Πεπραγμένα τριετίας με αντιρρήσεις και ένταση στον Δήμο Νάξου

Σε πεδίο κριτικής και διαξιφισμών μετατράπηκε η αίθουσα «Ιάκωβος Καμπανέλλης» στη Νάξο, όπου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, το δημοτικό συμβούλιο του νησιού όπου παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα της τελευταίας τριετίας από την δημοτική αρχή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, έστρεψαν τα βέλη τους προς τη Δημοτική αρχή, αμφισβητώντας πολλά από όσα ειπώθηκαν.

 

Με την χαρακτηριστική εικόνα της οροφής της αίθουσας να στάζει διαρκώς, ακριβώς δίπλα από το βήμα, πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία του Δημάρχου, Δημήτρη Λιανού, ο οποίος και πήρε το λόγο άμεσα για την παρουσίαση των πεπραγμένων της διοίκησης του. 

 

“Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση για ένα έργο που έγινε ποτέ στη Νάξο”

 

Ο Δήμαρχος ξεκίνησε τον απολογισμό της τριετίας, από το θέμα του αεροδρομίου όπου όπως τόνισε αποτελούσε έναν από τους πρωταρχικούς του στόχους και συγκεκριμένα η επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των μελετών του αεροδρομίου και την ένταξη του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε, “με πείσμα και επιμονή ήρθε η δικαίωση τον Μάρτιο του 2022, όταν η επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης εντάχθηκε με προϋπολογισμό 23.000.000 ευρώ στο ΕΣΠΑ και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αυτή είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση για ένα έργο που έγινε ποτέ στη Νάξο” ενώ τόνισε ότι με την επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου στα 1200 μέτρα προβλέπεται ο τριπλασιασμός των αφίξεων μέσα σε ένα χρόνο ενώ χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο, “έργο σταθμό” για τη Νάξο.

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην λειτουργία του Νοσοκομείου Νάξου, “η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του Νοσοκομείου, απασχολεί διαχρονικά την κοινωνία αλλά και τους πολίτες στα γειτονικά νησιά, για αυτό αγκαλιάσαμε το νοσοκομείο και με αγαστή και στενή συνεργασία με τη διοίκηση και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, καταβάλλαμε προσπάθειες για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών” ενώ ανέφερε ότι απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η βελτίωση των υποδομών όπου ήταν και ο λόγος που ζητήθηκε χρηματοδότηση μέσω χορηγίας για την εκπόνηση μελέτης επέκτασης του κτιρίου, που ήρθε από τον Κωνσταντίνο Μαρτίνο ενώ πλέον ζητείται χρηματοδοτικό εργαλείο για την ολοκλήρωση του έργου που θα περιλαμβάνει, χώρο στέγασης του ΕΚΑΒ, επέκταση της μονάδας τεχνητού νεφρού, δημιουργία μονάδας αυξημένης φροντίδας, ιατρεία αλλά και χώρους για την στέγαση των γιατρών.

 

“Το αρχαιολογικό συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τα έργα στο λιμάνι”

 

Επόμενο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν αυτό της αναβάθμισης των λιμενικών εγκαταστάσεων της Νάξου που όπως ανέφερε ο Δήμαρχος αποτελούσε έναν από τους βασικούς στόχους της δημοτικής αρχής όταν ανέλαβε τα ηνία το 2019. Στην αναφορά του τόνισε ότι η διοίκηση του “επιτάχυνε τις διαδικασίες ώστε να εγκριθεί το πλαίσιο έργων ανάπτυξης του λιμένα Νάξου” και ανέφερε ότι “πριν λίγες βδομάδες καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την έγκριση του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου, το οποίο έδωσε το πράσινο φως για την υλοποίηση των έργων”. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανέγερση του δικαστικού μεγάρου Νάξου που έχει δρομολογηθεί αλλά και στην μελέτη για την επισκευή του Ειρηνοδικείου. 

 

Ο κ. Λιανός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα των σμυριδορυχείων όπου όπως χαρακτηριστικά είπε, όταν ανέλαβε, κάποιοι τον συμβούλευαν να μην ασχοληθεί με το σμυριδικό ζήτημα και τόνισε, “δίνουμε μάχη για την διευθέτηση του, που ταλανίζει για δεκαετίες τις 6 ορεινές κοινότητες του Δήμου. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο τελικό στάδιο ώστε όλες αυτές οι εγκαταστάσεις οι οποίες ανήκουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά στην πραγματικότητα είναι τα πατρογονικά μας εδάφη, να παραχωρηθούν στον Δήμο, ο οποίος θα αναλάβει τις πρωτοβουλίες αξιοποίησης τους αλλά και εξόρυξης της σμύριδας.”

 

Η διαχείριση του νερού και οι μελλοντικοί στόχοι

 

Μεταξύ άλλων έργων αναφέρθηκε και στο σημαντικό ζήτημα του νερού, “στόχος μας ήταν η οριστική λύση στη διαχείριση του νερού με την βελτίωση της ποιότητας και της επάρκειας του” ενώ ανέφερε ότι πέτυχαν την οριστική απαλλαγή μεταφοράς νερού στις ορεινές κοινότητες τους καλοκαιρινούς μήνες με την ανόρυξη αρδευτικών γεωτρήσεων. Στο κλείσιμο της εισήγησης του ανέφερε ότι σύντομα θα προστεθούν κι άλλα έργα στον προγραμματισμό του Δήμου, ενώ σε ερώτηση που έκανε προς τον εαυτό του για το αν είναι ικανοποιημένος από τα πεπραγμένα της διοίκησης του, η απάντηση ήταν, “Όχι. Γιατί εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, γιατί υπάρχει ετεροδιοίκηση και όχι αυτοδιοίκηση, γιατί διαχρονικά η Πολιτεία υποχρηματοδοτεί τα νησιά, γιατί οι ελλείψεις στις υποδομές και στο προσωπικό είναι σημαντικές”, ενώ είπε ότι αν του έκανε την ίδια ερώτηση ο γιος του θα του απαντούσε αμέσως ναι, “γιατί κάθε μέρα με την ίδια διάθεση, εργατικότητα, ειλικρίνεια και επιμονή λύνονται τα προβλήματα.”

 

Λ. Χατζηανδρέου: “άκουσα τον Δήμαρχο και νόμιζα ότι βρίσκομαι σε ένα άλλο μέρος”

 

Στη συνέχεια, κανένας από τους Αντιδημάρχους δεν θέλησε να προσθέσει κάτι και τον λόγο πήραν αρκετοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης που από ότι φάνηκε είχαν διαφορετική άποψη για τα πεπραγμένα του Δήμου την τελευταία τριετία. Πρώτος τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο οποίος θέλησε να κάνει ένα “ιδιαίτερο” σχόλιο ξεκινώντας την ομιλία του αναφέροντας, “άκουσα με προσοχή τον Δήμαρχο και νόμιζα ότι βρίσκομαι σε ένα άλλο μέρος εκτός Νάξου, δεν είχα καταλάβει ότι όλα αυτά έγιναν τα τελευταία 3 χρόνια εδώ που ζούμε όλοι”. Στο θέμα του νερού ανέφερε ότι ο Δήμαρχος απέφυγε να αναφέρει κάποια πολύ σημαντικά έργα όπως το φράγμα του Τσικαλαριού που που όπως είπε είναι σταματημένο χρόνια, το φράγμα της Φανερωμένης που έχει προβλήματα στεγανοποίησης και το έργο της συντήρησης της λιμνοδεξαμενής είναι επί 2 χρόνια σταματημένο. Ενώ για το θέμα του λιμανιού είπε ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία απολύτως συζήτηση. 

 

Β. Βρούτσης: “ο κ. Λιανός με την αλαζονεία που τον διακατέχει έρχεται να κάνει μία φιέστα”

 

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Βρούτσης, ο οποίος με μία χαρακτηριστική κίνηση ξεκίνησε τον λόγο του. Συγκεκριμένα ακούμπησε ένα μικρό μπουκάλι νερού δίπλα στο σημείο που έσταζε το ταβάνι της αίθουσας και είπε, “για να δείτε ότι η αντιπολίτευση μπορεί να είναι εποικοδομητική και μιας και ξεκίνησε ο κ. Χατζηανδρέου να λέει για το νερό, εγώ έχω πρόταση να συλλέξουμε νερό από τα δημοτικά κτίρια τα οποία στάζουν” και συνέχισε με ευθείες βολές προς τον Δήμαρχο Νάξου αναφέροντας χαρακτηριστικά, “ο κ. Λιανός με την αλαζονεία που τον διακατέχει έρχεται σήμερα εδώ να κάνει μία φιέστα για να μας πει τι για τη διοίκηση του. Έρχεται λοιπόν σήμερα ο Δήμαρχος να μας μιλήσει για τα πεπραγμένα της τριετίας αλλά απολογισμός δεν έπρεπε να είναι μόνο για το τι έκανε αλλά πρέπει να σταθμίζουμε και το τι δεν έκανε. Δεν έχετε ετήσιο σχέδιο δράσης και πείτε μας ποια είναι η υλοποίηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος και σε ποιο ποσοστό υλοποιήθηκε. Θα παραδεχτώ το δήμαρχο εάν έρχονταν και έλεγε ότι υλοποιήσαμε αυτό το ποσοστό. Για μένα αυτό το ποσοστό είναι κάτω από τον 25%.”

 

Λαϊκή Συσπείρωση: “Ποια υγεία; Που ψάχνουμε χορηγούς;”

 

Από τη δική του πλευρά ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Κορρές αναφέρθηκε με καυστικό τρόπο στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου τονίζοντας ότι “Το προεδρείο αποτελεί όργανο της δημοτικής αρχής. Όποιος παρακολουθεί συνεδριάσεις μπορεί να το διαπιστώσει αυτό” ενώ για τα θέματα των πεπραγμένων της τριετίας είπε, “Ο απολογισμός έχει να κάνει με τους προϋπολογισμούς΄, που ψηφίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια και δεν υλοποιούνται, ούτε τα τεχνικά προγράμματα. Δεν καλύπτονται οι βασικές ανάγκες των κατοίκων” ενώ για το κομμάτι της Υγείας και των χορηγιών ανέφερε, “Ποια υγεία; Που ψάχνουμε χορηγούς και μάλιστα να τους κάνουμε και επίτιμους δημότες, εφοπλιστές που παίρνουν φοροαπαλλαγές από το κράτος; Είναι πρόκληση για τον κόσμο αυτό.”

 

Μ. Πολυκρέτης: “έφυγα από αυτή τη παράταξη και είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος”

 

Ενώ τον λόγο έλαβε και ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, Μανώλης Πολυκρέτης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην συνεργασία του με τον κ. Λιανό που έχει ολοκληρωθεί, “«Το 2019 εκλέχθηκα με την παράταξη του κ. Λιανού. Είχαμε κάνει μια συμφωνία, ότι συζητάμε, ότι αποφασίζουμε να είναι συλλογικό, να είναι μέσα από μία παράταξη. Αυτό, το συλλογικό όργανο, ποτέ δεν τηρήθηκε. Πάντα υπήρχε εγώ είμαι ο δήμαρχος, εγώ αποφασίζω. Εγώ μέσα σε μία τέτοια παράταξη δεν μπορώ να συνυπάρξω, δεν είναι ο εαυτός μου, δεν είναι ο χαρακτήρας μου. Για αυτό δεν μπορώ να είμαι σε μία τέτοια παράταξη, για αυτό έφυγα και είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος.”