Σύγχρονος Βιολογικός Καθαρισμός με διπλή σημασία για την Ίο

Ένα ακόμα σπουδαίο έργο, είναι έτοιμο προς υλοποίηση, στην Ίο και αυτό δεν είναι άλλο από την πλήρη αναβάθμιση του παλιού Βιολογικού Καθαρισμού με υπερσύγχρονα μηχανήματα, συνολικού προϋπολογισμού 5.066.850 ευρώ. Όπως τονίζει και στην “Κοινή Γνώμη” ο δήμαρχος της Ίου, το έργο έχει διπλή σημασία και αναλύει τους λόγους. Μετά, λοιπόν, από έγκριση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, θα προχωρήσει η αναβάθμιση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων του νησιού. 

Γκίκας Γκίκας¨: “Ένα πραγματικά σπουδαίο έργο με σημαντικό περιβαλλοντολογικό πρόσημο”

Ο δήμαρχος Ίου, Γκίκας Γκίκας, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου, επισημαίνοντας πως “είναι ένα πραγματικά σπουδαίο έργο για την Ίο με σημαντικό περιβαλλοντολογικό πρόσημο. Ο βιολογικός μας είναι 20 ετών, και πλέον με αυτό το έργο ουσιαστικά γίνεται αντικατάσταση όλων των μηχανημάτων του, αλλά εμείς πάμε και ένα βήμα παρακάτω, καθώς 1.000 κυβικά νερού κάθε μέρα θα τα μεταφέρουμε στους κάμπους μας ποτιστικά. Και τι σημαντικό πετυχαίνουμε με αυτό; Αντί να χρησιμοποιούμε νερό από τις γεωτρήσεις και να αδειάζουμε τον υδροφόρο ορίζοντα, θα δίνουμε νερό πίσω στη γη. Το θεωρώ ένα πολύ σπουδαίο έργο από περιβαλλοντολογική άποψη για το νησί μας” και επανέλαβε ότι η κατασκευή του νέου Βιολογικού Καθαρισμού θα έχει διπλή αξία, “Δεν φτιάχνουμε απλά τον Βιολογικό μας για να είναι τέλειος για τα επόμενα 30 χρόνια αλλά και για να προσφέρει νερό για πότισμα στο νησί μας”.

Το σημείο του Βιολογικού Καθαρισμού και τα έργα που ακολουθούν

Σε ότι αφορά στην μυρωδιά που προκαλείται στην ευρύτερη περιοχή από τους Βιολογικούς Καθαρισμούς, ο κ Γκίκας ανέφερε, “Ευτυχώς για εμάς, βρίσκεται στην περιοχή οχλουσών δραστηριοτήτων, επομένως δεν θα υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Ουσιαστικά στην ίδια περιοχή θα δημιουργηθεί και το νέο Σφαγείο, εκεί βρίσκονται και τα Χ.Υ.Τ.Α. μας, οπότε ο Βιολογικός Καθαρισμός θα βρίσκεται στο καταλληλότερο σημείο”, ενώ με αφορμή τη συγκεκριμένη ερώτηση αναφέρθηκε και σε ένα ακόμα σπουδαίο έργο που έχει μπει στην τελική ευθεία για το νησί και είναι η κατασκευή λιμενικής εγκατάστασης οχληρών φορτίων στην συγκεκριμένη περιοχή, “Στο λιμάνι της Ίου δεν θα έρχονται πλέον τα βαποράκια για να αδειάσουν άμμο, τσιμέντα, βενζίνη, κλπ, αλλά θα πηγαίνουν στο νέο λιμάνι που θα κατασκευάσουμε στον Αλμυρό. Είναι ένα έργο ώριμο, το οποίο είναι κοντά στην ολοκλήρωση του και θα ενταχθεί και αυτό.”

Να τονίσουμε εδώ ότι οι ωφέλειες από την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου εκτιμώνται σε τοπικό επίπεδο και αφορούν αφενός στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος των σχετικών με την λειτουργία του λιμένα επιχειρήσεων και αφετέρου στη βελτίωση των ακτοπλοϊκών και τουριστικών υπηρεσιών του νησιού.

Τι προβλέπει η δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων

Το έργο δημιουργίας εγκαταστάσεων σύγχρονου βιολογικού καθαρισμού, προβλέπει:

    • την εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών για την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού του νησιού

    • την ενίσχυση της υφιστάμενης δομής Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων μέσω αντικατάστασης του συνόλου σχεδόν του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της

    • την κατασκευή νέων έργων, που θα επιτρέψουν την τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων, καθώς και την επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου ύδατος μέσω της διάθεσής του σε αρδεύσιμες εκτάσεις.

Τα 3 απαραίτητα υποέργα

Το έργο αποτελείται από 3 κύρια υποέργα, που αφορούν στη μελέτη και κατασκευή των νέων έργων της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Ίου, καθώς επίσης και στην αντικατάσταση σχεδόν του συνόλου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του υφιστάμενου Βιολογικού Καθαρισμού. Αναλυτικά τα υποέργα του προτεινόμενου έργου είναι τα ακόλουθα : 

Υποέργο 1 - Αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού Ίου και Κατασκευή Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας. Αντικείμενο του υποέργου είναι η μελέτη και κατασκευή των νέων έργων της Ε.Ε.Λ. Ίου και η αντικατάσταση σχεδόν του συνόλου του Η/Μ εξοπλισμού του υφιστάμενου έργου. Ειδικότερα το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση της Οριστικής Μελέτης, της μελέτης Εφαρμογής και κάθε είδους συμπληρωματικής μελέτης και έρευνας που Θα χρειασθεί για την κατασκευή των νέων έργων, την κατασκευή έργων Πολιτικού Μηχανικού, την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του Η/Μ εξοπλισμού (σε νέα έργα και υφιστάμενες υποδομές. 

Υποέργο 2 - Παροχή επιστημονικών υπηρεσιών βασικού μελετητή για το έργο «Αναβάθμιση ταυ Βιολογικού Καθαρισμού 1ου και Κατασκευή Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας». Αντικείμενο του υποέργου είναι η παροχή επιστημονικών υπηρεσιών βασικού μελετητή για την υλοποίηση του Υποέργου 1, όπως περιγράφεται στην απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. 

Υποέργο 3 - Διαχείριση αποβλήτων για το έργο «Αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού 1ου και Κατασκευή Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας». Το υποέργο περιλαμβάνει το τέλος διαχείρισης των προϊόντων εκσκαφής του έργου σε αδειοδοτημένο κέντρο της ΣΑΝΚΕ. 

Τα οφέλη από το νέο Βιολογικό Καθαρισμό

Πρόκειται για έργο που λύνει οριστικά ένα μεγάλο πρόβλημα που πάντα αντιμετώπιζε η Ίος, αναβαθμίζει τις συνθήκες διαβίωσης στο νησί και, βέβαια, έχει και πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είναι το επόμενο βήμα στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, που περιλαμβάνει έργα όπως είναι η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία πρόσθετων μονάδων αφαλάτωσης για την αντιμετώπιση των πιέσεων στην υδροδότηση κατά τις περιόδους αυξημένης τουριστικής κίνησης, οι εργασίες στο δίκτυο υδροδότησης που περιορίζουν δραστικά τις απώλειες, αλλά και η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης νερού.