Σημαντικές συναντήσεις του Δημάρχου, Ι. Ρούσσου στην Αθήνα και στη Σύρο για έργα και μελέτες

“Ατζέντα” υποδομών για το νησί της Ανάφης

Σε πολύ σημαντικές συναντήσεις που αφορούν βασικές υποδομές και θέματα της Ανάφης, προχώρησε ο Δήμαρχος του νησιού, Ιάκωβος Ρούσσος, τόσο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, όσο και στη Σύρο, τις τελευταίες ημέρες.

Μέσω επίσημης ανακοίνωσης του Δήμου, έγιναν γνωστές οι συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος, με σκοπό να προωθήσει σοβαρές υποθέσεις για τον τόπο. Στη διάρκεια του ταξιδιού του, παρέλαβε μελέτες για κομβικά έργα του νησιού ενώ συναντήθηκε και με Υπουργούς.

Οι υποδομές στο επίκεντρο των συζητήσεων

Σειρά συναντήσεων και επαφών με κυβερνητικά στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες είχε ο Δήμαρχος Ανάφης Ιάκωβος Ρούσσος, στο ταξίδι που πραγματοποίησε στην Αθήνα, με σκοπό την επίλυση σημαντικών ζητημάτων του Δήμου Ανάφης. Ο Δήμαρχος αρχικά πραγματοποίησε συνάντηση στα γραφεία της Εύδημος Α.Ε. Ο.Τ.Α.. με την διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας, Παρασκευή Τατούλη σχετικά με την ολοκλήρωση της μελέτης ασφαλτόστρωσης της αγροτικής οδοποιίας Παναγία Αξινών - Χορεύτρα - Βρύση καθώς και της αγροτικής οδοποιίας Ελικοδρόμιο - Ψάθη - Βίγλα. 'Έργα προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ, με σκοπό την δημοπράτησή τους έως το τέλος του έτους. Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Αντιδήμαρχος Ανάφης, Μανώλης Γαβαλάς και ο τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Ανάφης, Νικόλαος Ζαχαριάς.

Κατόπιν ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Σπύρο Σπυρίδων της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) στην Αθήνα, με αφορμή την τελετή παράδοσης των μελετών «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Χώρα - Λιμάνι - Κλεισίδι» για έργο προϋπολογισμού 350.000 ευρώ και «Εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού» για έργο προϋπολογισμού 650.000 ευρώ. Η μία μελέτη, αφορά στη «Βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης (αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης από τη θέση Συκαμιά – Όρμος Αγ. Νικολάου – Κλεισίδι)». Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. Η δεύτερη μελέτη αφορά στην κατασκευή ενός ολοκληρωμένου συστήματος επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων της Χώρας της Ανάφης. Ένα έργο ζωτικής σημασίας για το νησί, δεδομένου ότι στοχεύει στην αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος έλλειψης υποδομών στο τομέα της διαχείρισης των λυμάτων.

Υπουργικές συναντήσεις και δεσμεύσεις

Στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Δήμαρχος Ανάφης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στην ακτοπλοΐα, καθώς και στην δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης. Αναλυτικότερα για το θέμα της αφαλάτωσης, συμφωνήθηκε να γίνει αίτημα προς επιδότηση του έργου και συγκεκριμένα για αντικατάσταση των υπαρχουσών πομονών και τοποθέτηση εφεδρικού σωλήνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, προς εξυπηρέτηση της περιοχής Λιμάνι - Δεξαμενή Κλεισίδι.

Ακόμη, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο Δήμαρχος Ανάφης πραγματοποίησε συνάντηση με την προϊσταμένη, Ιωάννα Χασιώτου. Συζήτησαν για την παραλαβή της μελέτης κατασκευής αγροτικού ιατρείου, έργο προϋπολογισμού 585.000 ευρώ, καθώς και γενικότερα για θέματα που αφορούν στην Ανάφη. Ο Δήμαρχος συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, όπου συζήτησαν για θέματα εξέλιξης τουρισμού στην Ανάφη καθώς και για την παραλαβή της άδειας των κτιριακών εγκαταστάσεων του τουριστικού καταφυγίου, παρουσία τον Μηχανικού Λιμενικού Ταμείου, Παναγιώτη Μπουντούρη. Στο Υπουργείο Εσωτερικών ο Δήμαρχος συνάντησε τον Υπουργό, Στέλιο Πέτσα, προκειμένου να εξασφαλιστεί κονδύλι για την αποπεράτωση της κατασκευής αίθουσας πολιτιστικών εκδηλώσεων και για την προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής θα εισηγηθεί το θέμα προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των παραπάνω δράσεων μέσω τον προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”.

Λύσεις για θέματα σύνδεσης της Ανάφης

Για την ολοκλήρωση των έργων που αφορούν στο Πεδίο Προσγείωσης Ελαφρών Αεροσκαφών, ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΣ, Χαράλαμπο Λαλούση, ο οποίος υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση και πλέον έχει προωθηθεί στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε μετά την λήξη σύμβασης του πλοίου “Πρέβελης”, όπου εξυπηρετεί την Ανάφη κατ' αποκλειστικότητα από τον Πειραιά. Στη συνάντηση ήταν παρών ο κος Ρίγκας καθώς και ο Αντιδήμαρχος Ανάφης Μανώλης Γαβαλάς. Το θέμα λύθηκε με την δρομολόγηση του πλοίου Διονύσιος Σολωμός προς εξυπηρέτηση της γραμμής.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για την ακτοπλοϊκή γραμμή της Καρπάθου – Κάσου, μέσω του οποίου εξυπηρετείται και η Ανάφη, είχε αποβεί άγονος καθώς καμία εταιρεία δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για την κάλυψή της. Ήταν πλέον ορατός ο κίνδυνος να μείνουν τα δύο νησιά χωρίς πλοίο για 12 ημέρες, όπως επίσης και η Ανάφη μέχρι να έμπαινε εκ νέου στη γραμμή το πλοίο “Πρέβελης” από την 1η Νοεμβρίου.

Η τελευταία επίσκεψη του Δημάρχου στην Αθήνα ήταν στα γραφεία της ΜΟΔ Α.Ε. (Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αν. Γενικό Διευθυντή, Ιωάννη Αγαπητίδη, με την προϊσταμένη του Τμήματος Μελετών Ειδικών 'Εργων, Σμαράγδα Τσιγάνη και με τον Χρήστο Γκίζη μέλος τον Τμήματος Εκτέλεσης Τεχνικών 'Εργων. Συζήτησαν για την υπογραφή συμβάσεων για την ανάπλαση της Χώρας Ανάφης, την συντήρηση της παιδικής χαράς καθώς και για την αναστήλωση του Κάστρου.

Συναντήσεις στη Σύρο

Πριν την επιστροφή του στην Ανάφη, ο Ιάκωβος Ρούσσος μετέβη στην Σύρο όπου συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη και συζήτησαν για όσα θέματα απασχολούν το νησί, καθώς και με την Διευθύντρια Δασών Κυκλάδων, Άρτεμις Αλεξιάδου που συζήτησαν σχετικά με τον εσφαλμένο χαρακτηρισμό αγροτεμαχίων ως δασικά και για την εκδίκαση ως προς τον αποχαρακτηρισμό τούς.

Επίσης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Λουκά Καραδήμα, για θέματα που αφορούν στην εξέλιξη των μελετών που συντάσσονται για έργα τον Δήμου Ανάφης καθώς και για την παραλαβή τον κτιρίου όπου στεγαζόταν στο παρελθόν το Δημοτικό σχολείο Ανάφης. Για την χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων ΕΣΤΙΑ, ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τον προϊστάμενο Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Αντώνη Βουτσίνο όπου ζήτησε την ένταξη των έργων «Εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού» και «Αποκατάσταση παλαιού μονοπατιού Χώρα - Μοναστήρι» έργο προϋπολογισμού 130.000 ευρώ. Τέλος για να επιλυθεί το ζήτημα της λανθασμένης χάραξης αιγιαλού και παραλίας, ο Δήμαρχος συνάντησε τον Προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας, όπου αναγνωρίστηκε το πρόβλημα και οδεύει προς αποκατάσταση.