Βελτιώσεις για την ασφάλεια των αεροσκαφών στην Ανάφη

  • Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:16

Εγκρίθηκε το προσχέδιο προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου με τίτλο "Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου διαδρόμου προσγείωσης μικρών αεροσκαφών στην Ανάφη'' καθώς επίσης και η τεχνοοικονομική έκθεση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Μονάδας Μελετών και Κατασκευών.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ανάφης.

Αντικείμενο της σύμβασης

Η σύμβαση “ασχολείται” με τη μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του διαδρόμου προσγειώσεως μικρών αεροσκαφών στην Ανάφη. Απαιτείται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου εκατέρωθεν του διαδρόμου προσγειώσεως, ώστε να απομακρυνθούν τα εμπόδια και να επιτευχθεί μια ομαλή κλίση του εδάφους, η οποία θα υπόκειται στις γεωμετρικές προδιαγραφές για την ασφάλεια, κανονικότητα και αποδοτικότητα των κανόνων της διεθνούς αεροπλοΐας.

Υφιστάμενη κατάσταση

Στην παρούσα φάση έχει διαμορφωθεί διάδρομος προσγείωσης μικρών αεροσκαφών, ο οποίος σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά των αεροσκαφών που θα τον χρησιμοποιούν θα φέρει τον κωδικό αναφοράς 1Α. Η θέση που διαμορφώθηκε ο διάδρομος βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της νήσου, πλησίον του όρμου Βαγιά. Η ζώνη ασφαλείας που εμπεριέχει τον διάδρομο έχει διαστάσεις 840m επί 60m και παρουσιάζει ελαφρές εξάρσεις με μέγιστη υψομετρική διαφορά 14m. Το σύνολο της επιφάνειας έχει ισοπεδωθεί κατά μεγάλο μέρος στην τελική υψομετρική στάθμη του διαδρόμου. Οι διαστάσεις του διαδρόμου είναι 720m επί 20m (με ζώνες ασφαλείας 20m κατά μήκος εκατέρωθεν).

Τεχνική λύση

Απαιτείται η διαμόρφωση των φυσικών πρανών εκατέρωθεν του διαδρόμου προσγειώσεως, ώστε να απομακρυνθούν τα εμπόδια και να επιτευχθεί η προβλεπόμενη κλίση σύμφωνα με τις γεωμετρικές προδιαγραφές για την ασφάλεια, κανονικότητα και αποδοτικότητα της διεθνούς αεροπλοΐας ενώ παράλληλα απαιτείται η ενίσχυση του ποδός των πρανών εκατέρωθεν

Για το ΝΑ πρανές θα ενισχυθεί το υφιστάμενο τοιχίο αντιστήριξης σε μήκος 150m με την κατασκευή μίας σειράς συρματοκιβωτίων καθ' ύψος, πλάτους 2m ενώ για το ΒΔ πρανές με την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης μήκους 200m και ύψους 3m αποτελούμενου από τρεις σειρές συρματοκιβωτίων, με διάταξη 2+1+1 συρματοκιβώτια.