Συντήρηση του παραδοσιακού και ιστορικού ιστιοφόρου «Ευαγγελίστρια» στην Μύκονο

  • Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, 2022 - 06:17

Στη συντήρηση ενός σημαντικού μνημείου για την Ελληνική ναυσιπλοΐα, θα προχωρήσει ο Δήμος Μυκόνου καθώς αποφασίστηκε η ανάθεση των εργασιών συντήρησης του παραδοσιακού σκάφους - πλωτού μουσείου «Ευαγγελίστρια».

«Το πλοίο Ευαγγελίστρια είναι το τελευταίο πλοίο τύπου πέραμα το οποίο υπάρχει στην Ελλάδα» ανέφερε ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, ενώ μίλησε για επιτακτική ανάγκη να διασωθεί το συγκεκριμένο ιστιοπλοϊκό, γιατί όπως είπε “μέσω του Ευαγγελίστρια διασώζεται ένα μεγάλο μέρος της ναυτιλιακής ιστορίας της Ελλάδας. Η ανακατασκευή του πλοίου αυτού απαιτεί ειδική τεχνογνωσία και τεχνικές. Είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως το μόνο ναυπηγείο που μπορεί να εκτελέσει τις εργασίες είναι το ναυπηγείο του κυρίου Ιωάννη Πράσινου στη Σαλαμίνα, μιας και οι εκεί τεχνίτες έχουν πλήρη τεχνογνωσία αυτού του τύπου της ανακατασκευής. Είναι δε, από έρευνα που πραγματοποιήσαμε, οι τελευταίοι οι τεχνίτες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου η επισκευή του στο εν λόγω ναυπηγείο είναι αναγκαστική και τεκμηριωμένη».

Ο Δήμος Μυκόνου είναι από τη δεκαετία του 1980 συνιδιοκτήτης κατά ποσοστό 50% του παραδοσιακού ξύλινου εμπορικού ιστιοφόρου πλοίου τύπου ‘πέραμα’ με το όνομα «Ευαγγελίστρια» που ναυπηγήθηκε το 1939, που λειτουργεί για μερικές δεκαετίες ως ζωντανό πλωτό Μουσείο, με την συνέργεια του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου και του Δήμου Μυκόνου, με σκοπό την ανάδειξη της τοπικής, άλλοτε πλούσιας, ναυτικής παράδοσης. Η παλαιότητα του σκάφους αυτού, με την εύλογη φθορά που έχει υποστεί λόγω φυσικών συνθηκών καθιστά αναγκαίες τις εργασίες συντήρησης. Με σκοπό να πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη συντήρηση και επισκευή του, ο Δήμος Μυκόνου προβαίνει στην δαπάνη για τον έλεγχο και την διασφάλιση της καλής λειτουργίας του.

Οι αναγκαίες εργασίες

Για να μπορέσει να υλοποιηθεί η συντήρηση του «Ευαγγελίστρια» θα χρειαστούν εργασίες σε 3 διαφορετικές κατηγορίες και αυτές αφορούν σε εργασίες ναυπηγείου, μηχανουργείου και ηλεκτρολογικές εργασίες.

Σύμφωνα με έγγραφο του Ναυτικού Μουσείου «το «Ευαγγελίστρια» είναι 82 ετών ιστιοφόρο χαρακτηρισμένο Πλωτό Μουσείο, το Ναυπηγείο του κυρίου Ιωάννη Πράσινου στην Σαλαμίνα είναι το μόνο Ναυπηγείο που διατηρεί και εφαρμόζει την παλαιά ναυπηγική τέχνη και μπορεί να αναλάβει τις ξυλουργικές και προβλεπόμενες εργασίες του σκάφους».

Ο ανάδοχος που θα αναλάβει το έργο υποχρεούται να ολοκληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του, εντός 1 μηνός από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ η αμοιβή του εντολοδόχου καθορίζεται σε 85.374 ευρώ.

Ετικέτες: