Συμμετοχή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην πρόταση «MedWaste»

  • Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, 2022 - 06:18

Με στόχο τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων (υγρών και στερεών) και με απώτερο σκοπό την αξιοποίησή τους ως πρώτες ύλες, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα συμμετέχει στην πρόταση Euro-MED Interreg «MedWaste» με γενικό τίτλο “Ολιστικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων για τη μετάβαση στην κυκλική και αποτελεσματική οικονομία στις αποκεντρωμένες περιοχές της ευρωμεσογείου”, ως συνεργαζόμενου εταίρου του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ).

Η συγκεκριμένη πρόταση πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Interred Euro-MED, στη θεματική περιοχή «Έξυπνη και Πράσινη Μεσόγειος» και στον τομέα προτεραιότητας «Προωθώντας τη μετάβαση προς μια κυκλική και αποδοτική οικονομία σε ό,τι αφορά στη χρήση πόρων και πρώτων υλών».

Περιγραφή της πρότασης

Η πρόταση "MedWaste" έχει ως σκοπό την εφαρμογή λύσεων σχετικών με τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων (υγρών και στερεών) και την αξιοποίησή τους ως πρώτες ύλες. Οι λύσεις που προτείνονται αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξουν προτάσεις για λύσεις που θα αφορούν στην επεξεργασία και αξιοποίηση βιοαποβλήτων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας, εδαφοβελτιωτικού και άλλων χρήσιμων παραπροϊόντων, στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για τη συνδιαχείριση λυμάτων και βιοαποβλήτων, στην αξιοποίηση του οργανικού κλάσματος των αστικών αποβλήτων, λυμάτων και αποβλήτων τροφίμων από τον κλάδο της μεταποίησης και τέλος στον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων σε απομακρυσμένες περιοχές.

Οι περιοχές της δράσης και οι παρεμβάσεις στη Νάξο

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του "MedWaste" πρόκειται να υλοποιηθούν πιλοτικές εφαρμογές σε 3 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης με πιλοτικές περιοχές την Κύπρο, την Αλβανία και την Ελλάδα, στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Στο νησί της Νάξου προτείνεται να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (αστικών, κλάδου μεταποίησης και λυμάτων). Συγκεκριμένα, με σκοπό την αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων προτείνεται να αναπτυχθεί μια πιλοτική μονάδα συνδιαχείρισής τους με τα αστικά λύματα με σκοπό την παραγωγή ενέργειας (πράσινο υδρογόνο, μεθάνιο και υθάνιο), χρήσιμων στερεών παραπροϊόντων (εδαφοβελτιωτικό) και επεξεργασμένου ύδατος προς αξιοποίηση για άρδευση. Η παραπάνω πιλοτική μονάδα θα τροφοδοτείται με απόβλητα κλάδου αγροδιατροφής-μεταποίησης (οινοποιεία, τυροκομεία, ελαιοτριβεία), αστικά λύματα, απόβλητα τροφίμων (ξενοδοχεία, εστιατόρια, super market, αστικά), πράσινα απόβλητα και λυματολάσπη.

Για να μπορέσει να υλοποιηθεί και για να είναι λειτουργική η συγκεκριμένη μονάδα θα χρηματοδοτηθεί η προμήθεια οχήματος συλλογής των αποβλήτων με αξιοποίηση του παραγόμενου αέριου καυσίμου, η πρόσληψη οδηγού για την λειτουργία της αποκομιδής των αποβλήτων για εύλογο διάστημα και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού για συμψηφισμό των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της υποδομής.

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, προτείνεται να συμμετέχει σε εταιρικό σχήμα, με ρόλο συνεργαζόμενου εταίρου του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), το οποίο καθεστώς δεν επιφέρει καμία οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο, αλλά τον καθιστά τελικό ωφελούμενο των έργων και δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου. Η προτεινόμενη συνεργασία μεταξύ Δήμου και ΔΑΦΝΗ θα γίνει με σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του ΔΑΦΝΗ για την υλοποίηση των προβλεπόμενων δράσεων του έργου. Η εγκατάσταση και πιλοτική λειτουργία της μονάδας θα γίνει σε χώρο κατάλληλο που θα υποδείξει ο Δήμος.

Προϋπολογισμός και εταιρικό σχήμα

Ο εκτιμώμενος συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 3.000.000 ευρώ και το εταιρικό σχήμα που θα δημιουργηθεί θα αποτελείται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από την Ελλάδα, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης από την Κύπρο και τέλος το Πανεπιστήμιο των Τιράνων από Αλβανία, το Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο από Ιταλία και το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για τη γεωργία, τα τρόφιμα και το περιβάλλον (INRAE) από τη Γαλλία.