Αναβαθμίζεται πλήρως το αεροδρόμιο της Πάρου

Ένα νέο σύγχρονο αεροδρόμιο βρίσκεται προ των πυλών στην Πάρο. Οι υπογραφές ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς έπεσαν και πλέον απομένει να αρχίσουν τα έργα που θα δώσουν μία νέα ώθηση στην αεροπορική διασύνδεση της Πάρου με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Το έργο θα συμβάλει σημαντικά στη διευκόλυνση της αυξανόμενης επιβατικής κίνησης της Πάρου, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα του νησιού διεθνώς, προσφέροντας πολλαπλά οικονομικά οφέλη στην τοπική κοινωνία.

Αμέσως μετά την συμφωνία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για το έργο ύψους 33 εκατ. με την εταιρία Intrakat, ο δήμαρχος του νησιού, Μάρκος Κωβαίος έκανε την ακόλουθη δήλωση, “Το αεροδρόμιο του νησιού μας αλλάζει προς το καλύτερο και εκσυγχρονίζεται ολοκληρωτικά! Ένα αίτημα χρόνων γίνεται πράξη μετά την υπογραφή της σύμβασης για τα έργα αναβάθμισης ανάμεσα στο Υπουργείο Υποδομών και την ανάδοχο εταιρεία.  Η Πάρος αποκτά έναν αερολιμένα σύγχρονο και λειτουργικό που θα εξυπηρετεί με ασφάλεια κατοίκους και επισκέπτες. Οι νέες εγκαταστάσεις είναι σχεδιασμένες με πρότυπα φιλικά προς το περιβάλλον και σεβόμενες το τοπικό μικροκλίμα. Βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις για την Πάρο που θέλουμε και την Πάρο που μας αξίζει.  Με σεβασμό στο περιβάλλον μας και τον τόπο μας.”

Μάρκος Κωβαίος: “Δικαιώθηκαν οι αγώνες του Παριανού λαού, αλλά και οι δικοί μου αγώνες”

Ο δήμαρχος Πάρου μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, δηλώνοντας ενθουσιασμένος και συγκινημένος με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις. “Δικαιώθηκαν οι αγώνες του παριανού λαού, αλλά και οι δικοί μου αγώνες, για την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού έργου”, τόνισε χαρακτηριστικά.

“Το αεροδρόμιο το 2016 δημιουργήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, σε 104 ημέρες”

Παράλληλα, ο δήμαρχος Πάρου θέλησε να κάνει μία μικρή αναδρομή στο ιστορικό της κατασκευής του αεροδρομίου και στο πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο έργο για όλο το νησί, “Αγοράστηκε το οικόπεδο του αεροδρομίου όταν ήταν υπουργός οικονομικών ο Γιώργος Αλογοσκούφης και μετέπειτα επί Γιάννη Ραγκούση δημιουργήθηκε το πεδίο ελιγμών, το οποίο κόστισε περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ. Αμέσως μετά έγινε κάτι μοναδικό στην Ελλάδα από τη δική μας πλευρά, με τη συμμετοχή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας που φτιάξαμε στον Δήμο, στην οποία έλαβαν μέρος ο Δήμος, το κράτος, ιδιώτες αλλά και εθελοντές και δημιουργήθηκε το αεροδρόμιο το 2016 σε χρόνο ρεκόρ, σε 104 ημέρες. Αυτή η κίνηση άλλαξε τον τουριστικό χάρτη του νησιού μας και έδωσε και τη δυνατότητα στο ίδιο το κράτος να δει ότι η λειτουργία ενός νέου αεροδρομίου στην Πάρο, ήταν επιτακτική ανάγκη”.

Στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η ΑΜΚΕ που είχε δημιουργήσει ο Δήμος Πάρου αναφέρθηκε ο κ. Κωβαίος, “Επί Γιάννη Ραγκούση όταν και δημιουργήθηκε το πεδίο ελιγμών περίπου 1400 μέτρων, δεν υπήρχε εξοπλισμός, ούτε αεροσταθμός και δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Υπήρχαν μόνο οι χερσαίες εγκαταστάσεις και έτσι δημιουργήθηκε η ΑΜΚΕ η οποία είχε σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για την λειτουργία του νέου αεροδρομίου. Τα χρήματα προσφέρθηκαν από εθελοντές και ανθρώπους που ήθελαν να προσφέρουν στο νησί. Το κράτος τότε δεν βοήθησε άμεσα οικονομικά αλλά διευκόλυνε με την συμφωνία, τη συνεργασία και εν τέλει με την αποδοχή των δωρεών που είχαν δοθεί στην ΑΜΚΕ.”

“Ήταν επιτακτική ανάγκη της κοινωνίας να ολοκληρωθεί το αεροδρόμιο”

Κλείνοντας, ανέφερε στο πως φτάσαμε στην σημερινή μέρα και την υπογραφή της σύμβασης που θα διαμορφώσει ένα νέο ανανεωμένο και πολύ πιο λειτουργικό αεροδρόμιο, “Μετά την κατασκευή των προσωρινών χερσαίων εγκαταστάσεων στο αεροδρόμιο, φάνηκε ότι η λειτουργία του αεροδρομίου δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Με αφορμή την καταγραφή αυτής της κατάστασης, φάνηκε πλέον ότι ήταν επιτακτική ανάγκη της κοινωνίας να ολοκληρωθεί το αεροδρόμιο και αυτή τη στιγμή θα φτιαχτεί αεροσταθμός 12.000 μέτρων και αεροδιάδρομος στα 1.799.”

Intrakat: Υπογραφή σύμβασης ύψους 33 εκ. ευρώ 

Σε υπογραφή σύμβασης με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για το έργο «Ανάπτυξη και Βελτίωση των Υποδομών του Νέου Αεροδρομίου Πάρου» ύψους 33 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ προχώρησε η Intrakat, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες εξυπηρέτησης πολλαπλασίου αριθμού επισκεπτών στο ιδιαίτερα δημοφιλές και αναπτυσσόμενο νησί των Κυκλάδων. Το έργο θα συμβάλει σημαντικά στη διευκόλυνση της αυξανόμενης επιβατικής κίνησης της Πάρου, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα του νησιού διεθνώς, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Οι εργασίες που θα εκτελεστούν

Το αναπτυξιακό αυτό έργο υποδομών της χώρας μας περιλαμβάνει εργασίες που θα εκτελεστούν για την κατασκευή νέου κτηρίου αεροσταθμού και νέου Πύργου Ελέγχου του Αεροδρομίου, συνολικής επιφάνειας 12.117 τ.μ., με όλες τις προβλεπόμενες Η/Μ εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης και διαχείρισης επιβατικής κίνησης, την αμφίπλευρη επέκταση του υφιστάμενου διαδρόμου προσγειώσεων/απογειώσεων συνολικά κατά 400 μέτρα, με τα συνοδευτικά έργα διαμόρφωσης ζωνών ασφαλείας και επέκτασης φωτοσήμανσης και διαγράμμισης και την αμφίπλευρη κατά πλάτος επέκταση του υφιστάμενου χώρου στάθμευσης αεροσκαφών κατά 140 μέτρα.

Επιπλέον, η Intrakat θα προχωρήσει σε διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του νέου κτηρίου, συνολικής επιφάνειας περίπου 47.000 τ.μ., στον οποίο θα περιλαμβάνονται χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, λεωφορείων, πεζοδρόμια, χώροι πρασίνου, υδραυλικά έργα, οδοφωτισμός κλπ., καθώς και στη σύνδεση του οδικού δικτύου της Πάρου με τον Αερολιμένα. Στη σύμβαση περιλαμβάνονται, επίσης, η κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού και η επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού λυμάτων.

Τα οφέλη από τις παρεμβάσεις στο αεροδρόμιο της Πάρου

Η βελτίωση των υποδομών του νέου αεροδρομίου της Πάρου, το οποίο λειτουργεί από το 2016 και έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από την Intrakat, θα βοηθήσει σημαντικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο του σημαντικού αριθμού επισκεπτών του νησιού, ο οποίος αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία έτη, όσο και των μόνιμων κατοίκων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΥΠΑ, περισσότερα από 176.000 άτομα μετακινήθηκαν αεροπορικώς προς και από το νησί της Πάρου κατά τη θερινή περίοδο του 2022.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Intrakat διαθέτει  σημαντικότατη εμπειρία και μοναδική τεχνογνωσία στην υλοποίηση έργων που αφορούν σε αεροδρόμια, ως ανάδοχος EPC (engineering, procurement and construction) των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport Greece τα οποία εκτελέστηκαν ταυτόχρονα και με επιτυχία κατά το διάστημα 2017–2021, σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Μύκονο, Σαντορίνη, Χανιά, Ρόδο, Σάμο, Μυτιλήνη, Σκιάθο, Άκτιο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κω και Κεφαλονιά.