Σύρος, Τήνος, Σαντορίνη και Σίφνος στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις
- Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023 - 06:17
Στην κλιματική ουδετερότητα στρέφονται πλέον πόλεις από όλη την Ευρώπη αλλά και από την Ελλάδα, με τη Σύρο, την Τήνο, την Σαντορίνη, αλλά και την Σίφνο να περιλαμβάνονται μεταξύ των περίπου ογδόντα δήμων στην Ελλάδα οι οποίοι συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις “100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030”. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας πρόκειται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Δήμων οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτήν την αποστολή με τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η εκδήλωση για την υπογραφή του Μνημονίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 3 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η τρέχουσα κλιματική έκτακτη ανάγκη με τις δυσάρεστες έως και καταστροφικές συνέπειες εξανάγκασε τις πόλεις να κινητοποιηθούν με σκοπό το όφελος των πολιτών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαβλέποντας την ανάγκη μετάβασης των πόλεων στην κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και αντιλαμβανόμενη την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο περιβάλλον, οδηγήθηκε στην πρόταση της Αποστολής “100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030, από και προς τον πολίτη” προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις σε μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας.
Οι δήμαρχοι Σαντορίνης και Σίφνου στην “Κοινή Γνώμη”
Α. Σιγάλας: “Στόχος μας είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ταυτόχρονα η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας”
Ο δήμαρχος Σαντορίνης, Αντώνης Σιγάλας, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία, “Η απόφαση μας ήρθε, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς όλους τους Δήμους της Ελλάδας, για το αν θέλουν να προχωρήσουν στην κλιματική ουδετερότητα. Η κλιματική ουδετερότητα είναι πλέον υποχρέωση όλων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας για όλες τις πόλεις, όλης της Ευρώπης, μέχρι το 2050”. Παράλληλα ο κ. Σιγάλας τόνισε ότι ο Δήμος είναι προετοιμασμένος εδώ και αρκετό διάστημα για μία τέτοια διαδικασία, “Ο Δήμος Σαντορίνης έχει ήδη κάνει μια σειρά από ενέργειες για να φτάσει σε αυτή τη συμμετοχή. Ο Δήμος μας θέλει να τροποποιήσει το τουριστικό του μοντέλο, δεν επιθυμεί την άναρχη ανάπτυξη και επιθυμεί να πραγματοποιήσει μία στροφή στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και αυτός είναι και ο λόγος που έχει εκπονήσει μελέτη, για την φέρουσα ικανότητα του νησιού”.
Σε ερώτηση για το τι σημαίνει για τον ίδιο μία κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη, απάντησε, “Μια τέτοια πόλη, σημαίνει ότι το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από διάφορες χρήσεις, θα μπορεί να απορροφάται από το ίδιο το φυσικό περιβάλλον. Ο μεγαλύτερος στόχος μας είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ταυτόχρονα η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας. Αυτό δεν γίνεται σε μία μέρα. Υπάρχουν τα εργαλεία, υπάρχουν κάποιες χρηματοδοτήσεις, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, κοινωνική συναίνεση και η Σαντορίνη με ένα τέτοιο παγκόσμιας εμβέλειας brand name, είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρει.”
Μ. Ναδάλη: “Πολλαπλό όφελος για τις κοινωνίες και τους πολίτες”
Από τη μεριά της η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” φάνηκε πολύ ικανοποιημένη με αυτή την εξέλιξη, “Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική τη συμμετοχή του Δήμου μας στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφεται στο πλαίσιο της Αποστολής για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030, με σκοπό την προώθηση πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον, με πολλαπλό όφελος για τις κοινωνίες και τους πολίτες.”
Σχετικά με την εικόνα που αντικατοπτρίζει μία κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη, η κ. Ναδάλη, ανέφερε, “Μια κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη προχωρά σε ενέργειες για τη μείωση των ρύπων και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της μέσα από επιλογές και πρακτικές που συνδέονται με την εξοικονόμηση ενέργειας, την εφαρμογή νέων τεχνολογικών συστημάτων και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης. Η συνδρομή των επιστημόνων είναι απαραίτητη για το σχεδιασμό ενός συνόλου ενεργειών και δράσεων προς επίτευξη του στόχου, σε μια εποχή που η κλιματική και ενεργειακή κρίση διαμορφώνει πολύ ιδιαίτερες συνθήκες και προκαλεί εύλογη ανησυχία για το μέλλον.”
Αντικείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας
Οι τομείς συνεργασίας των πόλεων είναι ενδεικτικώς οι ακόλουθοι:
• Συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την καλύτερη εφαρμογή των περιβαλλοντικών και βιώσιμων πολιτικών που προβλέπονται, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας για τους Πράσινους Δήμους και του Συμφώνου των Δημάρχων.
• Συνεργασία για την ενσωμάτωση στις τοπικές πολιτικές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης με σκοπό να γίνουν οι πόλεις και οι οικισμοί πιο ανθρώπινες, χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικοί και βιώσιμοι.
• Διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και συμβολή σε έργα της Αποστολής των Πόλεων καθώς και συμμετοχή σε προσκλήσεις του Horizon Europe.
• Ενσωμάτωση και προώθηση στα Σχέδια Δράσης για την Κλιματική Ουδετερότητα των αξιών και των αρχών της πρωτοβουλίας της ΕΕ για το νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus.
• Συνεργασία κατά το Σχεδιασμό και την εφαρμογή για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.
Παράλληλα, για τα βέλτιστα αποτελέσματα της Συνεργασίας των συμβαλλομένων και την υλοποίηση των πραγματιστικών θεωριών για την κλιματική ουδετερότητα και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, θα πραγματοποιηθούν δράσεις ενίσχυσης του κοινού Στόχου, οι οποίες ενδεικτικά είναι:
Τα μέρη θα εργάζονται για την ανάπτυξη μηχανισμών για την καλύτερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές, καθώς και με τον ευρύτερο τομέα αρμοδιότητας των δήμων, σε ζητήματα που σχετίζονται με την κοινωνικά δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030.
Τα μέρη θα προωθούν φιλικές προς το κλίμα πολιτικές για τις κοινότητές τους καθώς και έναν βιώσιμο αστικό σχεδιασμό που θα συμβάλει στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επιτρέποντας τους κατοίκους των περιοχών να διαβιούν, να εργάζονται και να καταναλώνουν στην ίδια περιοχή, όπου θα χαρακτηρίζεται από βιώσιμες μεταφορές.
Τα μέρη θα συνεργάζονται μεταξύ τους με στόχο τη μετάβαση προς ένα κλιματικά ουδέτερο και έξυπνο μέλλον.
Τα μέρη θα συνεργάζονται για την οργάνωση περιοδικών συνεδριάσεων όπου θα συζητούν την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου Συνεργασίας.
Διάρκεια του Μνημονίου Συνεργασίας
Το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία υπογραφής του και διαρκεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2030 με δυνατότητα παράτασης κατά τη λήξη του, μετά από προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων μερών.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Θέλω έναν τίμιο αγώνα»
16 Οκτ. 2018 - 6:16 - Σαντορίνη: Το πρόγραμμα καθαγιασμού των υδάτων
3 Ιαν. 2025 - 13:53 - “Μπαίνουν” οι βάσεις για το νέο λιμάνι
23 Δεκ. 2024 - 6:18 - Σαντορίνη: Τo 2025 έτος ανάδειξης και υποστήριξης της αυθεντικότητας
19 Δεκ. 2024 - 14:37 - Κραυγή αγωνίας για το μέλλον του σαντορινιού αμπελώνα
16 Δεκ. 2024 - 6:17