Εκπόνηση μελετών για τη βελτίωση αγροτικών οδών του Δήμου Άνδρου

Η αγροτική οδοποιία σε πρώτο πλάνο στην Άνδρο

  • Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου, 2022 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 18 Νοε. 2022 - 19:00

Σημαντική συμφωνία μεταξύ Δήμου Άνδρου και του «Δικτύου πόλεων για την βιώσιμη ανάπτυξη και κυκλική οικονομία» με διακριτικό τίτλο «Βιώσιμη Πόλη», καθώς οι δύο φορείς προχώρησαν σε προγραμματική σύμβαση με σκοπό την τεχνική υποστήριξη στην εκπόνηση μελετών για την υλοποίηση του Υποέργου «Βελτίωση αγροτικών οδών Δήμου Άνδρου», της πράξης «Μελέτες βελτίωσης – εκσυγχρονισμού υποδομών Δήμου Άνδρου».

Το ιστορικό ως την συμφωνία

Ο Δήμος Άνδρου στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδιασμού του, έχει προγραμματίσει να προβεί σε διαδικασίες υλοποίησης έργων με σκοπό την υποβολή προτάσεων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως επίσης και υλοποίησης έργων και παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές ή και ίδιους πόρους. Για την υλοποίηση έργων απαιτούνται ενέργειες σχεδιασμού των έργων, εκπόνησης των αναγκαίων τεχνικών προμελετών και μελετών, υποστήριξη στην εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων και των αδειοδοτήσεων από τις αρμόδιες και συναρμόδιες υπηρεσίες, με απώτερο σκοπό την προετοιμασία φακέλων χρηματοδότησης.

Οι μελέτες πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν έτσι ώστε να υπάρχει ετοιμότητα του Δήμου σε προκηρύξεις έργων από τις διάφορες διαχειριστικές αρχές. Ωστόσο, λόγω υποστελέχωσης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Δόμησης και Περιβάλλοντος του Δήμου, είναι αδύνατον να υπάρξει ολοκληρωμένη τεχνική δυνατότητα υλοποίησης του έργου αυτού. Για αυτό το λόγο, ο Δήμος Άνδρου συμβάλλεται με το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» με την συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση για την υποστήριξη του και ειδικά της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Δόμησης και Περιβάλλοντος του Δήμου, λόγω της ελλιπούς στελέχωσής των για την εκπόνηση των μελετών του έργου και την από κοινού υποστήριξη και εκτέλεση του εν λόγω αναπτυξιακού για την ευρύτερη περιοχή έργου.

Η «Βιώσιμη Πόλη» διαθέτει την οργάνωση, την τεχνογνωσία και τις απαραίτητες υποδομές (σε προσωπικό και μέσα) καθώς ήδη διαθέτει ομάδα συνεργατών πολλών ειδικοτήτων που της εξασφαλίζει πιστοποίηση υλοποίησης τεχνικής, συμβουλευτικής κλπ. υποστήριξης, παροχής επιστημονικών υπηρεσιών κ.α. και επιπλέον συνεργάζεται με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προκειμένου να υποστηρίξει αρμοδιότητες σύνταξης μελετών. Η «Βιώσιμη Πόλη» ως αστική μη

κερδοσκοπική εταιρία μπορεί να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τις υπηρεσίες του Δήμου Άνδρου, για την υλοποίηση της σύμβασης. Έτσι, μέσω της αμοιβαίας συνεργασίας επιτυγχάνεται συμπλήρωση με απαραίτητες ειδικότητες και προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας στο Δήμο Άνδρου για την υλοποίηση του συμβατικού αντικειμένου.

Το αντικείμενο της σύμβασης

Με την συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση υλοποιείται η αμοιβαία συνεργασία των συμβαλλομένων με σκοπό την από κοινού συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών για την υλοποίηση του Υποέργου 1 «Βελτίωση Αγροτικών Οδών Δήμου Άνδρου», της Πράξης «Μελέτες βελτίωσης – εκσυγχρονισμού υποδομών Δήμου Άνδρου», η οποία χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης». Η συμβουλευτική, υλική και οικονομικο-τεχνική υποστήριξη των υπηρεσιών του Δήμου περιλαμβάνει τον από κοινού σχεδιασμό, σύνταξη και εκπόνηση μελετών, μετά των απαιτούμενων συμβουλευτικών και τεχνικών υπηρεσιών και εργασιών.

Το εν λόγω έργο αφορά στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό 4 τμημάτων της αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Άνδρου.

Το έργο περιλαμβάνει την τοπογραφική αποτύπωση των εξεταζόμενων οδών, τη μελέτη οδοποιίας, για τη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των εξεταζόμενων οδών και διαμόρφωσης του καταστρώματος με κατάλληλο υλικό, τη μελέτη των απαιτούμενων υδραυλικών έργων για την αποχέτευση - αποστράγγιση των εξεταζόμενων οδών και την περιβαλλοντική αδειοδότηση των απαιτούμενων έργων.

Τα τέσσερα τμήματα του υφιστάμενου αγροτικού δικτύου, που περιλαμβάνονται στο έργο είναι η Αγροτική Οδός Άρνη – Κάτω Κατάκοιλος, μήκους 7,23 χλμ., η Αγροτική Οδός Σταυροπέδα – Κοχύλου (ανατολικό τμήμα), μήκους 1,83 χλμ., η Αγροτική Οδός Σταυροπέδα – Κοχύλου (δυτικό τμήμα), μήκους 2,10 χλμ. Και η Αγροτική Οδός Άγιος Ιωάννης – Βλυχάδα, μήκους 1,10 χλμ. Για την υλοποίηση των έργων βελτίωσης των παραπάνω αγροτικών οδών κρίνονται αναγκαίες, μελέτη τοπογραφίας, μελέτη συγκοινωνιακών έργων , μελέτη υδραυλικών έργων, περιβαλλοντική μελέτη, τεύχη δημοπράτησης και τεύχη ΣΑΥ – ΦΑΥ. Αρμόδια Υπηρεσία για τις παραπάνω δράσεις καθίσταται η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, Δόμησης και Περιβάλλοντος του Δήμου που θα έχει την αρμοδιότητα ελέγχου και έγκρισης των μελετών και τευχών, ενώ η “Βιώσιμη Πόλη” θα έχει την ευθύνη συλλογής κι επεξεργασίας στοιχείων και σύνταξης των μελετών.

Δικαιώματα και υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων

Ο Δήμος Άνδρου αναλαμβάνει να παρέχει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και να διευκολύνει με κάθε τρόπο το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό που θα απασχοληθεί για την υλοποίηση

του αντικειμένου της σύμβασης, να σχεδιάζει και προγραμματίζει την υλοποίηση του αντικειμένου της σύμβασης και να αναθέτει καθήκοντα στο προσωπικό του και στο προσωπικό που θα

διαθέσει η «Βιώσιμη Πόλη».

Επίσης υποχρεούται να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους τους χώρους που

ενδέχεται να γίνουν αντικείμενο των εργασιών και να συμβάλει, συμμετέχει και εγκρίνει τα παραδοτέα στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, Δόμησης και Περιβάλλοντος του Δήμου και να συμμετάσχει και να διευκολύνει με κάθε τρόπο το επιστημονικό προσωπικό που θα απασχοληθεί για την υλοποίηση του αντικειμένου της παρούσας σύμβασης στη συγκέντρωση των

απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών.

Από τη δική του μεριά, το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» αναλαμβάνει να συγκεντρώσει και οργανώσει τα απαραίτητα στοιχεία και τεχνικά δεδομένα που θα παρέχονται από το Δήμο, να σχεδιάσει και να επικαιροποιήσει το πλάνο εργασιών και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, σε συνεννόηση με το Δήμο, ακόμα και σε περίπτωση που αυτό τροποποιείται.

Παράλληλα οφείλει να εκπονήσει και να παραδώσει τα συμφωνηθέντα και παραδοτέα, σε συνεργασία και συνεννόηση με το Δήμο και να διαθέσει για το σκοπό αυτό τους κατάλληλους συνεργάτες προκειμένου να διασφαλιστεί η αρτιότητα για την ομαλή υλοποίηση και έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Προϋπολογισμός και διάρκεια σύμβασης

Ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτέλεσης των προβλεπόμενων υπηρεσιών και εργασιών, ανέρχεται στο ποσό των 186.000 ευρώ. Η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και λήγει μετά από την πάροδο 12 μηνών. Ο χρόνος περαίωσης του μελετητικού αντικειμένου υπολογίζεται σε 9 μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια περαίωσης των μελετών, συμπεριλαμβανομένου και χρονικού διαστήματος για την έκδοση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, υπολογίζεται σε 12 μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού, η οποία δύναται να μειωθεί σε περίπτωση που εξασφαλισθούν μικρότεροι από τους προβλεπόμενους χρόνοι εγκρίσεων των διαφόρων σταδίων των μελετών.