Έργο για την Πάρο και την Αντίπαρο μετά από διαδικασίες του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου

Νέα σύμβαση για τη διαχείριση αστικών αποβλήτων

  • Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, 2022 - 06:19

Νέα αφετηρία για την «ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων Πάρου και Αντιπάρου» στο πλαίσιο σύναψης νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το έργο σύμφωνα με τη νέα σύμβαση θα περιλαμβάνει 3 Υποέργα αρμοδιότητας ΦΟΔΣΑ: Υποέργο 1: Κατασκευή της Β φάσης και αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων (ΕΕΣ) του ΧΥT Πάρου. Στο Υποέργο 1 θα συμπεριληφθεί κατά την διαγνωστική διαδικασία και κανονική λειτουργία του έργου διάρκειας 6 ετών το οποίο θα καλυφθεί από ίδιους Πόρους του Φορέα. Υποέργο 2: Κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Πάρου. Υποέργο 3: Τεχνικός Σύμβουλος για το έργο «Κατασκευή της Β φάσης και αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων (ΕΕΣ) του ΧΥT Πάρου».

Παράλληλα στο πλαίσιο της πρόσκλησης δύνανται να χρηματοδοτηθούν, εφόσον απαιτούνται, απόκτηση γης για την εγκατάσταση των ανωτέρω, έργα σύνδεσης με δίκτυα ΟΚΩ, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και τέλος αρχαιολογικές εργασίες, με δικαιούχο-εταίρο την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων.

Με την υλοποίηση του έργου στο σύνολο της, δίνεται έμφαση στην προώθηση των επιδιώξεων της περιβαλλοντικής πολιτικής και της αειφόρου ανάπτυξης.

Φυσικό αντικείμενο του έργου

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής (Χ.Υ.Τ.) για τις ανάγκες της τελικής διάθεσης των υπολειμμάτων των αστικών αποβλήτων των Δήμων Πάρου και Αντιπάρου, και επιπρόσθετα στην κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) για την επεξεργασία των προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων των Δήμων Πάρου και Αντιπάρου.

Η εγκατάσταση και η αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων (ΕΕΣ) του ΧΥT Πάρου, θα γίνει σε γήπεδο συνολικής επιφάνειας περίπου 106 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στη θέση «Άγιος Χαράλαμπος – Ανερατζιά» και εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ Βουνιάς Λευκών, Ανερατζιά και Μονής Χριστού Δάσους. Ο χώρος απέχει περίπου 3 χλμ. ΝΑ από την πόλη της Πάρου (Παροικιά) και διοικητικά ανήκει στο Δήμο Πάρου. Η συνολική χωρητικότητα του ΧΥΤ θα είναι 160.111 m3 (Β’ φάση). Αντιστοίχως, η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Πάρου, συνολικής δυναμικότητας 1.500 τόνων/έτος, θα κατασκευαστεί στη θέση «Άγιος Χαράλαμπος» της Δ.Κ. Παροικίας του Δήμου Πάρου. Η προτεινόμενη θέση βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Πάρου, σε απόσταση περίπου 250 μ. από τον ΧΥΤ Πάρου.

Οι προβλεπόμενες εργασίες

Αναλυτικά, το έργο της κατασκευής του ΧΥΤ Πάρου προβλέπει εργασίες για την κατασκευή του κυρίως χώρου ταφής απορριμμάτων, χωρητικότητας 160.111 m3, έργα στεγανοποίησης του ενεργού χώρου απόθεσης, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του χώρου με την κατασκευή τάφρων απορροής ομβρίων περιμετρικά της λεκάνης του Χ.Υ.Τ., έργα συλλογής και επεξεργασίας στραγγισμάτων με αναβάθμιση της Ε.Ε.Σ. μέσω της προσθήκης μονάδας αντίστροφης όσμωσης, έργα διαχείρισης βιοαερίου της λεκάνης του Χ.Υ.Τ., έργα εσωτερικής οδοποιίας για την πρόσβαση στη λεκάνη, λοιπά έργα υποδομής του Χ.Υ.Τ. για την εξυπηρέτηση της λεκάνης (πρόσθετη γεφυροπλάστιγγα, πρόσθετο σύστημα έκπλυσης τροχών, δεξαμενές άρδευσης και πυρόσβεσης), εγκατάσταση έργων περιβαλλοντικής παρακολούθησης του Χ.Υ.Τ. για τον έλεγχο της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς του, τόσο κατά τη διάρκεια λειτουργίας του, όσο και κατά τη φάση ανάπλασης και αποκατάστασής του, έργα δικτύου ύδρευσης, αποχέτευσης, πυροπροστασίας, ισχυρών ρευμάτων και τηλεελέγχου, εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης του Χ.Υ.Τ.. Πέραν των ανωτέρω εργασιών θα πραγματοποιηθεί η προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, προκειμένου το έργο να καταστεί λειτουργικό. Ο κινητός εξοπλισμός του ΧΥΤ περιλαμβάνει συμπιεστή απορριμμάτων, φορτηγό, ερπυστριοφόρο φορτωτή και τεμαχιστή ογκωδών αντικειμένων.

Την ίδια στιγμή, το έργο της κατασκευής της ΜΕΒΑ Πάρου προβλέπει χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου που θα δεχθεί τις εγκαταστάσεις κομποστοποίησης, έργα στέγασης του εξοπλισμού της μονάδας κομποστοποίησης και ωρίμανσης, λοιπά κτιριακά έργα της εγκατάστασης (π.χ. φυλάκιο εισόδου), έργα συλλογής αποπλυμάτων και στραγγισμάτων, έργα διαχείρισης ομβρίων υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα βοηθητικών δικτύων υποδομής, όπως ύδρευσης, πυρόσβεσης, ηλεκτρικού δικτύου, εξωτερικού φωτισμού, έργα εσωτερικής οδοποιίας και λοιπά έργα υποδομής (π.χ. πύλη εισόδου, περίφραξη). Πέραν των ανωτέρω εργασιών θα πραγματοποιηθεί η προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, προκειμένου το έργο να καταστεί λειτουργικό. Ο κινητός εξοπλισμός της ΜΕΒΑ περιλαμβάνει φορτωτή, αναστροφέα και φορτηγό hook-lift.

Τέλος, στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η παροχή όλων των απαραιτήτων τεχνικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας και αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων (ΕΕΣ) του ΧΥT Πάρου, καθώς και η απόκτηση της απαιτούμενης εδαφικής έκτασης για την κατασκευή της ΜΕΒΑ Πάρου. Οι απαιτούμενες εργασίες αρχαιολογικού χαρακτήρα που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της κατασκευής του ΧΥΤ Πάρου και της ΜΕΒΑ Πάρου θα εκτελεσθούν με δικαιούχο-εταίρο την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Τα εν λόγω υποέργα δεν εμπίπτουν στο αντικείμενο της παρούσας προγραμματικής σύμβασης. Η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) και ο ΧΥΤ Πάρου αποτελούν έργα που εντάσσονται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου.

Προϋπολογισμός

Ο συνολικός προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης αρμοδιότητας ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε εκτιμάται στο ποσό των 7.430.113,70 ευρώ. Η προτεινόμενη πράξη συμβάλει στη συμμόρφωση του Φο.Δ.Σ.Α. Ν. Αιγαίου με τις απαιτήσεις και τους στόχους της κείμενης Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Νομοθεσίας. Επιπρόσθετα συμπεριλαμβάνεται στην πράξη και προϋπολογισμός κανονικής λειτουργίας του έργου διάρκειας 6 ετών ποσού 2.153.636,81 ευρώ. Οι πόροι για την υλοποίηση του έργου θα προέρχονται από το ΠΔΕ. Οι πόροι για την υλοποίηση του έργου θα προέρχονται μέσω Ίδιων Ιδιωτικών Κεφαλαίων (40%) και μέσω Κοινοτικών Πόρων και Εθνικής Συμμετοχής (60%).