Η Σίφνος στο πρόγραμμα GRAPE για την πράσινη ανθεκτικότητα

  • Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, 2022 - 06:16

Η Σίφνος συμμετέχει στο πρόγραμμα «GRAPE – Τοπικά Σχέδια Δράσης Κοινωνικής Πράσινης Ανθεκτικότητας για μικρές και περιφερειακές περιοχές» το οποίο αποτελεί ένα ευρωπαϊκό έργο που στοχεύει να βοηθήσει μικρούς τόπους.

Το έργο έχει ως σκοπό τον πειραματισμό της συν-διαμόρφωσης τοπικών σχεδίων για την πράσινη, κοινωνική και ψηφιακή μετάβαση σε μικρές και ευάλωτες περιοχές με τη συμμετοχή φορέων της κοινωνικής οικονομίας. Με αφορμή τις πληροφορίες που θα απορροφηθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα σχεδιαστεί ένα “εργαλείο”, το οποίο μεταγενέστερα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από άλλους μικρούς δήμους ανά την Ευρώπη και όχι μόνο.

Ποιοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Σίφνος, η πόλη Mirabella της Σικελίας, το Malegno της Βόρειας Ιταλίας, το Bonares από την Ισπανία μαζί με δύο ευρωπαϊκά δίκτυα, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο δημόσιων φορέων και επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας (REVES) και το περιφερειακό δίκτυο συνεταιρισμών (FAECTA). Η συνεργασία και το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσουν ώστε οι κοινωνίες αυτές να διαμορφώσουν ένα σχέδιο για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής, να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους και την κοινωνική τους οργάνωσή απέναντι σε κινδύνους και κρίσεις, Επίσης θα μπορούν να στραφούν προς πράσινες λύσεις αξιοποιώντας τόσο την ευρύτερη εμπειρία της κοινωνικής οικονομίας όσο και γνώσεις και εμπειρίες παραδοσιακής συνεργασίας που έχουν αναπτύξει οι ίδιες στο παρελθόν.

Δραστηριότητες του προγράμματος

Το έργο διαρθρώνεται σε τρεις διαφορετικές φάσεις και θα οργανώνει αποστολές ανταλλαγής εμπειριών και θα προετοιμάσει τοπικά σχέδια δράσης για μια κοινωνική πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Στην πρώτη φάση, θα οργανώνονται αποστολές κοινωνικής οικονομίας στη Mirabella Imbaccari, στη Σίφνο και στο Μπονάρες, φιλοξενώντας κάθε φορά τους εκπροσώπους όλων των εταίρων. Η κοινοπραξία θα χρησιμοποιήσει μεθοδολογία μάθησης μέσα από την επικοινωνία παρόμοιων ομάδων και την άμεση ανταλλαγή εμπειριών καθώς και την μεθοδολογία μελέτης περίπτωσης για να θέσει τα θεμέλια για τη συνεργασία μεταξύ των εταίρων και των περιοχών.

Στη δεύτερη φάση, θα συμμετέχουν όλοι οι εταίροι για την διαμόρφωση Τοπικού Σχεδίου Δράσης Κοινωνικής Πράσινης Ανθεκτικότητας (Local Social Green Resilience Action Plans) στις 4 περιοχές-στόχους, αξιοποιώντας τις εισροές που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των επισκέψεων και ανταλλαγών.

Στη τρίτη φάση του έργου είναι η συν-διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής ψηφιακής εργαλειοθήκης για μικρούς δήμους που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με φορείς της κοινωνικής οικονομίας για την ανάπτυξη συμμετοχικών τοπικών σχεδίων δράσης για κοινωνική, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση για την ενίσχυση της εδαφικής ανθεκτικότητάς τους. Τέλος, θα διαμορφωθεί ένα έγγραφο πολιτικής με συστάσεις για την υποστήριξη μικρών περιοχών στη σύνταξη τοπικών σχεδίων ανθεκτικότητας, διδασκόμενη από την εμπειρία του έργου GRAPE.

Συνεργασία με μικρές περιοχές

Οι μικρότερες περιοχές είναι ιδανικές για να αναδειχθούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα οι επιπτώσεις τέτοιων πειραματισμών, καθώς η διάδοση των καλών πρακτικών είναι ευκολότερη σε αυτή την κλίμακα μεγέθους. Η κοινοπραξία του έργου, αποτελείται λοιπόν, από 4 μικρές συμπληρωματικές περιοχές σε 3 χώρες και για κάθε περιοχή, εκτός από τους αντίστοιχους δήμους, συμμετέχει και ένας οργανισμός Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας. Αναλυτικά, το “Ίδρυμα της Κοινότητας Μεσίνα της Ιταλίας” στη Mirabella Imbaccari, η “Sol.Co. Camunia” στο Malegno, η “Coopinte” στο Bonares και ο “Άνεμος Ανανέωσης” για τη Σίφνο, υποστηρίζοντας τον Δήμο στο πρόγραμμα.

 

Ετικέτες: