Επισκευή και αποκατάσταση του αρχοντικού Βενετσάνου στη Σαντορίνη

  • Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022 - 06:18

Ξεκινά η διαδικασία επισκευής και συντήρησης του χαρακτηρισμένου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου, του αρχοντικού ιδιοκτησίας Ιωάννας Αλαφούζου - Βενετσάνου που βρίσκεται στον οικισμό της Μεσαριάς Θήρας.

Η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού ενέκρινε την μελέτη επισκευής και αποκατάστασης του αρχοντικού, που βρίσκεται στον οικισμό της Μεσαριάς, χαρακτηρισμένης ως τόπο ιστορικό και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, με αλλαγή χρήσης βοηθητικών χώρων ισογείου σε χώρους φιλοξενίας και πολυχώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, προσθήκη στατικώς ανεξάρτητης ισόγειας κατοικίας κατ’ επέκταση υφιστάμενου βοηθητικού κτίσματος (πρώην στάβλοι) και κατασκευή δύο κολυμβητικών δεξαμενών.

Οι εργασίες

Ως όροι της αποκατάστασης τίθενται οι κάτωθι:

1. Να κατατεθεί πλήρης στατική μελέτη στη Διεύθυνση προς έλεγχο.

2. Να διατηρηθούν τα ξύλινα δάπεδα του ορόφου του αρχοντικού και να αντικατασταθούν μόνο όσα παρουσιάζουν τεκμηριωμένα φθορά.

3. Να διατηρηθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιχρισμάτων και να στερεωθούν.

4. Να διερευνηθεί η δυνατότητα διατήρησης των σωζόμενων στοιχείων της αρχικής χρήσης των κανάβων.

5. Να εξεταστεί η δυνατότητα τοποθέτησης των τυχόν απαιτούμενων ηλιακών συλλεκτών του αρχοντικού, επί του δώματος των βοηθητικών χώρων, σε συνέχεια του δώματος της κουζίνας, καθώς και στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου. Σε κάθε περίπτωση να μην τοποθετηθούν επί του κεντρικού κτηρίου (κατοικίας) και επί των δωμάτων προς την αυλόπορτα/οδό.

6. Οι αντλίες θερμότητας, οι οποίες θα τοποθετηθούν στο δώμα της κουζίνας, να καλυφθούν με κατάλληλη καφασωτή κατασκευή, ώστε να μην είναι ορατές.

7. Οι αιτούμενες επεμβάσεις να είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες στην περιοχή πολεοδομικές, κτιριοδομικές και λοιπές διατάξεις και να μην προκαλούν θόρυβο.

Συντήρηση και αποκατάσταση των διατηρητέων στοιχείων

Επίσης προχώρησε και η έγκριση της μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης των διατηρητέων στοιχείων του Αρχοντικού Βενετσάνου και συμπληρωματικών στοιχείων, με τους ακόλουθους όρους:

1. Να αντικατασταθούν οι νεότερες συμπληρώσεις των βοτσαλωτών δαπέδων με βότσαλα κατάλληλα τοποθετημένα.

2. Να μη πραγματοποιηθεί η υδροφοβίωση των βοτσαλωτών και πλακωτών δαπέδων και του μαρμαροθετήματος.

3. Η υδροφοβίωση των τσιμεντοπλακιδίων και των επιτοίχιων κεραμικών πλακιδίων να μην γίνει με ακρυλικό υλικό, αλλά να κατατεθεί εναλλακτική πρόταση στη ΔΣΑΝΜ προς έγκριση.

4. Η χρήση πέτρας λείανσης σε ηλεκτρικό ταχυτροχό να περιοριστεί στις σκληρές επικαθίσεις μεγάλου πάχους.

5. Να κατατεθεί μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης τεχνική έκθεση με φωτογραφική και σχεδιαστική τεκμηρίωση των βοτσαλωτών δαπέδων.

Υποχρέωση των μελετητών

Οι κατασκευές που δεν εκτελούνται σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, επιφέρουν την εκ του νόμου ακυρότητα αυτής, καθώς και την επιβολή διακοπής ή και καθαίρεσης οποιασδήποτε αυθαίρετης κατασκευής. Ο ιδιοκτήτης και οι επιβλέποντες μηχανικοί είναι υποχρεωμένοι να ειδοποιήσουν εγγράφως την αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων πριν την έναρξη των εργασιών.