Άνδρος: Αλλαγές με στόχο την αξιοποίηση του Τουριστικού Καταφυγίου στο Μπατσί

  • Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου, 2023 - 06:12

Στο μικροσκόπιο του Δήμου Άνδρου μπήκε η ομαλή αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν προκύψει αλλά και παράλληλα η αξιοποίηση του Τουριστικού Καταφυγίου στο Μπατσί.

Όπως τονίζουν από τον Δήμο, αποτελεί προτεραιότητα η υλοποίηση δράσεων για την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας του Τουριστικού Καταφυγίου, και πλέον για να υλοποιηθεί αυτό το έργο είναι αναγκαίες, κάποιες τροποποιήσεις. Με τα νέα δεδομένα ο Δήμος υποχρεούται να αναθεωρήσει το Τεχνικό Δελτίο της πράξης με στόχο την καλύτερη δυνατή και στοχευμένη απορρόφηση των κονδυλίων και την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Τι αφορά το έργο

Η πράξη αφορά στην προστασία, αποκατάσταση του τουριστικού καταφυγίου στο Μπατσί Άνδρου. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση πλωτής προβλήτας, την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδιασμού του λιμένα, καθώς και άλλων έργων ώστε να διευρυνθεί η χωρητικότητα του λιμανιού και να εξασφαλισθεί η ασφάλειά του. Επίσης, περιλαμβάνει τη σύνταξη ακτομηχανικής μελέτης για την αποκατάσταση του κατακερματισμού της παραλίας στο Μπατσί. Φορέας της πρότασης και φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Άνδρου και ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι τα 610.963 ευρώ.

Το έργο απαρτίζεται από τρία επιμέρους υποέργα. Το υποέργο 1 που αφορά σε «Μελέτες – Τεχνικές και λοιπές συναφείς επιστημονικές υπηρεσίες» (159.820 ευρώ), το υποέργο 2 που αφορά στην «Προμήθεια - Τοποθέτηση» (435.643 ευρώ) και το υποέργο 3 «Υπηρεσίες» (15.500 ευρώ).

Στοιχειοθέτηση των αναγκαίων τροποποιήσεων

Από την ανάθεση του Υποέργου 1 που αφορά στις Μελέτες – Τεχνικές και λοιπές συναφείς επιστημονικές υπηρεσίες του έργου και μετά την ολοκλήρωση των μελετών, προέκυψαν νέα δεδομένα που κατά την άποψη της Δημοτικής Αρχής επιβάλλουν ποιοτικές και ποσοτικές αλλαγές στο Τεχνικό Δελτίο του έργου. 

Η ανάδοχος μελετητική εταιρεία TRITON Α.Ε γνωστοποίησε ότι όπως προκύπτει από την νέα μελέτη προστασίας του προσήνεμου βραχίονα για την λιθοριπή, απαιτείται εκτεταμένη παρέμβαση για την αποτελεσματική προστασία του λιμένα σε σχέση με την προηγούμενη μελέτη προστασίας. Το επιπλέον κόστος που προκύπτει υπολογίζεται στις 2.390.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά στην προστασία της παραλίας εξετάστηκαν τέσσερις εναλλακτικές λύσεις μέσω αριθμητικού μοντέλου προσομοίωσης. Η βέλτιστη τεχνικοοικονομικά λύση σύμφωνα με την ανάδοχο μελετητική εταιρεία αφορά στην εγκατάσταση λιθοριπής και ενός μικρού λιμενικού έργου στην δυτική πλευρά του όρμου, ώστε να δημιουργηθεί μια ικανοποιητική «ενεργειακή σκίαση» που αναμένεται να προστατεύσει τα φερτά υλικά της παραλίας από τη διάβρωση. Αναφορικά με το κόστος των έργων προστασίας της ακτής, αυτό εκτιμάται της τάξης των 660.000 ευρώ.

Ανάγκη για νέα χρηματοδότηση

Επιπρόσθετα, ο χρόνος εκπόνησης των μελετών και η εξασφάλιση των αδειών που θα απαιτηθούν, τονίστηκε ότι εκφεύγουν των ημερομηνιών που θέτει το πρόγραμμα για την υλοποίηση του εν λόγω έργου και γι΄ αυτό θα μείνουν αναξιοποίητα κονδύλια, ενώ υφίστανται ανάγκες για τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια του Τουριστικού Καταφυγίου. Παράλληλα, εκφεύγει και το κόστος της προβλεπόμενης χρηματοδότησης της πράξης κατά πολύ και δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος. Ο Δήμος, λοιπόν, οφείλει να εκπονήσει μέσω του υφιστάμενου προγράμματος όλες τις μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης και τις αδειοδοτήσεις, ώστε να ωριμάσει το έργο και να αιτηθεί εκ νέου χρηματοδότηση για το εν λόγω έργο, έχοντας πλήρη φάκελο.

Απαραίτητη μελέτη

Απαιτούνται επιπλέον 30.000 ευρώ για την εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης, οριστικής μελέτης και Τευχών Δημοπράτησης, για τα έργα προστασίας της παραλίας Μπατσίου και όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης.