Οριστικό τέλος στα ερείπια στο Αλυκό της Νάξου

  • Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, 2023 - 06:27

Ριζικά θα αλλάξει σύντομα η εικόνα στο Αλυκό της Νάξου, καθώς τα ερείπια που βρίσκονται εκεί σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν. Πρόκειται για ένα μισοτελειωμένο ξενοδοχείο, σε ένα χώρο έμπνευσης για καλλιτέχνες του δρόμου, αλλά και σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο που από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, στέκει σαν κάτι “ξένο” στην περιοχή. Όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Νάξου με ανακοίνωση του, πλέον το συγκεκριμένο κτήριο θα κατεδαφιστεί οριστικά, καθώς το Πράσινο Ταμείο αποφάσισε ομόφωνα την ένταξη του έργου κατεδάφισης, κατά προτεραιότητα, προϋπολογισμού 540.000 ευρώ, στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» στον Άξονα Προτεραιότητας «Αστική Αναζωογόνηση & Λοιπές δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2».

Η παραλία και το κεδροδάσος

Το Αλυκό καταλαμβάνει μία μικρή χερσόνησο στη νοτιοδυτική ακτή της Νάξου. Στην συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να βρει κάποιος μεγάλους αμμόλοφους και μερικές αμμώδεις χαρακτηριστικές και πανέμορφες παραλίες όπως ο Κέδρος, η Χαβάη, το Μικρολίμανο (Μικρό Αλυκό) και ο Άγιος Γεώργιος (η κύρια παραλία - γνωστή ως Αλυκό). Επίσης, η περιοχή χαρακτηρίζεται από το κεδροδάσος, το οποίο αποτελεί και το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του μικρού κολπίσκου. Το κεδροδάσος του Αλυκού είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πυκνότερα στην Ελλάδα με έκταση 800 περίπου στρεμμάτων.

Το εγκαταλελειμμένο κτήριο

Η περιοχή δεν είναι οργανωμένη και είναι από τα πιο ήσυχα σημεία της Νάξου, χωρίς κτήρια και κίνηση, αν εξαιρέσει κανείς τις εγκαταλελειμμένες αυτές εγκαταστάσεις του παλιού υπό κατασκευή ξενοδοχείου στην άκρη της χερσονήσου που υποτίθεται ότι είναι ξενοδοχειακό συγκρότημα αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Το 1968 Βέλγοι επενδυτές ξεκίνησαν την εγκατάσταση μιας ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία είχε επιτραπεί κατά τη διάρκεια της Χούντας. Οι αντιδράσεις των κατοίκων εκείνη την περίοδο ήταν πολύ έντονες και εξαιτίας της κινητοποίησης και της παρέμβασης τους, το ξενοδοχείο αυτό, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Μάλιστα την ίδια περίοδο, είχε υπάρξει καταγγελία προς την αρχαιολογική υπηρεσία, στην οποία αναφέρονταν η καταστροφή του νεκροταφείου της κυκλαδικής περιόδου που βρισκόταν στο Αλυκό. Παρά τις καταγγελίες δεν είχε τιμωρηθεί κανείς εκείνο το διάστημα. Πάντως με τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Αιγαίου, το Αλυκό αποτελεί πλέον δημόσια δασική έκταση. Ο δικαστικός αγώνας για το Αλυκό διήρκησε από το 1946 και ολοκληρώθηκε τελεσίδικα με την απόφαση του Αρείου Πάγου το 2010, όπου απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης που υπέβαλαν οι Βέλγοι καταπατητές.

Η ανακοίνωση του δημάρχου Νάξου

Ο δήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός έκανε την παρακάτω ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την συγκεκριμένη εξέλιξη, "Η κατεδάφιση του ερειπίων από το μοναδικού φυσικού κάλλους κεδροδάσος του Αλυκού είναι ένα ακόμα στοίχημα που κερδίδαμε. Το Πράσινο Ταμείο αποφάσισε ομόφωνα την ένταξη του έργου κατεδάφισης κατά προτεραιότητα του ετοιμόρροπου Ξενοδοχείου στο Αλυκό Νάξου, προϋπολογισμού 540.000,00 €, στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» στον Άξονα Προτεραιότητας «Αστική Αναζωογόνηση & Λοιπές δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2». Η συμβολή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά ήταν καθοριστική, καθώς ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημά μας για την κατεδάφιση και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, προκειμένου να διαφυλαχθεί το σπάνιο και εξαιρετικού κάλλους οικοσύστημα."