Υπογραφή σύμβασης για την αγροτική οδοποιία Σίφνου

  • Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022 - 06:15

Σε υπογραφή σύμβασης επενδυτικού δανείου προχώρησαν ο Δήμος Σίφνου και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων για την αγροτική οδοποιία στις περιοχές από Βρουλίδια μέχρι Πουλάτη. Το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με συνολικό προϋπολογισμό 1.014.731,46 ευρώ.

Η Δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, εξέφρασε την ικανοποίηση της για το έργο αναφέροντας: “Με τη συγκεκριμένη υπογραφή είμαστε πλέον ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος μιας δύσκολης διαδρομής και μιας συστηματικής προσπάθειας, που είχε αρωγό τις Υπηρεσίες του Δήμου, ικανούς συνεργάτες και φυσικά το Υπουργείο Εσωτερικών, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Στέλιο Πέτσα και τον -πάντα δίπλα μας- Γενικό Γραμματέα κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη”.

Ο Δήμος Σίφνου καθώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας για το συγκεκριμένο έργο, είχε απευθυνθεί στην Αναπτυξιακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Δήμου Φυλής, η οποία διαθέτει την απαιτούμενη στελέχωση της Τεχνικής της Υπηρεσίας και είναι σε θέση να υποστηρίξει το Δήμο Σίφνου στην υλοποίηση του εν λόγω έργου.

Ανοιχτός διαγωνισμός

Η Αναπτυξιακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Δήμου Φυλής πρόσφατα προκήρυξε δημόσιο ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά για την ανάθεση του έργου «Βελτίωση οδού πρόσβασης προς όρμο Βρουλίδια Ν. Σίφνου».

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 180 ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 12/12/2022 και η ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 16/12/2022.

Το αντικείμενο του έργου

Το προτεινόμενο έργο αφορά στη βελτίωση και ασφαλτόστρωση της οδού πρόσβασης προς τον Όρμο Βρουλίδια Σίφνου. Η σημερινή οδός πρόσβασης προς όρμο Βρουλίδια είναι χωμάτινη, κακής βατότητας με φτωχά γεωμετρικά χαρακτηριστικά και μεγάλες κατά μήκος κλίσεις. Με την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου βελτιώνεται η υφιστάμενη οδός, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ασφαλέστερη προσπέλαση του χώρου με την ελάχιστη επιρροή στο περιβάλλον.

Η φυτική κάλυψη της περιοχής, συνίσταται κατά το μεγαλύτερο μέρος από θαμνώδη βλάστηση. Στόχος του έργου είναι η βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας και ασφάλειας στην υπό μελέτη οδό, με στόχο την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στον όρμο Βρουλίδια. Η χάραξη που προτείνεται στη μελέτη έχει μήκος 2.334,92 μ. Η οδός ξεκινά από το δρόμο προς Χερρόνησο σε υψόμετρο 227,58 μ. και καταλήγει στον όρμο Βρουλίδια στο υψόμετρο της θάλασσας.

Δύο κύρια υποέργα

Το πρώτο υποέργο αφορά στην «Βελτίωση οδού πρόσβασης προς όρμο Βουρλίδια Ν. Σίφνου» και επικεντρώνεται στην βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας και ασφάλειας της οδού, με στόχο την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση έως τον όρμο Βρουλίδια. Ο προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο έργο ανέρχεται στα 740.000 ευρώ.

Το δεύτερο υποέργο αφορά στην «Βελτίωση – ασφαλτόστρωση οδού πρόσβασης προς Πουλάτη Ν. Σίφνου» και στοχεύει στη βελτίωση και ασφαλτόστρωση τμήματος της οδού πρόσβασης ανατολικά του οικισμού του Αρτεμώνα, περιοχή Πουλάτη. Το κόστος εδώ θα ανέλθει στα 210.000 ευρώ.

Επιπλέον, προβλέπονται 50.481,46 ευρώ για το υποέργο σύνδεσης με το δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ για την ηλεκτροδότηση της οδού πρόσβασης προς την περιοχή Βρουλίδια του Δήμου Σίφνου, καθώς και 14.250 ευρώ για τη διοικητική υποστήριξη από τον φορέα υλοποίησης.