Ανασκόπηση 2022

Αναδρομή στα μεγάλα γεγονότα των Κυκλάδων το 2022

  • Τρίτη, 3 Ιανουαρίου, 2023 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 3 Ιαν. 2023 - 11:00

Ιανουάριος

3/1: Πρωτοχρονιάτικος "μποναμάς" από τον Δήμο Μυκόνου. Πάνω από 300.000 ευρώ οικονομική ενίσχυση έδωσε ο Δήμος σε 250 υπαλλήλους του.

5/1: Σε ένα έργο 300.000 ευρώ προχωρά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου, για την αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης στο χώρο του παλαιού λιμένα.

17/1: Με ένα σημαντικό έργο για τον πολιτισμό και την ιστορική κληρονομιά της Άνδρου, ξεκίνησε το νέο έτος, καθώς προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και πολυκαναλική διάθεση του υλικού της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, από τον Δήμο Άνδρου.

23/1: Οι «λευκές» Κυκλάδες της «Ελπίδας». Επιβεβαιώθηκαν τα μετεωρολογικά σενάρια, τα οποία ήθελαν τις Κυκλάδες σχεδόν στο κέντρο της κακοκαιρίας «Ελπίς». Τα ορεινά πολλών νησιών «ντύθηκαν» στα λευκά, με τις χιονοπτώσεις κατά τόπους να είναι έντονες. Τα φαινόμενα σε Νάξο και Άνδρο ήταν ιδιαιτέρως έντονα και προκάλεσαν αρκετά προβλήματα, κυρίως στην οδική κυκλοφορία.

Φεβρουάριος

3/2: Οι Κυκλάδες αποκτούν προβάδισμα στην δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία ανάδειξης της εταιρείας που θα αναλάβει το υδατοδρόμιο της Σίφνου, εντός της λιμενικής ζώνης στον Πλατύ Γυαλό. Ως ανάδοχος επιλέχθηκε η εταιρεία Hellenic Seaplanes, που μέσω της θυγατρικής εταιρείας «Υδατοδρόμιο Σίφνου ΙΚΕ», θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του υδατοδρομίου.

8/2: Η Μύκονος αποκτά ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης. Η παρουσίαση των βασικών κατευθύνσεων της μελέτης για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια.

11/2: Προετοιμασία στη Σαντορίνη για την τουριστική σεζόν. Διευκρινήσεις, σχετικά με τον σχεδιασμό για την διαχείριση των ροών της κρουαζιέρας, όπως επίσης και σχετικά με την διαθεσιμότητα των χώρων στάθμευσης, σε μία χρονιά που όπως όλα δείχνουν η τουριστική κίνηση θα έχει πολύ μεγάλη αύξηση, έδωσε ο Δήμαρχος Θήρας, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου.

16/2: 2,79 εκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες των νησιωτών σε 12 νησιά των Κυκλάδων. Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

28/2: Άνδρος: Ενέργειες για την αποκατάσταση του Φάρου Τουρλίτη.

Μάρτιος

3/3: Νέα «πνοή» στο αθλητικό κέντρο του Κάμπου Ίου. Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ξεκινά το έργο αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων της Ίου.

10/3: «Πράσινο φως» για το Αγροκήπιο Παροικιάς. Κατατέθηκε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου, η αναθεωρημένη πρόταση της εντεταλμένης επιτροπής, για τον σχεδιασμό ανάπλασης και αξιοποίησης του χώρου του Αγροκηπίου Παροικιάς.

11/3: Βράβευση του Δήμου Τήνου στα Smart Cities Awards. Παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για άλλους προορισμούς η εφαρμογή του ψηφιακού ξεναγού.

13/3: Την έγκριση και εξασφάλιση της χρηματοδότησης της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων πέτυχε ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.

16/3: Σύγχρονο μνημείο λαογραφίας και ξυλοναυπηγικής τέχνης. Την υποβολή αιτήματος προς το Υπουργείο Πολιτισμού, για τον χαρακτηρισμό του ξυλοναυπηγείου – καρνάγιου, που βρίσκεται στη θέση «Λουτρού», με την ονομασία «Ποταμια», στο Άνω Κουφονήσι, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

23/3: Ανάπτυξη σε πολιτιστικό και αθλητικό επίπεδο στην Ανάφη. Εγκρίθηκε η διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, αλλά και η δωρεά μελέτης για την κατασκευή κτιρίου πολλαπλών χρήσεων.

30/3: Αναγνώριση της «Καπετανίας» ως διαχρονικό πολιτιστικό αγαθό της Σερίφου.

Απρίλιος

1/4: «Πράσινο φως» για νέα πνοή στο αεροδρόμιο Νάξου. Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους άνω των 23 εκ. ευρώ για την επέκταση και βελτίωση των υποδομών του κρατικού αερολιμένα Νάξου, ένα έργο που απαντά στα διαχρονικά αιτήματα της τοπικής κοινωνίας.

9/4: 15 Χρόνια από το Ναυάγιο του «SEA DIAMOND» - Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση της ανέλκυσης του ναυαγίου, από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών και άλλους συλλόγους της Σαντορίνης, για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου.

18/4: Ο Κρατικός Αερολιμένας Μυκόνου μετονομάζεται σε Κρατικό Αερολιμένα Μυκόνου «Μαντώ Μαυρογένη».

26/4: Χρηματοδότηση 499.000 ευρώ για τη μελέτη επέκτασης του σχεδίου πόλεως Χώρας Τήνου.

Μάιος

10/5: Κίμωλος και Ίος ενώνουν δυνάμεις για την πολιτισμική ανάπτυξη της Κιμώλου. Με τη συνδρομή του Δήμου Ιητών αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία αναφορικά με την υλοποίηση του έργου δημιουργίας ψηφιακού ξεναγού γεωπολιτισμικής κληρονομιάς Κιμώλου.

20/5: Ο Δήμος Θήρας είναι ανάμεσα στους 119 Δήμους της χώρας και στους 7 των Κυκλάδων, που εντάχθηκαν στην Πράξη "Βιώσιμης μικροκινητικότητας μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλατών σε Δήμους της Χώρας" στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020". Το ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 311.566,88 ευρώ.

Ιούνιος

3/6: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τον κινηματογράφο «Αιολίς» Τήνου. Ο Δήμος ανακοινώνει την προκήρυξη διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου «Επισκευή και συντήρηση του Κινηματογράφου ‘Αιολίς’ Δήμου Τήνου».

6/6: Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση για τα κτίρια Μαύρου και Βοϊνόβιτς. Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Μυκόνου η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο.

6/6: Επιστολή Δημάρχου Θήρας προς τον Πρωθυπουργό για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

24/6: Η Σαντορίνη εξασφαλίζει την κυριότητα στις ιαματικές πηγές της. Απόφαση για την αξιοποίηση των πέντε γνωστών ιαματικών πόρων του Δήμου Θήρας, έλαβε κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας.

27/6: Ευθεία ρήξη μεταξύ διοίκησης Κέντρου Υγείας και Δήμου Μήλου. Δημόσια διαμάχη έχει προκύψει μεταξύ του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Μήλου και του Δημάρχου Μήλου, με αφορμή το ζήτημα της στέγασης των ιατρών στο νησί.

Ιούλιος

12/7: Άνδρος: Σύγχρονος χώρος πολιτισμού σε ένα εμβληματικό κτήριο. Τον διαγωνισμό, για την εξεύρεση αναδόχου που θα αναλάβει την υλοποίησή του έργου μετατροπής του πρώην Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου σε πολιτιστικό κέντρο, έβγαλε στον «αέρα» ο Δήμος Άνδρου.

28/7: Επίσημη παρουσίαση του Santorini Experience 2022. Η καρδιά του τουρισμού της Σαντορίνης θα «χτυπήσει» και πάλι με το Santorini Experience 2022.

Αύγουστος

9/8: Επιστημονική συνέργεια για την παρακολούθηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Κομβικής σημασίας συνεργασία αποφασίστηκε μεταξύ του Δήμου Θήρας, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) για την παρακολούθηση του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπος της Σαντορίνης, με χρήση υποθαλάσσιων οχημάτων.

11/8: “Πράσινο φως” για την δημοπράτηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Μονάδας Κομποστοποίησης Δήμου Τήνου.

23/8: Η κακοκαιρία “πλήγωσε” τις Κυκλάδες. Η καλοκαιρινή κακοκαιρία, που είχε ανακοινωθεί από την Ε.Μ.Υ., έπληξε τις Κυκλάδες, με τα προβλήματα και τις ζημιές να είναι έντονα, κυρίως σε Σαντορίνη και Μύκονο. Κατολισθήσεις, πλημμυρισμένοι δρόμοι, κυκλοφοριακά προβλήματα, αλλά και διακοπές ηλεκτροδότησης ήταν τα αποτελέσματα των έντονων φαινομένων.

29/8: Αντικατάσταση στο δίκτυο αμιάντου από την Δ.Ε.Υ.Α. Πάρου. Σε τελική ευθεία προς υλοποίηση μπαίνει ένα μεγάλο έργο για το νησί της Πάρου μετά την χρηματοδότηση ύψους 1.895.000 ευρώ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και την προκήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού.

Σεπτέμβριος

2/9: Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων στην Μύκονο. Σημαντική για το περιβάλλον και για το νησί απόφαση επικυρώθηκε στο συμβούλιο της Οικονομικής Επιτροπής, με την έγκριση για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) στο νησί, με προϋπολογισμό ύψους 5.000.000 ευρώ.

6/9: Ο Δήμος Κύθνου για την προσάραξη της θαλαμηγού «007» στην Κολώνα. Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 23:00 η πολυτελής θαλαμηγός «007» με πορεία προς το λιμάνι του Μέριχα, προσέκρουσε σε βραχώδη περιοχή στο νησάκι του Αγίου Λουκά δίπλα στην παραλία της Κολώνας.

8/9: Άρνηση του Δήμου Σερίφου στην παραχώρηση του κτηρίου ΠΕΡΣΕΥΣ στην Εφορεία Αρχαιοτήτων.

23/9: Έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού για τις εργασίες στην οικία Χαλεπά στην Τήνο.

26/9: Σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο) Δήμου Αμοργού.

Οκτώβρης

3/10: Πρόταση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Ανάφης.

4/10: Εισαγγελική διερεύνηση για την υπόθεση της μαρίνας Νάουσας Πάρου που αφορά σε καταγγελίες για το αγκυροβόλιο των τουριστικών σκαφών και την είσπραξη τελών ελλιμενισμού.

6/10: Η Νάξος στο “άρμα” της Amazon γίνεται “έξυπνο” νησί. Σε Smart Island (έξυπνο νησί) μετατρέπεται η Νάξος, μέσα από την ανάπτυξη μίας δέσμης 17 δράσεων, που αξιοποιούν την πλέον σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία της Amazon, προκειμένου το ίδιο το νησί αλλά και οι Μικρές Κυκλάδες να επιτύχουν τη μετάβαση στη νέα “εποχή”.

10/10: Η Σαντορίνη αποκτά Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Έναρξη ενός σχεδίου απαραίτητου για την Σαντορίνη, με την παρουσίαση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του νησιού.

13/10: «Με το βλέμμα στο 2050» το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Μυκόνου. Γεγονός αποτελεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και για τη Μύκονο, η παρουσίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο.

20/10: Κατασκευή λιμενικής εγκατάστασης οχληρών φορτίων στην Ίο. Θετικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιητών υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο.

Νοέμβριος

2/11: Δόθηκε παράταση για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου των Ανεμόμυλων στην Μύκονο.

3/11: Όλη η κληρονομιά της Αντιπάρου μέσα σε μία εφαρμογή. Μέσα από νέα, σύγχρονη, ψηφιακή προσέγγιση, δίνεται πλέον η δυνατότητα παρουσίασης της Αντιπάρου και των στοιχείων εκείνων που συνθέτουν το φυσικό αλλά και πολιτιστικό τοπίο του νησιού.

5/11: Χρηματοδότηση για έργα ύδρευσης άνω των 2 εκ. ευρώ στην Αμοργό.

14/11: Πρόστιμο για το ναυάγιο «Sea Diamond» από το ΣτΕ. Η είδηση του προστίμου από το ΣτΕ στο Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, έρχεται να ασκήσει πίεση 15 χρόνια μετά το ναυάγιο. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση αναφορικά με την κατάσταση και το πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ που επέβαλλε το Τριμελές Συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στο Λιμενικό Ταμείο Θήρας.

22/11: Επέκταση και ολοκλήρωση των λιμενικών εγκαταστάσεων Ίου. Εγκρίθηκε η μελέτη και η εκτέλεση του έργου για την «Επέκταση – ολοκλήρωση λιμενικών εγκαταστάσεων Νήσου Ίου» συνολικού προϋπολογισμού 11.400.000 ευρώ.

Δεκέμβριος

8/12: Εργασίες αναβάθμισης του λιμένα Σικίνου. Προς δημοπράτηση οδεύει το έργο με τίτλο «Αναβάθμιση λιμένα μικτής χρήσης νήσου Σικίνου», συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 500.000 €.

9/12: Διαγωνισμός για την ανάδειξη της φυσικής και γεωλογικής κληρονομιάς της Ανάφης.

19/12: Αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Φολεγάνδρου από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

23/12: Βελτιώσεις για την ασφάλεια των αεροσκαφών στην Ανάφη. Εγκρίθηκε το προσχέδιο προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου με τίτλο "Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου διαδρόμου προσγείωσης μικρών αεροσκαφών στην Ανάφη'' καθώς επίσης και η τεχνοοικονομική έκθεση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Μονάδας Μελετών και Κατασκευών.

 

 

 

Ετικέτες: