Η Σίφνος αποκτά βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων

Ένα έργο περιβαλλοντικής, αλλά και αισθητικής αναβάθμισης θα πραγματοποιηθεί στη Σίφνο, καθώς ο Δήμος προχωρά στην “Προμήθεια βυθιζόμενων συστημάτων αποθήκευσης απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών με κάδους συμβατούς με τα κοινά απορριμματοφόρα”, συνολικού προϋπολογισμού 202.368,00 ευρώ.

Η προμήθεια θα αφορά 4 βυθιζόμενα συστήματα, που το κάθε ένα θα φέρει τρεις κάδους συλλογής και αποθήκευσης ανακυκλώσιμων υλικών.

Σημειώνεται πως η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 202.368 ευρώ και η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 6 μήνες.

Προμήθεια

Αντικείμενο της προμήθειας είναι η αναβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και η αναμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων.

Η ανάπτυξη ενός δικτύου υπογειoποιημένων κάδων προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων,

αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου. Η προσωρινή αποθήκευση ανακυκλώσιμων υλικών, σε

υπέργειους κοινούς κάδους, παραπλεύρως των πεζοδρομίων, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα,

λόγω της έκθεσης των απορριμμάτων σε κοινή θέα, της δυσοσμίας που αναδύεται, των

υπερχειλίσεων εξαιτίας της μικρής χωρητικότητάς τους (η οποία δεν μπορεί να καλύψει τις

ανάγκες που προκύπτουν κατά την εκτεταμένη τουριστική θερινή περίοδο) και των

στραγγισμάτων που καταλήγουν στο έδαφος. Οι υπερχειλίσεις δημιουργούν ανθυγιεινές και αντιαισθητικές συνθήκες, με αρνητικές συνέπειες στη ποιότητα ζωής των πολιτών, στο περιβάλλον, αλλά και στην τουριστική-εμπορική δραστηριότητα της περιοχής.

Αυτή τη στιγμή η αποκομιδή των απορριμμάτων πραγματοποιείται από ένα απορριμματοφόρο τύπου μύλου, για τα μεικτά, οικιακά απορρίμματα και από ένα απορριμματοφόρο τύπου πρέσας για τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Τα οφέλη

Με το σύστημα των προτεινόμενων βυθιζόμενων κάδων, επιτυγχάνεται η αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας σε απορρίμματα, καθώς ένα σύστημα υπόγειων κάδων αντικαθιστά ικανό αριθμό κοινών τροχήλατων κάδων, ενώ επιπλέον καταλαμβάνει μικρότερο κοινόχρηστο χώρο. Επιπλέον δεν υπάρχει πρόσβαση των ζώων, τρωκτικών και εντόμων στα απορρίμματα. Ακόμη δημιουργούνται διακριτά σημεία συλλογής απορριμμάτων. Έτσι αναβαθμίζεται αισθητικά η γενική εικόνα του περιβάλλοντος χώρου στα σημεία εγκατάστασής τους, προσφέροντας στη καθημερινότητα των πολιτών καθαρό, υγιεινό και ευχάριστο περιβάλλον και βελτίωση της ποιότητα ζωής τους.

Προδιαγραφές

Θα πραγματοποιηθεί προμήθεια τεσσάρων βυθιζόμενων συστημάτων, που το κάθε ένα θα φέρει τρεις κάδους συλλογής και αποθήκευσης ανακυκλώσιμων υλικών, χωρητικότητας 1.100 λίτρα έκαστος, συμβατούς με το απορριμματοφόρο κοινού τύπου (τύπου πρέσας) του Δήμου Σίφνου. Κάθε ένα βυθιζόμενο σύστημα θα προσφέρει συνολική αποθηκευτική χωρητικότητα 3.300 λίτρα περίπου.

 

Το σύστημα αυτό θα πρέπει να είναι στιβαρής, ανθεκτικής κατασκευής, ώστε να διασφαλίζεται η

μακρόχρονη χρήση του χωρίς προβλήματα και θα πρέπει να συνεργάζεται απόλυτα με τον

υφιστάμενο στόλο απορριμματοφόρων του Δήμου Σίφνου, δηλαδή η αποκομιδή των κάδων θα γίνεται με συμβατικού τύπου απορριμματοφόρα οπίσθιας φόρτωσης με σύστημα βραχιόνων και με

σύστημα χτένας.

 

 

Ετικέτες: