Ψηφιακός πολιτιστικός “ξεναγός” για την Σαντορίνη

  • Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:14
  • /   Eνημέρωση: 28 Δεκ. 2022 - 21:00

Με το βλέμμα στραμμένο στην ψηφιακή ανάπτυξη που βασίζεται στη χρήση εφαρμογών που βοηθούν τον πολιτισμό και τον τουρισμό παραμένει ο Δήμος Σαντορίνης, υποβάλλοντας πρόταση στο πλαίσιο χρηματοδοτικού προγράμματος για το έργο «Ψηφιακός πολιτιστικός ξεναγός Σαντορίνης και Νάξου» σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου.

Η πρόταση

Η πρόταση περιλαμβάνει 3 υποέργα για τον Δήμο Θήρας και 2 υποέργα για τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Τα υποέργα που εγκρίθηκαν και προχωρούν για τον Δήμο Θήρας είναι ο Ψηφιακός Ξεναγός στον πολιτισμό και τα δρώμενα της Σαντορίνης, το οποίο είναι ήδη ολοκληρωμένο, η τεκμηρίωση ψηφιακών εφαρμογών σε μνημεία αρμοδιότητας της ΕΦΑ Κυκλάδων και τέλος η υποστήριξη, προβολή και διάχυση, με διαρκή εργασία συλλογής και εισαγωγής δεδομένων στις 2 ψηφιακές εφαρμογές του Ψηφιακού Ξεναγού στον πολιτισμό και τα δρώμενα της Σαντορίνης, για την προβολή των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων καθώς και των εκδηλώσεων της Σαντορίνης.

Ανάδειξη τουριστικών πόρων

Η δράση αφορά στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής, για την ανάδειξη των τουριστικών πόρων και της μοναδικής πολιτισμικής ταυτότητας και του φυσικού πλούτου της Περιφέρειας. Η συμβολή των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην ενσωμάτωση του πολιτισμού στην αλυσίδα του τουρισμού της εμπειρίας είναι ιδιαίτερα σημαντική και αρκετές δραστηριότητες θα προσανατολιστούν στην κατεύθυνση αυτή. Σε αυτή, περιλαμβάνεται η ενίσχυση ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών προβολής των σημείων τουριστικού, πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και των πολιτιστικών δρώμενων, καθώς και ξενάγησης και πληροφόρησης των επισκεπτών.

Πιο συγκεκριμένα, θα υποστηριχθεί η δημιουργία e-υπηρεσιών και e-περιεχομένου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από προσωπικούς υπολογιστές όσο και από ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα, που θα υποστηρίζει τις μορφές τουρισμού που θα αναπτυχθούν στην Περιφέρεια. Οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες που θα στηριχθούν θα απευθύνονται στη διεθνή αγορά και επομένως οι προδιαγραφές και οι απαιτήσεις θα διαμορφωθούν ανάλογα. Για παράδειγμα το παραγόμενο υλικό και οι σχετικές βάσεις δεδομένων θα πρέπει να είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν και διεθνείς υπηρεσίες διαμοίρασης περιεχομένου π.χ. Field Trip.

Ενδεικτικές εφαρμογές για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη

Ενδεικτικά αναφέρονται παραδείγματα εφαρμογών που μπορούν να αναπτυχθούν και αφορούν σε πλατφόρμες καταγραφής πολιτιστικών εκδηλώσεων, εφαρμογές οδηγών αρχαιολογικών χώρων, εφαρμογές οδηγών μουσείων, εικονική αναπαράσταση γεγονότων, ανάδειξη παραδοσιακών αρχιτεκτονικών τεχνικών και κτιρίων ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας και τέλος ψηφιοποίηση τουριστικών και πολιτισμικών πόρων, διαδρομών, χαρτών

Τι υλοποίησε ως τώρα ο Δήμος Σαντορίνης

Ο Δήμος Σαντορίνης μέχρι στιγμής υλοποίησε την πράξη η οποία περιελάμβανε συνοπτικά την ανάπτυξη ψηφιακής “mobile” εφαρμογής (με ακουστική ξενάγηση) για την προβολή του ηφαιστείου της Σαντορίνης και του νησιού της Νέας Καμένης, το οποίο έχει κηρυχθεί ως τόπος «ιστορικού και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», καθώς και διαφόρων πολιτιστικών σημείων του νησιού, και ενδεικτικά του Αρχαιολογικού Χώρου Ακρωτηρίου, της Αρχαίας Θήρας, του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας, της Εκκλησιαστικής Συλλογής Πύργου, της Συλλογής Εκκλησιαστικών Κειμηλίων και Εικόνων Αγίας Τριάδος Πύργου, της Εκκλησίας Παναγίας / Επισκοπής Γωνιάς, της Αγίας Ειρήνης Περίσσας και των Μύλων Γαβρήλου Εμπορείου.

Παράλληλα δημιουργήθηκε ένα νέο, σύγχρονο ενημερωτικό έντυπο, με μοντέρνο σχεδιασμό και εύληπτο περιεχόμενο, με στόχο την ενημέρωση και άνετη χρήση από την πλευρά του επισκέπτη. Το ενημερωτικό φυλλάδιο είναι μορφής foldable poster, διπλής όψης, ενώ στην έντυπη μορφή του θα εμπεριέχει το πληροφοριακό υλικό, όπως ιστορικά στοιχεία και εποπτικό υλικό (πχ. Χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφικό υλικό), που θα αφορούν στη Σαντορίνη και τα ενεργά ηφαιστειακά κέντρα των Καμένων, ιστορικές φωτοραφίες/γκραβούρες/χάρτες των Καμένων, επιστημονικά δεδομένα, σχετικά με τη γεωλογία της Σαντορίνης κα τη γεωλογική εξέλιξη των Καμένων.

Ταυτόχρονα όμως, χρησιμοποιώντας κάποιος επισκέπτης υπερσυνδέσμους (πχ. QR codes, ή image targets) του εντύπου με τη χρήση ενός τάμπλετ ή «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου, θα μπορεί να λάβει επιπρόσθετο περιεχόμενο σε ψηφιακή μορφή, όπως αναπαραστάσεις των γεωλογικών εκρήξεων των Καμένων, μέσω θεματικών χαρτών, ψηφιακό χάρτη αναγλύφου της Νέας Καμένης, με απεικόνιση των μονοπατιών και των σημείων αναφοράς, γεωλογική επεξήγηση στα σημεία αναφοράς (θέσεις παρατήρησης επισκεπτών) καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για τους πιθανούς κινδύνους και τη συμπεριφορά των τουριστών στο γεωλογικό πάρκο των Καμένων, αλλά και την κατάλληλη ένδυση που πρέπει να φέρουν.

Πλατφόρμα / ημερολόγιο πολιτιστικών εκδηλώσεων

Παράλληλα προχώρησε σε δημιουργία πλατφόρμας / ημερολογίου πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και tablet, μέσω της οποίας παρέχεται ολοκληρωμένη και αναλυτική πληροφόρηση για τα ετήσια δρώμενα στο νησί αλλά και του συνόλου των πολιτιστικών γεγονότων και φεστιβάλ, και η οποία θα τροφοδοτείται από πολιτιστικούς φορείς αλλά και στελέχη του Δήμου και επιπλέον θα λειτουργεί και ως κεντρικό αποθετήριο με ιστορικά δεδομένα και με προτάσεις σε επισκέπτες του νησιού. Τα στοιχεία για τη συγγραφή και η τεκμηρίωση των κειμένων για τα μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, καθώς και ο έλεγχος του απαραίτητου έγγραφου, έντυπου, οπτικοακουστικού και ψηφιακού υλικού, απαραίτητου για την υλοποίηση του έργου χορηγήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων λόγω αρμοδιότητας.

Περιφερειακό Πρόγραμμα 2021-2027

Καθώς απαιτείται περαιτέρω υποστήριξη, προβολή και διάχυση της πράξης, με συνεχή εργασία συλλογής και εισαγωγής δεδομένων στις δύο ψηφιακές εφαρμογές για την προβολή των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων καθώς και των εκδηλώσεων της νήσου Θήρας, προτείνεται η μεταφορά της πράξης “Ψηφιακός Ξεναγός στον πολιτισμό και τα δρώμενα της Σαντορίνης” στο νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα 2021-2027.