«Πράσινα Σημεία» στην Πάρο

  • Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, 2022 - 06:18

Σε τροποποίηση της υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις προχώρησε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την δημιουργία και λειτουργία των 2 «Πράσινων Σημείων» και «Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων» στη θέση “Καμίνια - Καντινελιές” στη Νάουσα και στη θέση “Σταυρός” στην Παροικιά του Δήμου Πάρου.

Όπως είχε γίνει γνωστό από τον Ιούνιο, ο Δήμος Πάρου αποτελεί τον πρώτο από τους 34 Δήμους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που εντάσσεται στο πρόγραμμα των Πράσινων Σημείων και με την ένταξη τους στη διαδικασία αποκομιδής των αποβλήτων, θα εφαρμόσει ένα νέο ολοκληρωμένο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, έως την ανάκτηση των πρώτων υλών, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την ενεργειακή αξιοποίηση και τελικά την απόρριψη ενός υλικού και τη μείωση παραγωγής αποβλήτων.

«Πράσινο σημείο» Νάουσας

Το πρώτο έργο αφορά σε Πράσινο Σημείο και σε Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, τα οποία έχουν χωροθετηθεί σε αγροτεμάχιο εμβαδού 10.045,72 τ.μ., το οποίο βρίσκεται εκτός ρυμοτομικού σχεδίου, εκτός ορίων και εκτός ζώνης της Νάουσας του Δήμου Πάρου, στη θέση «Καμίνια ή Καντινελιές» και εντάσσεται σε Περιοχές Ελέγχου & Περιορισμού Δόμησης της «Ευρύτερης Παράκτιας Ζώνης» του Δήμου Πάρου. Η απόσταση του αγροτεμαχίου από τον οικισμό της Νάουσας είναι 1230μ..

Το αγροτεμάχιο περιλαμβάνει και την περιοχή του πρώην Χ.Α.Δ.Α. της Νάουσας, για τον οποίο έχει ληφθεί άδεια αποκατάστασης. Τα δύο έργα έχουν χωροθετηθεί σε περιοχή εκτός ορίων του Χ.Α.Δ.Α.. Συγκεκριμένα, το Πράσινο Σημείο έχει χωροθετηθεί σε περιοχή εμβαδού 999,88τ.μ. ως Μικρό Πράσινο Σημείο και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε περιοχή εμβαδού περίπου 1.020τ.μ. Παράλληλα, βεβαιώνεται ότι στην εκτός οικισμού περιοχή «Καντινελιές – Καμίνια» επιτρέπεται η χρήση πράσινου σημείου. Επίσης, με έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης, βεβαιώνεται ότι στην συγκεκριμένη ιδιοκτησία επιτρέπεται η χρήση βιοτεχνικής εγκατάστασης χαμηλής όχλησης όπως ένας «Σταθμός μεταφόρτωσης Απορριμμάτων».

Η πρόσβαση στο χώρο του έργου θα γίνεται μέσω υφιστάμενης, ασφαλτοστρωμένης επαρχιακής οδού από την περιοχή της Νάουσας και μέσω χωματόδρομου (παράδρομου της επαρχιακής οδού).

«Πράσινο σημείο» Παροικιάς

Το δεύτερο έργο αφορά σε Πράσινο Σημείο, το οποίο έχει χωροθετηθεί σε οικόπεδο που βρίσκεται στη θέση «Σταυρός» του Δήμου Πάρου, εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού ενώ σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Πάρου βρίσκεται στην εντασσόμενη σε σχέδιο περιοχή του οικισμού Παροικιάς. Οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης θα καθορισθούν με την έγκριση των πολεοδομικών μελετών που θα εκπονηθούν. Με έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης, βεβαιώνεται ότι στο τμήμα του ρυμοτομικού σχεδίου Παροικιάς και συγκεκριμένα στην περιοχή «Σταυρός-Κακάπετρα» επιτρέπεται η χρήση πράσινου σημείου.

Η πρόσβαση στο χώρο του έργου θα γίνεται μέσω της υφιστάμενης επαρχιακής οδού Παροικιάς – Πούντας (Περιφερειακή) και εν συνεχεία μέσω ασφαλτοστρωμένης δημοτικής οδού.

Αποδεκτά απόβλητα στο «Πράσινο Σημείο»

Τα αποδεκτά απόβλητα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κωδικό Αποβλήτων, που μπορούν να εισέλθουν στο «Πράσινο Σημείο», είναι μέταλλα, μεταλλικές συσκευασίες, χαρτιά και χαρτόνια, όπως και αντίστοιχες συσκευασίες, πλαστικά και πλαστικές συσκευασίες, συσκευασίες ξύλινες, γυάλινες, σύνθετες, βρώσιμα έλαια και λίπη, απόβλητα ηλεκτρικού & ηλεκτρονικού εξοπλισμού, φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών, απόβλητα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (ρούχα, υφάσματα), συσκευασίες από υφαντουργικές ύλες, βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων και μικρές ποσότητες αποβλήτων από μικροεπισκευές και συντηρήσεις οικιών.

Ενώ, τα απόβλητα που επιτρέπεται να εισέρχονται στον «Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων» είναι ανάμεικτα δημοτικά απόβλητα, απόβλητα από αγορές, υπολείμματα από τον καθαρισμό δρόμων, λάσπη σηπτικής δεξαμενής, απόβλητα από τον καθαρισμό λυμάτων, ογκώδη απόβλητα και δημοτικά απόβλητα.

Τα υλικά θα προσκομίζονται στο Πράσινο Σημείο από τους χρήστες με δικά τους μέσα και θα αποθηκεύονται προσωρινά σε μέσα συλλογής διαφόρων χαρακτηριστικών, ανάλογα με την περίπτωση. Θα προβλεφθούν χώροι όπου θα τοποθετηθούν περιέκτες συλλογής αποδεκτών αποβλήτων από συσκευασίες και άλλων αποδεκτών ανακυκλώσιμων αποβλήτων, στους οποίους (περιέκτες) θα τοποθετήσουν Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης.

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης θα είναι κινητού τύπου και προβλέπεται ότι στο χώρο μεταφόρτωσης ΑΣΑ θα εγκατασταθούν δύο press containers, χωρητικότητας 24κ.μ. το καθένα, στα οποία θα μεταφορτώνουν τα απορριμματοφόρα. Στη συνέχεια, τα απόβλητα θα οδηγούνται με ειδικό όχημα για διάθεση στο Χ.Υ.Τ.Α. Πάρου.

Οι εργασίες που θα εκτελεστούν

Για την διαμόρφωση των Πράσινων Σημείων θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες εργασίες, όπως χωματουργικές για διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, εγκατάσταση φυλακίου εισόδου-οικίσκου ελέγχου, έργα εσωτερικής οδοποιίας, έργα διαχείρισης ομβρίων υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα βοηθητικών δικτύων υποδομής (ύδρευσης, πυρόσβεσης, ηλεκτρικού δικτύου, εξωτερικού φωτισμού κ.λπ.), γεφυροπλάστιγγα με γέφυρα ζύγισης, μέσα συλλογής / προσωρινής αποθήκευσης και η τοποθέτηση διαξονικού φορτηγού.

Βασικά χαρακτηριστικά χώρου & έργων υποδομής

Θα γίνει γενική διαμόρφωση χώρου, στο χώρο θα τοποθετηθεί περίφραξη και πύλη εισόδου- εξόδου, θα διαμορφωθεί ο χώρος εισόδου όπου θα τοποθετηθεί και φυλάκιο και θα διαμορφωθεί περιφραγμένος χώρος για τη συλλογή/συγκέντρωση των επικίνδυνων αποβλήτων.

Εκτός αυτών, θα εκτελεστούν και αντιπλημμυρικά έργα για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων.

Τα δύο έργα υπάγονται στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις και επιπλέον θα πρέπει να εξασφαλίζονται κατά προτεραιότητα οι απαιτούμενες δαπάνες για τα έργα προστασίας του περιβάλλοντος, όπου αυτά επιβάλλονται, όπως επίσης και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε από το έργο να μην τεθούν σε κίνδυνο οι στόχοι διατήρησης του Καταφυγίου Άγριας Ζωής «Νότια Πάρος (Παροικιάς Πάρου)» το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περί τα 100μ. από τη θέση του Πράσινου Σημείου.