Στην τελική ευθεία η συντήρηση-βελτίωση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων Σίφνου

Με τον αθλητισμό και την νεολαία σε πρώτο πλάνο, μπαίνει στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση της συντήρησης και βελτίωσης των Αθλητικών Εγκαταστάσεων της Σίφνου. Σε σύναψη σύμβασης διαβαθμιδικής συνεργασίας προχώρησαν Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Δήμος Σίφνου για την υλοποίηση του σημαντικού έργου, συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, που θα αφορά στην εύρυθμη λειτουργία του γηπέδου και για τη οποία θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες υποχρεωτικές εργασίες.

Μ. Ναδάλη: «ένα έργο πολύ σημαντικό κυρίως για τα νέα παιδιά και για την τοπική ομάδα μας»

Η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το σημαντικό αυτό έργο για το νησί και αναφέρθηκε στην συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση και στο πόσο χρήσιμη είναι για όλους στο νησί, «Πρόκειται για το γήπεδο ποδοσφαίρου «Γεώργιος και Δώρα Συγγελίδη» που φιλοξενείται σε χώρο η χρήση του οποίου έχει παραχωρηθεί από την Ιερά Μονή Βρύσης, με την έγκριση της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη, για το συγκεκριμένο σκοπό στο Δήμο Σίφνου. Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό για το νησί μας, κυρίως για τα νέα παιδιά και για την τοπική ομάδα μας, τον Πανσιφναϊκό Αθλητικό Σύλλογο, που χρησιμοποιεί το γήπεδο και για τις προπονήσεις των παιδιών από τις Ακαδημίες. Στο γήπεδο φιλοξενούνται επίσης αγώνες στο πλαίσιο του Πρωταθλήματος που διοργανώνει η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων.»  

Στην συνέχει η κ. Ναδάλη, επικεντρώθηκε στην συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τονίζοντας, «Η συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και σε αυτό το έργο είναι ουσιαστική και καθοριστική για την υλοποίησή του. Αποτελεί κοινή επιθυμία Δήμου και Περιφέρειας η υλοποίηση παρεμβάσεων που θα αναβαθμίσουν σημαντικά τις εγκαταστάσεις με παρεμβάσεις.» 

«Η προσπάθεια είναι εντατική για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων»

Σε ερώτηση για το τι θα ήθελε να υπάρξει στο νησί, σε σχέση με αθλητικές εγκαταστάσεις, και αν γίνονται κάποιες συζητήσεις πάνω σε αυτό το κομμάτι, η κ. Ναδάλη ήταν σαφής, «Η προσπάθεια είναι εντατική για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού και για τη βελτίωση των υφιστάμενων. Συνοπτικά θα ήθελα να αναφέρω ότι παράλληλα με το προς συζήτηση έργο, ο Δήμος μας εργάζεται, και πάλι με την πολύτιμη συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας, για να συμπληρώσει το φάκελο που αφορά στην κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στον Αρτεμώνα, ενός έργου που το 2020 εντάχθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό και επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 349.268 ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.» 

Οι στόχοι για το μέλλον 

Κλείνοντας, η δήμαρχος Σίφνου αναφέρθηκε και στον επόμενο άμεσο στόχο του νησιού, «Στόχος μας το επόμενο διάστημα αποτελεί, επίσης, η εκπόνηση μελέτης και ο σχεδιασμός των απαιτούμενων παρεμβάσεων για τη βελτίωση - συντήρηση του αθλητικού κέντρου που βρίσκεται στην «καρδιά» της Απολλωνίας (Μαρούσα) και το οποίο μεταβιβάστηκε πέρυσι με νομοθετική πράξη από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο Δήμο Σίφνου. Αξίζει να αναφερθεί ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση ικανοποιήθηκε πανσιφναϊκό αίτημα πολλών ετών και ότι, με βάση αυτή, ο Δήμος μας μπορεί πλέον να προχωρήσει στο  σχεδιασμό των προτάσεων και στη διερεύνηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την αναβάθμισή του.» 

Εργασίες για το γήπεδο ποδοσφαίρου

Για την εύρυθμη λειτουργία του γηπέδου, κατ’ ελάχιστον θα γίνουν οι κάτωθι εργασίες:

    • Κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων με τις ακόλουθες χρήσεις:

- Αποδυτήρια αθλητών, διαιτητών και Χώρος φαρμακείου.

Στις ανωτέρω αθλητικές εγκαταστάσεις να προβλεφθούν καταιονηστήρες , νιπτήρες, w.c. και ουρητήρια, ενώ για τη χωροθέτησή τους να ληφθεί υπόψη η εύκολη πρόσβαση ασθενοφόρου.

- Κοινόχρηστα w.c. ανδρών-γυναικών, καθώς και πρόβλεψη w.c. για A.M.E.A.

    • Κατασκευή κερκίδας χωρητικότητας 200~250 θέσεων με αντικατάσταση της υφιστάμενης, για τη θέαση των αγώνων.

    • Αναβάθμιση της μεταλλικής περίφραξης διατηρώντας τον υφιστάμενο στραντζαριστό σκελετό στο εγκιβωτισμένο τοιχίο και πλήρωση με νέο γαλβανισμένο πλέγμα.

    • Ήπια διαμόρφωση του Περιβάλλοντος Χώρου για την εύρυθμη πρόσβαση τόσο στο γήπεδο των φιλάθλων και λοιπών παραγόντων όσο και στον αγωνιστικό χώρο για τους αθλητές και τους διαιτητές.

    • Αποξήλωση των χτιστών πέτρινων πάγκων για τους αθλούμενους, προμήθεια και τοποθέτηση νέων προκατασκευασμένων.

    • Να σημειωθεί ότι πέραν των Η/Μ εγκαταστάσεων των κτιρίων και της κατασκευής των

υποδομών του περιβάλλοντος χώρου για την σύνδεση των εσωτερικών δικτύων των κτιρίων με το δίκτυο ύδρευσης, θα πρέπει να προβλεφθεί η τελική διάθεση των αποβλήτων σε στεγανό βόθρο.

    • Εγκατάσταση ιστών φωτισμού, για τη σωστή φωταγώγηση του γηπέδου.

Διάρκεια σύμβασης και χρονοδιάγραμμα

Η διαβαθμιδική σύμβαση ισχύει από την ημέρα της υπογραφής της από τα δυο συμβαλλόμενα μέρη και έχει χρονική διάρκεια 20 μήνες με δυνατότητα παράτασής της για ένα χρόνο, έως την ολοκλήρωση των εργασιών, αλλά πάντα με τους χρονικούς περιορισμούς, που προβλέπει το ΕΠΑ και ειδικότερα το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΠΠΑ) Νοτίου Αιγαίου 2021-2025.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έχει ως εξής : Για την εκπόνηση της Μελέτης ορίζεται τμηματική προθεσμία 3 μηνών, για την Δημοπράτηση και υπογραφή της Σύμβασης τμηματική προθεσμία 3 μηνών, για την Υλοποίηση του Έργου συνολική προθεσμία 6 μηνών και για την Αποπληρωμή και Παραλαβή του έργου 15 μήνες. Οι αναφερόμενες τμηματικές προθεσμίες είναι ενδεικτικές.