Επέκταση δυναμικότητας της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Αντιπάρου
- Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου, 2022 - 06:16
Εγκρίθηκε η μελέτη για την «επέκταση της δυναμικότητας της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) Αντιπάρου. Η συγκεκριμένη επέκταση κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς κατά τη θερινή περίοδο η υφιστάμενη μονάδα δεν μπορεί να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες.
Η περιοχή της μελέτης αφορά στο νησί της Αντιπάρου και συγκεκριμένα την ευρύτερη περιοχή του οικισμού της Αντιπάρου. Ο πληθυσμός του οικισμού αποτελείται από 1102 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) ενώ εμφανίζει συνεχή αύξηση κατά τις απογραφές πληθυσμού των τελευταίων δεκαετιών. Η περιοχή είναι κατεξοχήν τουριστική με πολλές τουριστικές μονάδες και συναφείς δραστηριότητες εξυπηρέτησης του τουρισμού και τη θερινή περίοδο εμφανίζεται πληθυσμιακή αιχμή. Επίσης, υπάρχουν αρκετές δευτερεύουσες κατοικίες Ελλήνων και αλλοδαπών που κατοικούνται κατά τη θερινή περίοδο. Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται στον τουρισμό ωστόσο στο νησί οι κάτοικοι ασχολούνται και με την κτηνοτροφία, την αλιεία και τη γεωργία.
Η διαχείριση των αστικών λυμάτων του οικισμού γίνεται από την ΕΕΛ που έχει κατασκευαστεί στη θέση «Χαρκιά» σε γήπεδο έκτασης 28.400 τετραγωνικών μέτρων. Η επεξεργασία των λυμάτων γίνεται με τη μέθοδο των τεχνητών υγροτόπων αποτελούμενοι από κλίνες μικρού βάθους πληρωμένες με αδρανή υλικά, όπου καλλιεργούνται υδροχαρή φυτά. Παρότι η ΕΕΛ κατασκευάστηκε αρκετά πρόσφατα, προκύπτει ότι οι πραγματικές ανάγκες της περιοχής εξυπηρέτησης της έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εποχή που μελετήθηκε με αποτέλεσμα ήδη σήμερα να παρατηρούνται κατά την περίοδο αιχμής ζητήματα ανεπάρκειας, με μειωμένη αποτελεσματικότητα επεξεργασίας των λυμάτων. Απαιτήθηκε επομένως, η επέκταση της δυναμικότητας της ΕΕΛ ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη κάλυψη των αναγκών της περιοχής ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Επίσης, λόγω των υψηλών αρδευτικών αναγκών της περιοχής κρίθηκε χρήσιμη η εκμετάλλευση των λυμάτων της περιοχής για την παραγωγή νερού κατάλληλου για άρδευση.
Η βασική πρόταση και τα πλεονεκτήματα
Με βάση τα παραπάνω είχε προταθεί η κατασκευή μιας νέας γραμμής επεξεργασίας λυμάτων, με το σύστημα επεξεργασίας της νέας γραμμής να είναι σύστημα ενεργού ιλύος παρατεταμένου αερισμού σε συνδυασμό με μεμβράνες διήθησης για το διαχωρισμό του ανάμικτου υγρού από τη βιομάζα. Το εν λόγω σύστημα προτείνεται πρώτον επειδή υπάρχει περιορισμός στο διαθέσιμο χώρο και η εν λόγω τεχνολογία χρειάζεται τη μικρότερη αναλογικά έκταση. Συγκεκριμένα, ο απαιτούμενος όγκος της βιολογικής βαθμίδας μειώνεται μέχρι και 75% συγκριτικά με τη συμβατική επέκταση και δεύτερον εκτός από τον ιδιαίτερα περιορισμένο χώρο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή της συγκεκριμένης λύσης για την επέκταση της ΕΕΛ είναι το γεγονός ότι η εκτεταμένη λειψυδρία και έλλειψη νερού του νησιού καθιστά απαραίτητη την επαναχρησιμοποίηση των διαυγασμένων. Η τεχνολογία των μεμβρανών εξασφαλίζει εκροή υψηλής ποιότητας και κατά συνέπεια τα διαυγασμένα δύναται να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για απεριόριστη άρδευση, η οποία αφορά σε όλα τα στάδια καλλιεργειών. Κατά την απεριόριστη άρδευση επιτρέπονται διάφορες μέθοδοι χρήσης του ανακτημένου νερού, συμπεριλαμβανομένου του καταιονισμού και δεν απαιτούνται περιορισμοί στην πρόσβαση.
Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται επέκταση του ΒΙΟΚΑ και δίνεται και λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα του νησιού, καλύπτοντας τις αρδευτικές και άλλες ανάγκες του για βιομηχανικό νερό. Η μέθοδος των βιοαντιδραστήρων μεμβρανών βασίζεται στις αρχές του συστήματος ενεργού ιλύος με βασική διαφορά στον τρόπο διαχωρισμού του ανάμικτου υγρού από τη βιομάζα.
Ειδικότερα, ενώ στα συμβατικά συστήματα ενεργού ιλύος, ο διαχωρισμός αυτός πραγματοποιείται σε δεξαμενές καθίζησης με τη βοήθεια της βαρύτητας, στα συστήματα μεμβρανών, η διεργασία αυτή επιτυγχάνεται με τη βοήθεια μεμβρανών. Οι μεμβράνες δημιουργούν ένα φυσικό εμπόδιο στη ροή του ανάμικτου υγρού και έτσι, ενώ επιτρέπουν τη διέλευση του επεξεργασμένου λύματος και των διαλυμένων συστατικών, συγκρατούν τη βιομάζα, τα αιωρούμενα και κολλοειδή στερεά και τους παθογόνους οργανισμούς μέσα στη δεξαμενή. Από τη δεξαμενή φίλτρανσης ανακυκλοφορεί η βιομάζα στην κεφαλή της βιολογικής βαθμίδας, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα απομακρύνεται η περίσσεια ιλύς.
Η προμελέτη
Για την υλοποίηση της ανωτέρω επέκτασης απαιτήθηκε η σύνταξη προμελέτης, η οποία περιελάμβανε προσδιορισμό των δεδομένων σχεδιασμού (εξυπηρετούμενος πληθυσμό, ρυπαντικά φορτία και συγκεντρώσεις εισερχόμενων λυμάτων και βοθρολυμάτων, παροχές σχεδιασμού και παροχές αιχμής, κτλ), περιγραφή υφιστάμενων έργων, διαστασιολόγηση των βασικών νέων μονάδων (δεξαμενών, κτιρίων) – υγειονολογικοί υπολογισμοί, υδραυλικοί υπολογισμοί, διαστασιολόγηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, τεχνική περιγραφή των νέων έργων και των σεναρίων λειτουργίας, λαμβάνοντας υπόψη και τα υφιστάμενα έργα, ηλεκτρολογική μελέτη και περιγραφή του αυτοματισμού, λειτουργικά στοιχεία (καταναλώσεις ενέργειας, χημικών, απαιτούμενο προσωπικό), προϋπολογισμός και προμετρητικά στοιχεία σε επίπεδο προμελέτης και τέλος σχέδια γενικών διατάξεων, αρχιτεκτονικά σχέδια μονάδων, μηχανολογικά σχέδια μονάδων, υδραυλική μηκοτομή, διάγραμμα ροής.
Σύμφωνα με την μελέτη, στα νέα έργα προβλέπεται να αξιοποιηθεί τμήμα των υφιστάμενων μονάδων και κτιρίων όπως το κτίριο λειτουργίας, η μονάδα πρωτοβάθμιας καθίζησης, η μονάδα απολύμανση των επεξεργασμένων λυμάτων και τα υφιστάμενα βοηθητικά δίκτυα. Οι υφιστάμενες λίμνες θα καταργηθούν και στη θέση τους θα κατασκευαστεί ο νέος βιολογικός αντιδραστήρας με τις μεμβράνες διήθησης.
Οι τρόποι λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων
Με την ολοκλήρωση των νέων έργων προβλέπεται να γίνεται η λειτουργία με τους παρακάτω τρόπους:
1. Προεπεξεργασία των εισερχόμενων λυμάτων και προχωρημένη βιολογική επεξεργασία τους μέσω των μεμβρανών διήθησης, με απολύμανση μέσω υπεριώδους ακτινοβολίας.
2. Προεπεξεργασία των εισερχόμενων λυμάτων, πρωτοβάθμια καθίζηση και δευτεροβάθμια επεξεργασία μέσω των υφιστάμενων κλίνων καλαμιών, με απολύμανση μέσω χλωρίωσης.
3. Προεπεξεργασία των εισερχόμενων λυμάτων και δευτεροβάθμια επεξεργασία μέσω των υφιστάμενων κλίνων καλαμιών, με απολύμανση μέσω χλωρίωσης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η κυκλική οικονομία στην πράξη
24 Δεκ. 2024 - 6:17 - Έργα "πνοής" για την Αντίπαρο
19 Δεκ. 2024 - 6:17 - Σε εφαρμογή σχέδιο προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος
3 Δεκ. 2024 - 6:15 - Στοχεύοντας σε αναβάθμιση σημαντικών κτηρίων
18 Οκτ. 2024 - 6:17 - Επισκευές και συντηρήσεις στις παιδικές χαρές της Αντιπάρου
13 Σεπ. 2024 - 6:17