H Νάξος στην πρόταση Horizon 2020 «Aspirations»

  • Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, 2022 - 06:12

Στην έγκριση συμμετοχής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην πρόταση Horizon 2020 «Aspirations» με τίτλο: Nature Inspired Infrastructure Resilience Solutions προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή του νησιού.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρότασης θα προταθούν λύσεις που θα αφορούν στον σχεδιασμό στρατηγικών προστασίας των υποδομών, στην ενίσχυσή τους αλλά και την προστασία τους. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει στα 5.000.000 ευρώ.

Η παρούσα πρόταση πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Horizon Europe Framework Programme (Horizon Europe), στη θεματική περιοχή "Ανθεκτικές Υποδομές" και συγκεκριμένα στον τομέα προτεραιότητας «Ενσωμάτωση λύσεων βασισμένων στη φύση (nature-based solutions) στις τοπικές υποδομές με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας τους». Το πρόγραμμα Horizon αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία.

Το αντικείμενο της πρότασης

Η πρόταση "Aspiration" αποσκοπεί στην ενσωμάτωση λύσεων βασισμένων στη φύση σε υφιστάμενες αστικές υποδομές με σκοπό την επέκταση των λειτουργιών τους αλλά και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους.

Στο πλαίσιο αυτό, θα προταθούν λύσεις που θα αφορούν στον σχεδιασμό στρατηγικών προστασίας των υποδομών από τους τοπικούς χειριστές τους ενσωματώνοντας και αναπαράγοντας ήδη εφαρμοσμένες καλές πρακτικές, στην υλοποίηση παρεμβάσεων με σκοπό την ενίσχυση των υποδομών, ενσωματώνοντας την τοπική ιστορική γνώση και αναπαράγοντας βιώσιμες παραδοσιακές πρακτικές και στην υλοποίηση έργων μετριασμού και προσαρμογής σε πιθανούς κινδύνους όπως καταιγίδες, πλημμύρες και καύσωνες.

Την ίδια στιγμή θα προταθεί η χρήση σύγχρονων εξειδικευμένων υλικών και κατασκευών και η αξιοποίηση σε πλήρη κλίμακα των προτεινόμενων λύσεων από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους διαχειριστές των υποδομών με σκοπό τόσο την αντιμετώπιση πολλαπλών κινδύνων ταυτόχρονα όσο και την ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να υλοποιηθούν 3 πιλοτικές εφαρμογές σε 3 χώρες της Ευρώπης με πιλοτικές περιοχές το λιμάνι του Αλικάντε στην Ισπανία, την πόλη της Χάγης στην Ολλανδία και τη Χώρα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην Ελλάδα.

Παρεμβάσεις προς υλοποίηση στη νήσο Νάξο

Οι λύσεις που προτείνεται να υλοποιηθούν στην Νάξο, προτείνεται να συνδυάζονται με τις προβλέψεις της στρατηγικής για Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) και αφορούν την υλοποίηση έργου φυσικού κυματοθραύστη για την προστασία διάβρωσης παραλιακής ζώνης βορείως Πορτάρας προς Γρόττα στο πλαίσιο υλοποίησης έργου σύνδεσης Πορτάρας με Μητρόπολη μέσω παραλιακού πεζόδρομου κατασκευασμένου από ξύλινο ντεκ και τη διαχείριση όμβριων υδάτων που καταλήγουν στην παραλία του Αγίου Γεωργίου.

Προϋπολογισμός και εταιρικό σχήμα

Ο εκτιμώμενος συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5.000.000 ευρώ και το εταιρικό σχήμα το οποίο δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, φαίνεται ότι θα αποτελείται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων και τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων από Ελλάδα, το KWR Water Research Institute και το Dunea Water Company από Ολλανδία, το University of Exeter από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Aquatec, το ICATALIST και το Alicante City & Port of Alicante από Ισπανία, το ICLEI-Local Governments for Sustainability από Γερμανία, το Rina Consulting από Ιταλία και τέλος το Resilience Guard από Τσεχία.

 

 

Ετικέτες: