Πάρος: Τουριστική ανάπτυξη, αλλά με όρια

Η τουριστική ανάπτυξη της Πάρου και πως αυτή δεν θα αλλοιώσει τον κυκλαδίτικο χαρακτήρα του νησιού, ενώ παράλληλα δεν θα απειληθεί και η προστασία του περιβάλλοντος, βρέθηκε την Πέμπτη στο επίκεντρο ημερίδας με τίτλο «Παρουσίαση έρευνας Βιώσιμης Ανάπτυξης-Φέρουσας Ικανότητας για την Πάρο», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος» στην Παροικία.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε μία επιστημονική έρευνα που πραγματοποίησε ο Δρ. Διαχείρισης Παράκτιου Περιβάλλοντος – Φέρουσας ικανότητας, Δημήτρης Προκοπίου, όπου υπήρξε αναλυτική περιγραφή των υποδομών και των δυνατοτήτων της Πάρου που σχετίζονταν με την τουριστική ανάπτυξη για το  εγγύς και απώτερο μέλλον του νησιού.

Δήμαρχος Πάρου, “Είχαμε τουριστική ανάπτυξη 104%, σε σχέση με το 60% άλλων νησιών”

Ο δήμαρχος Πάρου στην έναρξη της εκδήλωσης αναφέρθηκε στο σκοπό αυτής της ημερίδας, “Η σκέψη μας είναι η εξής και γιατί το κάνουμε αυτό σήμερα. Και θα συνεχίσουμε πάνω σε επιστημονικά δεδομένα και όχι πάνω σε φανταστικές σκέψεις, του πως πιστεύει ο καθένας ότι μπορεί να πορευτεί αυτό ο τόπος. Μετά από την αλματώδη ανάπτυξη που είχε το νησί μας, και όχι τυχαία, γιατί θα σας πω ότι το Νότιο Αιγαίο συνολικά είχε περίπου 60% αύξηση του τουριστικού προϊόντος και της ανάπτυξης, αλλά εμείς είχαμε 104%. Δεν ακολουθήσαμε τον “αέρα” της ανάπτυξης αλλά ήμασταν λίγο παραπάνω”. 

“Ανάπτυξη ναι, αλλά μέχρι που;”

Την ίδια ώρα, ανέλυσε και τους λόγους που η Πάρος είναι πιο ψηλά αλλά και τι θα μπορούσε να βελτιωθεί “Είμαστε παραπάνω γιατί έχουμε ένα καταπληκτικό νησί, εύκολα προσβάσιμο, το οποίο όμως εμάς ως δημοτική αρχή δεν μας εξιτάρει αυτή η σκληρή λέξη, η λέξη ανάπτυξη, εάν δεν συνοδεύεται με την λέξη προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε ένα νησί που θα πρέπει να το αναδείξουμε ως μοναδικό κυκλαδονήσι, με τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει”, ενώ τόνισε ότι θέλει ναι μεν να αξιοποιηθεί το νησί αλλά χωρίς να αλλοιωθεί, “Η σκέψη μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα, που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να σκεφτούμε ακριβώς αυτό. Ανάπτυξη ναι, αλλά μέχρι που; Για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να γίνει μία επιστημονική μελέτη-έρευνα, που θα είναι η αρχή της σκέψης μας, που μετά από αυτή την ημερίδα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την Πάρο που θέλουμε”.

Οι άμεσες κινήσεις από το Δήμο

Ο δήμαρχος Πάρου ανέφερε τα 3 σημεία που θα είναι τα πρώτα που θα υλοποιηθούν για τη νέα αυτή προσπάθεια, τα οποία είναι:

    • Θα συσταθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, μία ομάδα εργασίας, από φορείς και επαγγελματίες του νησιού και ειδικούς

    • Θα γίνει ένα σχέδιο δράσης στο τουριστικό κομμάτι

    • Εγκαίνια του Πολεοδομικού γραφείου του νησιού

Μάλιστα, όπως τόνισε , “όλα αυτά είναι επάνω στη σκέψη μας, ότι πρέπει να προστατέψουμε, ως “κόρη οφθαλμού”, αυτό που λέγεται Πάρος και πρέπει να παραμείνει ένα παραδοσιακό κυκλαδονήσι με όλα τα χαρακτηριστικά του, που θα είναι και αυτό που θα μας επιφέρει σωστά έσοδα και όχι μαζικότητα αλλά ποιότητα.”

Δρ. Προκοπίου: “Η αγάπη προς τα νησιά, μας οδηγεί να κάνουμε ένα εμπεριστατωμένο έργο”

Από την μεριά του, ο κ. Δημήτρης Προκοπίου (Σύμβουλος Τουρισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δρ. Διαχείρισης Παράκτιου Περιβάλλοντος – Φέρουσας ικανότητας στον τουρισμό) ως βασικός εισηγητής και επιστημονικός σύμβουλος στην προσπάθεια που γίνεται στην Πάρο ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του πως “η αγάπη προς τα νησιά μας οδηγεί, είτε ως δημοτικούς άρχοντες, είτε ως πολίτες, είτε ως επιστήμονες, να κάνουμε ένα εμπεριστατωμένο έργο για να βοηθήσουμε τα νησιά και κατ’ επέκταση τη ζωή των κατοίκων και τη ζωή των τουριστών. Το θέμα της φέρουσας ικανότητας συζητιέται πάρα πολύ στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Κύπρο, στην Αίγυπτο, στην Πορτογαλία και υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις για αυτό.”

Η έρευνα που ανέλυσε ο κ. Προκοπίου διεξήχθη τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και το Νοέμβριο του ίδιου έτους, όπου και πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και συνεντεύξεις και στην Πάρο αλλά και την Αθήνα, όπου καταγράφηκαν όλα τα ποσοτικά στοιχεία. Ενώ ανέφερε ότι του υποδείχθηκαν από το Δήμο, όλοι οι φορείς του Τουρισμού, με τους οποίους ήρθα σε επαφή για ποιοτικά χαρακτηριστικά, πέραν των ποσοτικών. 

Τι είναι η φέρουσα ικανότητα

Η φέρουσα ικανότητα, όπως ανέφερε ο κ. Προκοπίου, είναι ένα εργαλείο για τις τοπικές κοινωνίες, για το πως θα γίνει η τουριστική ανάπτυξη. Στη συνέχεια αναλύονται κάποιοι αριθμητικοί δείκτες της τουριστικής ανάπτυξης και πόσο αυτοί επηρεάζουν τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, από το πόσους συνεδριακούς χώρους μπορεί να έχει το νησί μέχρι πόσα τουριστικά λεωφορεία, ενώ αναλύονται τα πλεονεκτήματα ενός τόπου και τα σημεία προς βελτίωση. 

Τα πλεονεκτήματα της Πάρου

Σύμφωνα με την έρευνα του, η Πάρος έχει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία όπως ανέφερε είναι:

    • Το γεωγραφικό πλεονέκτημα

    • Το μοναδικό περιβάλλον που χαρακτηρίζει την Πάρο

    • Η φιλοξενία των κατοίκων της που κάνει τις διακοπές μοναδική εμπειρία

    • Η διαχρονική μουσική νησιωτική παράδοση και τα πανηγύρια της που εμπλουτίζουν τις μορφές διασκέδασης.

    • Τα γευστικά προϊόντα και η υψηλή και πλούσια γαστρονομία του νησιού

    • Και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών

Σημεία προς βελτίωση

Ενώ αναφέρθηκε και στα σημεία που χρειάζονται βελτίωση, μεταξύ των οποίων είναι:

    • Βελτίωση επαρχιακού οδικού δικτύου και επέκταση του σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ)

    • Δημιουργία επαρκούς Νοσοκομειακής περίθαλψης εντός του νησιού

    • Η κοινωνία επιθυμεί υγειονομική μονάδα υγείας, η οποία είναι στην αρμοδιότητα του κεντρικού Κράτους

    • Ολοκληρωμένη και αποτελεσματική αποκομιδή των απορριμάτων και διαχείριση των χώρων υγειονομικής ταφής απορριμάτων

    • Δημόσια συγκοινωνία

    • Νέος σταθμός μεταφόρτωσης στη Νάουσα

    • Εξεύρεση και τρίτου Πράσινου Σημείου στην Μάρπησα και στον Αρχίλοχο

    • Εξεύρεση χώρου για δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης στο Κώστος και στις Λεύκες

    • Διαχείριση λυμάτων και υδάτων

    • Η λειτουργία της Πολεοδομίας της Πάρου για να βοηθήσει στην διατήρηση του χαρακτήρα του νησιού

    • Αυθαιρεσίες στις ακτές του νησιού

    • Η βελτίωση του βιοτόπου της Αλυκής

    • Αντικατάσταση ανεμογεννητριών από άλλες πηγές ενέργειας