Ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα της Νάξου

Ένα πολύ σημαντικό έργο που θα αναβαθμίσει την εικόνα του κέντρου της Νάξου, αλλά παράλληλα θα προσφέρει μεγάλη βοήθεια και στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα αλλά και προβλήματα όρασης, βρίσκεται σε εξέλιξη. Το συγκεκριμένο έργο έχει ως βασικό στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα αφορούν τόσο στην ασφάλεια, όσο και στην αισθητική της ευρύτερης περιοχής. 

Ένα από τα βασικά κομμάτια του έργου, αφορά στην υπογειοποίηση των καλωδίων και στο νέο φωτισμό, που όταν ολοκληρωθεί θα δώσει ξανά παραδοσιακή εικόνα στην Χώρα της Νάξου. Ο δήμαρχος της Νάξου μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για το σημαντικό αυτό έργο, την εξέλιξη του, την χρηματοδότησή του, αλλά και τον στόχο του για το επόμενο διάστημα.

Δημήτρης Λιανός: «Το έργο εκτός από την αισθητική, βοηθά και στην ασφάλεια»

Ο δήμαρχος Νάξου μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου, «Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο που θα υλοποιηθεί στην Χώρα της Νάξου, θα κατασκευαστούν νέα πεζοδρόμια και θα ανακατασκευαστούν τα παλιά, σε τρεις κεντρικές οδικές αρτηρίες του νησιού, θα γίνει επίσης υπογειοποίηση που είναι πολύ σημαντική και θα απομακρυνθούν όλοι αυτοί οι στύλοι που πράγματι για τα νησιά μας και ιδιαίτερα για τις Κυκλάδες θεωρώ ότι τα εναέρια καλώδια θα έπρεπε να έχουν απαγορευτεί εδώ και πολλά χρόνια, θα έπρεπε να υπάρχουν μόνο υπογειοποιημένα καλώδια. ΟΤΕ και ΔΕΗ πρέπει να συνεργαστούν μαζί μας, ώστε να διαφυλάξουμε την αισθητική και την μοναδικότητα των νησιών μας και ιδιαίτερα των παραδοσιακών οικισμών. Εκτός από την αισθητική, βοηθά και στην ασφάλεια, καθώς κρύβονται τα καλώδια κάτω από το έδαφος και επίσης θα γίνει το ίδιο και με τους σταθμούς τροφοδοσίας.»

«Προβλέπεται στην μελέτη η διευκόλυνση αυτών των ευαίσθητων ομάδων»

Στο έργο θα συμπεριληφθούν όπως ανέφερε ο κ. Λιανός νέα φωτιστικά στους δρόμους και θα αλλάξει γενικά η εικόνα του φωτισμού στο νησί, θα υπάρξουν νέες διαγραμμίσεις και νέες διαβάσεις πεζών, ενώ για το σημαντικό κομμάτι της κατασκευής πεζοδρομίων που θα διευκολύνει την όδευση ΑΜΕΑ και τυφλών, ανέφερε, “είναι σημαντικό γιατί προβλέπεται στην μελέτη η διευκόλυνση αυτών των ευαίσθητων ομάδων. Θα αναβαθμιστεί όλο το εμπορικό κέντρο της Νάξου γιατί γίνονται παρεμβάσεις σε όλο το κέντρο του νησιού. Θα δώσει τη δυνατότητα οι δρόμοι αυτοί να αναβαθμιστούν και τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και για την ασφάλεια των πεζών είτε μιλάμε για ΑΜΕΑ είτε όχι αλλά και των ιδιοκτητών των ακινήτων και των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές.”

Η χρηματοδότηση και η εξέλιξη του έργου

Ο κ. Λιανός αναφέρθηκε παράλληλα και στην χρηματοδότηση καθώς και στην εξέλιξη, «Είναι μεγάλο το ποσό που δόθηκε και ήδη έχει βγει ο ανοιχτός διαγωνισμός και 31 Ιανουαρίου, πρόθεση μας είναι να συμβασιοποιηθεί όπως προβλέπει και το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να υπάρξουν απορροφήσεις και βέβαια εμείς σχεδιάζουμε και με τα άλλα νησιά της Περιφέρειας όπως είναι η Σύρος, Κάλυμνος, Κως και Ρόδος και το στρατηγικό σχέδιο για την βιώσιμη αστική ανάπλαση που προβλέπεται και για τη Χώρα της Νάξου. Είναι πολύ σημαντικό και στόχος μας είναι μέσα στην επόμενη εξαετία να υπάρξουν περισσότερες αναπλάσεις σε όλη την Νάξο». Όσο για το πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα ανέφερε ότι η βούληση του Δήμου είναι με την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αν δεν υπάρξουν προσφυγές και άλλες παρεμβάσεις, και θεωρώ ότι μέχρι τον Απρίλη μπορεί να έχει συμβασιοποιηθεί το έργο και φυσικά να ξεκινήσουν τα έργα από κάποιες οδούς, με προτεραιότητά μας τη συνεργασία με την ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να γίνεται παράλληλα και η υπογειοποίηση.

Η πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ Νάξου για το συγκεκριμένο έργο 

Η πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ Νάξου, Εύη Κατσούρα μίλησε για το συγκεκριμένο έργο, αν το γνώριζαν και αν και κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει και ανέφερε τα εξής: «Δεν έχουμε ενημερωθεί σαν Σύλλογος για αυτό το έργο, από εσάς το ακούμε πρώτη φορά, παρόλα αυτά είναι πολύ θετικό, το οτιδήποτε γίνεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ».

Ενώ αναφέρθηκε και στην προσωπική εμπειρία που βιώνει καθημερινά στο κέντρο της Νάξου, «Ένα τέτοιο έργο θα βοηθήσει πάρα πολύ, για παράδειγμα και η κόρη μου που έχει κινητικά προβλήματα, δυσκολευόμαστε όποτε κατεβαίνουμε στην Χώρα, γιατί τα πεζοδρόμια είναι πάρα πολύ στενά, έχουν πάρα πολλά σκαλοπατάκια, δεν είναι πάντα ίσια καθώς οι πλάκες είναι σε πολλά σημεία ανασηκωμένες και δεν μπορεί να περπατήσει το παιδί εύκολα και αναγκάζεται να βγει στον δρόμο που εκ των πραγμάτων είναι πιο επικίνδυνο. Σκεφτείτε ακόμα περισσότερο, έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο που είναι πολύ πιο δύσκολα για αυτόν.»

Το έργο 

Το έργο αφορά σε νέα βελτιωμένα πεζοδρόμια και διαβάσεις πεζών που θα εξυπηρετούν όλους τους πολίτες, αλλά και τις ιδιαίτερα ευαίσθητες ομάδες ΑμεΑ και τυφλών στη Νάξο. Σε συνέχεια της αξιολόγησης της πρότασης που είχε υποβληθεί από τον Δήμο Νάξου σχετικά με την μελέτη του έργου «Αναμόρφωση κεντρικού αστικού οδικού περιβάλλοντος της πόλης της Νάξου» συμπεριλαμβάνοντας τις εργασίες που προβλέπονται στην μελέτη του έργου «Δημιουργία - Ανακατασκευή Πεζοδρομίων, στην οδό Ρήγα Φεραίου της Κοινότητας Νάξου», εγκρίθηκε η ενοποιημένη μελέτη του έργου και πλέον είναι προς ολοκλήρωση ο ανοιχτός διαγωνισμός για το έργο.

Η νέα μελέτη συνδέει τις μελέτες που είχαν εγκριθεί με προηγούμενες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής. Η εν λόγω πρόταση είχε υποβληθεί στο Πράσινο Ταμείο, στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Αστική Αναζωογόνηση & Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου», του χρηματοδοτικού προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου». Κατόπιν επικοινωνίας του Δήμου με το Πράσινο Ταμείο, αποδέχονται την αντικατάσταση της πρότασης με νέα καθώς η ενοποίηση των δύο μελετών έγινε με στόχο την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου και λειτουργικού έργου, καθώς επίσης και για επιτάχυνση των διαδικασιών για την δημοπράτησή του.

Τα βασικά υποέργα προς υλοποίηση

Η συμπληρωμένη πρόταση με τίτλο πράξης: “Αναμόρφωση κεντρικού αστικού οδικού περιβάλλοντος της πόλης της Νάξου”, περιλαμβάνει ένα κυρίως τεχνικό υποέργο και 2 υποέργα για τις οριζόντιες επικουρικές δράσεις. Αναλυτικότερα:

Το κυρίως τεχνικό υποέργο 1 με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ, αφορά στην κατασκευή νέων και ανακατασκευή υφιστάμενων πεζοδρομίων με όδευση τυφλών και εξασφάλιση κίνησης των ΑμεΑ, την βελτίωση διαχείρισης των ομβρίων, την βελτίωση οδοστρώματος, την τοποθέτηση νέου οδοφωτισμού και την δημιουργία προσβάσιμων διαβάσεων πεζών με έγχρωμους κυβόλιθους, όπως αναλυτικά περιγράφονται στην Τεχνική Περιγραφή του έργου.

Το 2ο υποέργο είναι σχετικό με την υπογείωση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος με προϋπολογισμό 459.277,51 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται η υπογειοποίηση δικτύου μέσης τάσης και χαμηλής τάσης στις κεντρικές οδούς της πόλης, δηλαδή σε τμήμα της Σ. Παπαβασιλείου, Α. Πρωτοπαπαδάκη και Ρήγα Φεραίου ώστε να απελευθερωθεί χώρος για την ελεύθερη διέλευση πεζών. Η μελέτη για τις εργασίες αυτές και η υλοποίησή τους θα πραγματοποιηθεί από τον αρμόδιο φορέα ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Τέλος το 3ο υποέργο αφορά στην επίβλεψη των εργασιών από αρχαιολόγο με προϋπολογισμό 30.000 ευρώ το οποίο καλύπτεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.