δεν αποφάσισα μόνος μου, αποφάσισα με τις υπηρεσίες, ενημέρωσα, ως μη όφειλα αλλά ως όφειλα πολιτικά, το τοπικό συμβούλιο και ήταν σύμφωνο».

Σχετικά με τον χώρο στέγασης της δομής ο κ. Λοτσάρης ανέφερε πως «Ο συγκεκριμένος χώρος που καταλαμβάνεται για τον βρεφονηπιακό εξυπηρετεί τις δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου Άνδρου, συγκεκριμένα δύο υπαλλήλους και κάποιους άλλους που περιοδικά επισκέπτονται το Κόρθι, όπου ανακαινίσαμε το παλιό Δημαρχείο που το φιλοξενούσε για χρόνια και έγινε. Η τεχνική υπηρεσία εξέτασε και αυτό το ακίνητο, εξέτασε και το αυτό που τελικά έγινε». Όσον αφορά στον επηρεασμό της λειτουργίας του συνεδριακού χώρου υπήρξε η διευκρίνιση πως «δεν θα επηρεάζει τη λειτουργία του συνεδριακού κέντρου, γιατί ο χώρος που θα καταλαμβάνουμε έχει να κάνει ακριβώς και μόνο με την λειτουργία των υπηρεσιών που λειτουργούν εκεί που λειτουργούσαν για χρόνια».

Ομόφωνη έγκριση

Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του τις σχετικές διατάξεις, όπως και την σχετική εισήγηση του αρμόδιου Τμήματος Δήμου Άνδρου και έπειτα από διαλογική συζήτηση ενέκρινε ομόφωνα την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του βρεφονηπιακού σταθμού στο Κόρθι, με δυναμικότητα 15 νηπίων και 6 βρεφών.