Στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση του ΧΥΤΥ στην Μήλο

Ένα έργο που κατά κοινή ομολογία θα δώσει νέα πνοή στο νησί της Μήλου φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική του ευθεία. Πρόκειται για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ) και τη μονάδα κομποστοποίησης βιοαποβλήτων. Για το πόσο σημαντικό είναι το έργο για την Μήλο και για την πορεία υλοποίησής του, μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” ο δήμαρχος Μήλου Μανώλης Μικέλης καθώς και ο γενικός διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, Χρήστος Γαμβρούδης.

Το έργο αφορά στην κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ) χωρητικότητας τουλάχιστον 100.380 m3 και διάρκειας ζωής τουλάχιστον 20 χρόνων για τις ανάγκες της τελικής διάθεσης των μη επικινδύνων στερεών αποβλήτων/υπολειμμάτων του Δήμου Μήλου και μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού υλικού, δυναμικότητας 300tn/έτος. Το έργο θα υλοποιηθεί εντός γηπέδου έκτασης 64.768 m2, το οποίο βρίσκεται στη θέση «Άγιοι Θεόδωροι -Μπραντόνι» του Δήμου Μήλου.

Ο Μανώλης Μικέλης για την εξέλιξη του έργου

Ο δήμαρχος Μήλου μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” και αρχικά αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου και στο πως κατέληξαν στις πρόσφατες θετικές εξελίξεις, “Το έργο αυτό έχει ξεκινήσει από το 2007, δεν κατάφερε η προηγούμενη δημοτική αρχή να το υλοποιήσει και μόλις ξεκινήσαμε εμείς τη θητεία μας, ένα μήνα μετά, θα χάναμε τη χρηματοδότηση. Ζήτησα από τον προηγούμενο δήμαρχο τότε να υπογράψει ένα χαρτί το οποίο θα αφορούσε στην παράταση του έργου αυτού που θα ήταν κοντά στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο αυτό το τρέξαμε όσο μπορούσαμε, κάναμε κάποια δικαστήρια και πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις και τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν σχεδόν ολοκληρωμένο. Ήδη ο δρόμος είναι ολοκληρωμένος και ξεκινάει η ασφαλτόστρωση του.” 

Ακολούθησε η εποχή του ΦΟΔΣΑ

Στην συνέχεια ο κ. Μικέλης αναφέρθηκε στην περίοδο στην οποία δημιουργήθηκε ο ΦΟΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος και υποχρέωσε τον Δήμο να μη δημοπρατήσει το έργο ο ίδιος, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην συνεργασία με την Περιφέρεια και την εξέλιξη που υπάρχει πλέον στο έργο, “Έπειτα ανέλαβε ο ΦΟΣΔΑ την πρωτοβουλία, ενώ παράλληλα εμείς είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο και προχώρησε το έργο που αυτή τη στιγμή το έχει αναλάβει η εταιρία “Ηλέκτωρ” και αναμένουμε την τελική υπογραφή για να ξεκινήσει. Η κατάσταση που υπήρχε εκεί ήταν ένας δεματοποιητής και η περιοχή ήταν γεμάτη μπάλες από δέματα με σκουπίδια. Τις περισσότερες από τις μπάλες αυτές τις έχουμε ήδη συγκεντρώσει και περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι τέλος του μήνα να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες, καθώς η εταιρία “Ηλέκτωρ” ψάχνει ήδη συνεργασίες και προσωπικό”.

“Μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο θα έχει δημιουργηθεί το κύτταρο”

Όσο για το χρονοδιάγραμμα και για το πότε αναμένεται να παραδοθεί έτοιμο το έργο, ο κ. Μικέλης ανάφερε: “Πιστεύω ότι μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο θα έχει δημιουργηθεί το κύτταρο και θα έχουν δημιουργηθεί όλες οι υποδομές που χρειάζονται. Η Μήλος είναι το πρώτο νησί μέσα στο Νότιο Αιγαίο που πήρε το “Πράσινο σημείο”, ένα έργο ύψους 500.000 ευρώ που αυτό τώρα το δημοπρατούμε και επίσης έχουμε κάνει προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να έρθει και ο εξοπλισμός, είτε πρόκειται για αυτοκίνητα είτε πρόκειται σημεία ανακύκλωσης, φορητά αλλά και σταθερά για την κομποστοποίηση, κοντά στα 2 εκατ. ευρώ”, ενώ για τον κόσμο στο νησί και πως ανταποκρίνεται στις πρωτοβουλίες της ανακύκλωσης ανέφερε ότι ενώ στην αρχή τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα πλέον ο κόσμος αρχίζει και είναι πιο συνεργάσιμος και ειδικά μέχρι να δημιουργηθεί το “Πράσινο σημείο”. 

Χρήστος Γαμβρούδης: “Ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου έχει να εκτελέσει ένα τρομακτικό σε μέγεθος έργο για να κλείσει πληγές 30 ετών”

Στην εφημερίδα μίλησε και ο γενικός διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, Χρήστος Γαμβρούδης και αρχικά στάθηκε στο πόσο σημαντικό είναι το έργο για το νησί της Μήλου και τι κενά έρχεται να καλύψει η δημιουργία του ΧΥΤΥ, “Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα κι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της Ευρώπης. Ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου έχει να εκτελέσει ένα τρομακτικό σε μέγεθος έργο και να κλείσει άμεσα πληγές τριάντα ετών. Το υπό κατασκευή έργο κρίνεται αναγκαίο καθώς θα συμβάλλει προκειμένου να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές ασφαλούς υγειονομικής διάθεσης των αποβλήτων ενώ παράλληλα θα συμβάλει στη συμμόρφωση του Δήμου και του ΦΟΔΣΑ με τις απαιτήσεις και τους στόχους της κείμενης ευρωπαϊκής, ελληνικής νομοθεσίας και του νέου ΠΕΣΔΑ Ν. Αιγαίου.

Τα οφέλη για το νησί της Μήλου

Παράλληλα αναφέρθηκε στα “χειροπιαστά” οφέλη που θα έχει το νησί, “Επιπρόσθετα οφέλη με την ολοκλήρωση του έργου θα είναι η μείωση των αποβλήτων του Δήμου που θα πρέπει να οδηγηθούν προς ταφή λόγω της εφαρμογής των προγραμμάτων διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων, της οικιακής κομποστοποίησης και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου προς τους πολίτες λόγω της εφαρμογής των προτεινόμενων δράσεων.”

Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην συνεργασία που έχει όλο αυτό το διάστημα με τον Δήμο Μήλου, “Η συνεργασία με τον Δήμο της Μήλου είναι εξαιρετική με τον δήμαρχο Μήλου κ. Μικέλη να έχει πιστέψει και να έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα που λέγετε ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου από την πρώτη στιγμή, ανέφερε ο κ. Γαμβρούδης, ενώ για το πότε θα περιμένουμε ολοκληρωμένο το έργο είπε, “Για τη δρομολόγηση του έργου τηρήθηκε αυστηρό χρονοδιάγραμμα και δεν χάθηκε καμία προθεσμία. Πριν λίγες ημέρες μετά από σχετικό έλεγχο και έγκριση από την Αρμόδια Διαχειριστική Αρχή υπεγράφη η εργολαβική σύμβαση ποσού 3.003.055,90 € με την ανάδοχο εταιρεία  ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε για την Κατασκευή του ΧΥΤΥ Μήλου και της Μονάδας Κομποστοποίησης Βιοαποβλήτων Μήλου. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης της σύμβασης ορίζεται κατά μέγιστον σε 55 μήνες.

Περιγραφή του έργου

Το έργο αφορά στην κατασκευή:

• Χώρου Υγειονομικής Ταφής (Χ.Υ.Τ.) χωρητικότητας τουλάχιστον 100.380 m3 και διάρκειας ζωής τουλάχιστον 20 έτη για τις ανάγκες της τελικής διάθεσης των μη επικινδύνων στερεών αποβλήτων/ υπολειμμάτων του Δήμου Μήλου.

• Μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού υλικού, δυναμικότητας 300tn/έτος.

Συγκεκριμένα αφορά στα ακόλουθα:

    • Χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση του ενεργού Χ.Υ.Τ., του χώρου εγκατάστασης της Μονάδας κομποστοποίησης, της εσωτερικής οδοποιίας, καθώς και εργασίες επιχώσεων.

    • Διαμόρφωση χώρου και κατασκευή δαπέδου, εντός του γηπέδου που θα κατασκευαστεί ο ΧΥΤ, κατάλληλου για την εγκατάσταση του εξοπλισμού της μονάδας κομποστοποίησης 

    • Προμήθεια εξοπλισμού μονάδας κομποστοποίησης

    • Εργασίες στεγανοποίησης του Χ.Υ.Τ.: συμπύκνωση του ενεργού χώρου, κατασκευή του τεχνητού γεωλογικού φραγμού του πυθμένα, διάστρωση των γεωσυνθετικών υλικών, κατασκευή της στρώσης προστασίας, κατασκευή της στρώσης αποστράγγισης και του γεωυφάσματος.

    • Έργα εσωτερικής οδοποιίας  

    • Έργα διευθέτησης των ομβρίων.

    • Έργα συλλογής & επεξεργασίας στραγγισμάτων: έργα συλλογής στραγγισμάτων, εκσκαφές και συμπύκνωση χώρου Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων, οικοδομικές εργασίες Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων.

    • Κατασκευή των κτιριακών έργων και των στεγάστρων του Χ.Υ.Τ. και εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού εντός των κτιρίων.

    • Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού διαχείρισης του βιοαερίου.

    • Έργα Η/Μ: το σύνολο των ηλεκτρομηχανολογικών της εγκατάστασης και των δικτύων του συνόλου του έργου.

    • Έργα παρακολούθησης: γεωτρήσεις υπογείων υδάτων, τοποθέτηση ανιχνευτών βιοαερίου και του αντίστοιχου εξοπλισμού.

    • Λοιπά έργα υποδομής: όλες οι εργασίες για τα έργα υποδομής του έργου και για όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν.

    • Έργα φυτεύσεων και συστήματος άρδευσης: δενδροφυτεύσεις και άρδευση που θα λάβουν χώρα στο έργο και θα πραγματοποιηθούν σταδιακά. Η πρώτη εργασία αυτής της ομάδας εργασιών, είναι η περιμετρική δενδροφύτευση που θα ξεκινήσει αφότου ολοκληρωθεί η κατασκευή της περίφραξης του χώρου και οι εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου.