Σε προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή οι εγκαταστάσεις της και οι κοινόχρηστοι χώροι λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας

Φύλαξη εγκαταστάσεων στον Δήμο Μυκόνου

  • Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 22 Δεκ. 2022 - 18:00

Μία χρόνια και διαρκή ανάγκη του Δήμου Μυκόνου έρχεται να καλύψει η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής περί έγκρισης της μελέτης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μυκόνου για την «Παροχή υπηρεσιών στατικής φύλαξης πέντε επιλεγμένων εγκαταστάσεων στο Δήμο Μυκόνου», προϋπολογισμού 264.502,21 ευρώ.

Η Μύκονος διαχρονικά είναι ένας τουριστικός προορισμός παγκόσμιας εμβέλειας και αναγνώρισης και θα πρέπει να διαφυλαχθεί το αίσθημα ασφάλειας που επιθυμούν να νιώθουν τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες του νησιού. Με βάση το γεγονός ότι ο πληθυσμός του νησιού κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου εξαπλασιάζεται, οι υποδομές και οι υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να βρίσκονται σε καθεστώς ομαλής λειτουργίας και διαρκούς ετοιμότητας. Η συγκεκριμένη απόφαση για παροχή υπηρεσιών φύλαξης από εταιρεία καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τον συγκεκριμένο στόχο.

Παροχή φύλαξης καθημερινά

Αντικείμενο του έργου είναι η προστασία και η ασφάλεια δημοτικών εγκαταστάσεων και κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Μυκόνου που υλοποιείται μέσω της υπό ανάθεσης σύμβασης από εταιρία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας με άδεια λειτουργίας σε ισχύ από την Ελληνική Αστυνομία, με έγκριση στολής από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας καθώς και με τα αναγκαία έγγραφα και πιστοποιητικά.

Η παροχή υπηρεσιών φύλαξης αφορά αρχικά τον έλεγχο- την φύλαξη, την επιτήρηση και άμεση επέμβαση σε πέντε επιλεγμένα σημεία της Μυκόνου, στις εγκαταστάσεις και στους κοινόχρηστους χώρους αυτών, σε 12ωρη διάρκεια στατικής φύλαξης (από τις 17:00 έως 07:00), όλες τις ημέρες της εβδομάδας για περίοδο έξι μηνών από την υπογραφή της σύμβασης και επίσης την αποτροπή δημιουργίας επεισοδίων ή κινδύνων στους κοινόχρηστους χώρους. Επιπλέον στο παρεχόμενο έργο εντάσσεται και η προστασία για την κινητή ή ακίνητη περιουσία του Δήμου.

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες εμπεριέχουν στατικές φυλάξεις ασφάλειας και υπηρεσίες ελέγχου-επιτήρησης και άμεσης επέμβασης με σκοπό τον αποκλεισμό, την παρεμπόδιση και αποτροπή εισόδου σε δημοτικά κτίρια, εγκαταστάσεις και χώρους του Δήμου, ατόμων άσχετων με τη λειτουργία αυτών. Παρά το γεγονός ότι προβλέπονται οργανικές θέσεις Δημοτικών Αστυνομικών, στην πραγματικότητα δεν υφίστανται. Την ανάγκη κάλυψης φύλαξης και ασφάλειας των δημοτικών εγκαταστάσεων και των λοιπών κρίσιμων υποδομών δεν μπορεί να καλύψει ούτε η ΕΛ.ΑΣ με τα στελέχη της από το Α.Τ. Μυκόνου, αφού είναι υποστελεχωμένο και το προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών.

Αναγκαιότητα και απουσία δημοτικής αστυνομίας

Η Μύκονος στερείται επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών, που με τη δράση τους θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την τάξη και τη νομιμότητα, την αποτροπή από την παραβατικότητα και την πρόληψη των έκνομων ενεργειών, που θα είχε ως συνέπεια να καλλιεργηθεί ένα πλήρες αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους και επισκέπτες. Στο Δήμο Μυκόνου παρόλο που προβλέπονται 25 θέσεις Δημοτικών Αστυνομικών σήμερα δεν υπηρετεί κανένας. Ως εκ τούτου το νησί βρίσκεται «ανοχύρωτο» στον τομέα των ελέγχων, της επιβολής της τάξης, της πρόληψης και της αποτροπής παράνομων ενεργειών, διότι δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία και ταυτόχρονα η Ελληνική Αστυνομία με τον τοπικό της σταθμό παραμένει υποστελεχωμένη και επιφορτισμένη να επιδιώκει να επιτύχει αποτελέσματα χωρίς τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού ή υποδομών.

Παράλληλα, ο Δήμος Μυκόνου έχει οικιστικό ιστό με αρκετές ιδιαιτερότητες ως προς την σύνθεση των κατοίκων, την οργάνωση των δραστηριοτήτων και ως εκ τούτου με διαφορετικές ανάγκες. Οι εγκαταστάσεις του Δήμου λόγω της αποκεντρωμένης δομής των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες, κλιμακώνονται σε όλη την εδαφική έκταση. Τα ακίνητα του Δήμου, υφίστανται φθορές - μικρής ή μεγάλης κλίμακας - από διάφορες αιτίες οι οποίες λόγω της ανύπαρκτης Δημοτικής Αστυνομίας, εντείνονται.

Ως ικανοποιητική λύση για την αντιμετώπιση των αναγκών προτείνεται η ανάθεση φύλαξης-επιτήρησης και φρούρησης των δημοτικών κτιρίων, εγκαταστάσεων και των κοινόχρηστων χώρων πέριξ αυτών από προσωπικό και υποδομές ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η προστασία των δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων αλλά και των κοινόχρηστων χώρων με συνολικό αποτέλεσμα την εμπέδωση δημιουργίας αισθήματος ασφάλειας σε όλους.

Οφέλη για τον Δήμο Μυκόνου

Η ανάθεση της φύλαξης, επιτήρησης και φρούρησης των κτιρίων και εγκαταστάσεων και των κοινόχρηστων χώρων για 6 μήνες σε ιδιωτική επιχείρηση μέσω στατικών φυλάξεων σε πέντε επιλεγμένα σημεία, θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα αφού θα φυλάσσονται- επιτηρούνται και οι γύρω από τα κτίρια κοινόχρηστοι χώροι και θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στους δημότες και τους τουρίστες. Είναι ένα μέτρο που στοχεύει στον περιορισμό της ζημίας με το ελάχιστο κόστος για το Δήμο, δεδομένου ότι οι επανειλημμένες φθορές και βανδαλισμοί δημοτικών κτιρίων και χώρων των οποίων η αποκατάσταση γίνεται κατεπειγόντως, στοιχίζει πολύ περισσότερο από την εξασφάλιση ενός επαρκούς και σύγχρονου συστήματος φύλαξης. Επιπλέον αποσκοπεί στη μείωση της εγκληματικότητας και παραβατικότητας στην περιοχή και ανταποκρίνεται σε πάγιο αίτημα των δημοτών οι οποίοι πλέον επιθυμούν διακαώς να αισθάνονται ασφαλείς κατά τις κοινωνικές τους δραστηριότητες.

Οι επιλεγμένες εγκαταστάσεις και οι υπηρεσίες

Η μελέτη και η υπο ανάθεση σύμβαση αφορά τη φύλαξη και ασφάλεια των δημοτικών εγκαταστάσεων, των χώρων και του εξοπλισμού αυτών μέσω στατικών φυλάξεων σε πέντε επιλεγμένα σημεία που είναι η μπάρα ΟΤΕ στο Γιαλό, η μπάρα Φάμπρικα, οι Μύλοι, η Πλατεία Άνω Μεράς και η Ρόχαρη. Οι υπηρεσίες φύλαξης και ασφάλειας θα υλοποιούνται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και νόμιμες μεθόδους και μέσα που θα διαθέτει ο ανάδοχος για όλο το διάστημα ισχύος της σύμβασης.

Παράλληλα αφορά στην αποτροπή εισόδου ατόμων με παραβατική συμπεριφορά στους δημοτικούς χώρους και εγκαταστάσεις και στην αποτροπή με κατάλληλα σύγχρονα συστήματα, εκπαιδευμένο προσωπικό και νόμιμα μέσα κάθε παράνομων ενεργειών (κλοπών, βανδαλισμών, καταστροφών, φωτιάς, κ.τ.λ.) από άτομα με παραβατική συμπεριφορά.

Αναλυτικά οι υπηρεσίες που απαιτούνται να παρέχονται είναι οι εξής: Στατική φύλαξη σημείου, ασφάλειας και παρατήρησης πρόσβασης. Υποβολή καθημερινής αναφοράς σε περίπτωση ύπαρξης συμβάντος. Υποβολή αναφοράς στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου ή στη Διεύθυνση. Περιβάλλοντος για θέματα ασφάλειας (π.χ. πτώση δένδρων, βλάβες σε δίκτυα, ελλιπής φωτισμός κτλ.). Έλεγχος του εξωτερικού χώρου των δημοτικών εγκαταστάσεων των σημείων. Αναμονή και φύλαξη στο σημείο μέχρι την επί τόπου παρουσία της αστυνομίας (μόνο αν διαπιστωθεί κάποιος βανδαλισμός κ.τ.λ.). Άμεση επέμβαση σε περίπτωση που ειδοποιηθεί για κάποιο συμβάν.

Ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας ανέρχεται στο ποσό των 264.502,21 ευρώ ενώ η υπό ανάθεση σύμβαση έχει χρονική διάρκεια 6 μήνες συνολικά από την ημερομηνία υπογραφής της.