Αναβαθμίζεται το αγροτικό δίκτυο στην Ίο

  • Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:15

Ένα ακόμη έργο που θα αλλάξει την εικόνα της αγροτικής οδοποιίας στην Ίο πραγματοποιείται με την αναβάθμιση του αγροτικού οδικού δικτύου Κακόβολο-Σπιθάρα.

Όπως τονίζεται και από τον Δήμο Ιητών, με το έργο επιχειρείται η βελτίωση των υφιστάμενων δρόμων πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του Δήμου, με στόχο τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, την ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων.

Η εξασφάλιση της εύκολης και ασφαλούς προσπελασιμότητας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, στις αγροτικές περιοχές, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων, με θετικές επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιητών ενέκρινε τη διενέργεια ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου προϋπολογισμού ύψους 1.870.967,74 ευρώ.

Υφιστάμενη κατάσταση και αναγκαιότητα έργου

Το έργο αφορά στη βελτίωση υφιστάμενου χωματόδρομου στο Κακόβολο – Σπιθάρα του Δήμου

Ιητών συνολικού μήκους 4.7 km. Πιο αναλυτικά, με αφετηρία υφιστάμενο ασφαλτοστρωμένο δρόμο υπάρχει υφιστάμενος χωματόδρομος με ανομοιόμορφα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, εκτός προδιαγραφών, στερούμενος ενιαίου πλάτους και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Η χάραξή του υπαγορεύεται από έντονο εδαφικό ανάγλυφο που τοπικά ξεπερνά και κλίσεις της τάξης του 16%. Συνεπώς η βελτίωση και λειτουργία του δρόμου παρουσιάζει πλεονεκτήματα μόνο, καθώς και στη χάραξή του έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μη δημιουργούνται μεγάλα χωματουργικά ορύγματα ή επιχώματα και η κατα μήκος κλίση να μην ξεπερνάει το 12%, παρά μόνο σε ορισμένα σημεία που δεν μπορεί να ακολουθηθεί διαφορετική χάραξη.

Αντικείμενο μελέτης

Αντικείμενο της μελέτης είναι η εκπόνηση της οριστικής μελέτης οδοποιίας της οδού, που αποτελεί

ουσιαστικά βελτίωση της υφιστάμενης χωμάτινης χάραξης. Λήφθηκε μέριμνα ώστε η βελτίωση να

βρίσκεται κατά το δυνατόν πλησιέστερα στην παρούσα χάραξη, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι χωματισμοί και να μη δημιουργηθούν θέματα απαλλοτριώσεων. Η υπηρεσία προσδιορίζει το φυσικό αντικείμενο που πρέπει να κατασκευαστεί, όσον αφορά τις προδιαγραφές, το χώρο, τις διαστάσεις και τα είδη των εργασιών.

Πρόταση και εργασίες

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στοχεύουν στην ανακατασκευή της βάσης του οδοστρώματος από τσιμεντόδετο ανακυκλωμένο μίγμα ασφαλτικών και υποκείμενων στρώσεων οδοστρωσίας. Η μέθοδος αυτή έχει πολλά πλεονεκτήματα μεταξύ των οποίων, η οικονομική αποδοτικότητα, η αυξημένη δομική ικανότητα, η αυξημένη αντοχή (σε σύγκριση με την βάση με θραυστά υλικά), η ευκαιρία βελτίωσης της γεωμετρίας του οδοστρώματος, το συντομευμένο χρονοδιάγραμμα κατασκευής, το σύντομο άνοιγμα στην κυκλοφορία, οι μειωμένες επιπτώσεις στην περιοχή επέμβασης κατά τη διάρκεια της κατασκευής και τέλος το μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα.

 

Η μέθοδος αυτή αυξάνει την δομική ικανότητα του νέου οδοστρώματος παρέχοντας ισχυρότερη και πιο σταθερή βάση.