Αναπτυξιακά έργα στην Πάρο με φόντο την Βιώσιμη Ανάπτυξη

  • Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, 2023 - 06:16

Σειρά έργων που έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, τις υποδομές αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών σε κατοίκους και επισκέπτες έχουν δρομολογηθεί για το Δήμο Πάρου, από την «Αειφόροι Νήσοι Α.Ε.». Τα έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα θα πραγματοποιηθούν μέσω του φορέα που συνέστησε η Πάρος, μαζί με τους αντίστοιχους ΟΤΑ της Αντιπάρου και της Αμοργού.

Μ. Κωβαίος: “Επιτυγχάνεται η δυνατότητα υλοποίησης των αναγκαίων έργων υποδομής”

Ο δήμαρχος Πάρου και πρόεδρος του Οργανισμού «Αειφόροι Νήσοι Α.Ε.», Μάρκος Κωβαίος τόνισε για τη συμβολή του Οργανισμού στα σημαντικά έργα, “Οι «Αειφόροι Νήσοι Α.Ε.» ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες διαφάνειας και δημοσιότητας, από αρχές τους έτους στελεχώνουν με κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό (Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης) τα  τμήματα αυτά του Δήμου Πάρου, με βασικές προτεραιότητες τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης των πολιτών – δημοτών και την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού, με σεβασμό στην χωροταξία και το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η δυνατότητα υλοποίησης των αναγκαίων έργων υποδομής και παροχής υπηρεσιών του Δήμου σε σχέση με τον χρόνο. Τέλος θα συνδράμει στη συνολική λειτουργία τους σε ένα περιβάλλον με συνεχή γραφειοκρατική επιβάρυνση και αγκύλωσης λόγο της υφιστάμενης υποστελέχωσης  των υπηρεσιών του Δήμου.”

“Έργα για να είμαστε αντάξιοι της προτίμησης των επισκεπτών μας”

Σε ότι αφορά τα έργα, ο δήμαρχος ανέφερε ότι οι «Αειφόροι Νήσοι Α.Ε.» υλοποιούν από κοινού με την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πάρου, οικονομοτεχνική μελέτη ενεργειακής εξοικονόμησης προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ενεργειακή αυτονομία του νησιού και να μειωθούν τα κόστη λειτουργίας τόσο της ΔΕΥΑΠ όσο και τα δημοτικά τέλη που βαρύνουν τους πολίτες. Βασικός στόχος της εν λόγω μελέτης, όπως τόνισε, είναι η υλοποίηση ενός ολιστικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του νησιού ακολουθώντας όλα τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Η μελέτη θα υποβληθεί για χρηματοδότηση είτε στο πρόγραμμα “Greco Islands” είτε εναλλακτικά στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είτε σε μεικτό χρηματοδοτικό εργαλείο, και τόνισε, “Το συγκεκριμένο έργο ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του νησιού που τα τελευταία χρόνια σημειώνει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη με συνεχείς αυξήσεις στην επισκεψιμότητα. Και αυτό μας υποχρεώνει να ενισχύσουμε την υποδομή του νησιού ώστε να είμαστε αντάξιοι της προτίμησης των επισκεπτών μας αλλά και, κυρίως, να καλύψουμε τις ανάγκες των κατοίκων παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες που βελτιώνουν το βιοτικό τους επίπεδο”. 

Αθλητικά έργα για την Πάρο

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε δυο σημαντικά έργα που αφορούν τον αθλητισμό στο νησί, “Και επειδή μιλάμε για ποιότητα ζωής, κατά βάση των κατοίκων, οι «Αειφόροι Νήσοι Α.Ε.» έχουν συμπράξει από κοινού με τις υπηρεσίες του Δήμου στην ωρίμανση δύο κρίσιμων αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού και την υποβολή ολοκληρωμένων φακέλων για την χρηματοδότηση των έργων. Ειδικότερα, για την εκπόνηση μελέτης προμήθειας και σύνταξη της απαιτούμενης διακήρυξης για την κατασκευή του έργου: «Κατασκευή Γηπέδου Ποδοσφαίρου και συνοδευτικών αθλητικών εγκαταστάσεων στη  θέση Κάμπος – Αγροκήπιου Νάουσας», προϋπολογισμού έργου 1.597.988,00 εκατ. ευρώ και για τη σύνταξη Τευχών Δημοπράτησης του έργου «Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στη θέση “Ζευλάκι” ΔΔ Παροικιάς Δ. Πάρου»,  προϋπολογισμού έργου 3.138.817,28  εκατ. ευρώ”, και σε ότι αφορά το γήπεδο ποδοσφαίρου τόνισε ότι «με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, οι κάτοικοι της νήσου Πάρου θα έχουν έναν σύγχρονο χώρο για να αθλούνται και να έρχονται σε επαφή με το ποδόσφαιρο και όχι μόνο καθώς σε δεύτερη φάση θα κατασκευαστεί στίβος ο οποίος θα περιβάλλει τον αθλητικό χώρο ποδοσφαίρου. Έτσι αναμένεται να δοθούν ακόμα περισσότερες εναλλακτικές στην τοπική κοινωνία σχετικά με την άθληση και να τονωθεί ο κλασικός αθλητισμός όπως το άλμα εις μήκος και τα παραδοσιακά αθλήματα του στίβου. Ο φάκελος της μελέτης και τα σχετικά έγγραφα (τεχνικά δελτία κοκ) υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση στο Υπουργείο Εσωτερικών ενώ η μελέτη πραγματοποιήθηκε αδαπάνως για λογαριασμό του Δήμου Πάρου”.

Κλείνοντας για τις αθλητικές εγκαταστάσεις αναφέρθηκε στο κλειστό γυμναστήριο, λέγοντας «το έργο αυτό έχει μόνο θετικές επιπτώσεις για τους κατοίκους της Πάρου. Πέρα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για τη φύλαξη, συντήρηση του γηπέδου αλλά και την διασφάλιση της παροχής αθλητικών υπηρεσιών, οι κάτοικοι του νησιού θα έχουν πρόσβαση σε ένα χώρο άθλησης για τα αθλήματα του ποδοσφαίρου αλλά και     του κλασικού στίβου με δάπεδο ταρτάν ιδανικό για τρέξιμο ή και γρήγορο περπάτημα. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του γυμναστηρίου οι κάτοικοι της  Πάρου θα έχουν ένα χώρο για να αθλούνται και να έρχονται σε επαφή με την πετοσφαίριση και καλαθοσφαίριση καθώς λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή αγωνισμάτων καλαθοσφαίρισης σε ανοιχτό χώρο τις περισσότερες ημέρες της χρονιάς.”

Το Αγροκήπιο Παροικιάς

Ο κ. Κωβαίος αναφέρθηκε, επίσης, και στην εκπόνηση προκαταρκτικών μελετών  για την θέση «Αγροκήπιο Παροικιάς» με αντικείμενο του έργου την εκπόνηση γενικού προγραμματικού σχεδίου που θα αφορά στη σύνταξη πρότασης υπό μορφή γενικού σχεδίου λειτουργιών και δραστηριοτήτων με προτάσεις τελικών χρήσεων και κτιριολογικών προγραμμάτων μετά από αξιολόγηση και ιεράρχηση προτεραιοτήτων και λαμβάνοντας υπόψη: την πρόταση των μελετών για κατασκευή νηπιαγωγείου και βρεφονηπιακού σταθμού που έχει κατατεθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» , τους όρους δόμησης ανά γεωτεμάχιο, της επιτρεπόμενες χρήσεις γης, την υφιστάμενη πρόταση της επιτροπής για την αξιοποίηση του «Αγροκηπίου Παροικιάς» κτλ. 

Χαρακτηριστικά εξήγησε ότι, “Στο master plan θα γίνεται καταρχάς μία καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης η οποία θα αναλύει τη δραστηριότητα της περιοχής παρέμβασης (εμπορική, τουριστική κλπ.), τις επιτρεπόμενες χρήσεις, τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και τις υποδομές, την πολεοδομική και χωροταξική οργάνωση, το ανθρώπινο δυναμικό, την υφιστάμενη κατάσταση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος κ.α. Στη μελέτη θα περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός υποδομών και ελεύθερων χώρων που θα αποτελείται από κυκλοφοριακή και πολεοδομική οργάνωση.  Στη συνέχεια θα γίνεται αξιολόγηση  της καταγεγραμμένης υφιστάμενης κατάστασης και θα αναλύονται οι προοπτικές αξιοποίησης της περιοχής παρέμβασης και θα τίθεται το πλαίσιο ανάπτυξης.”

Αισιόδοξα μηνύματα από τον Οργανισμό

Και ο Δήμαρχος Πάρου ολοκλήρωσε τις σκέψεις του με αισιοδοξία για τον Οργανισμό, “Μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, ο Οργανισμός «έχτισε» τεχνική επάρκεια, πιστοποιήθηκε και απέκτησε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την διεκδίκηση και υλοποίηση μελετών, έργων και υπηρεσιών. Η συμβολή του στην ανάπτυξη της Πάρου αλλά και των δύο άλλων νησιών που συμμετέχουν καθώς και άλλων ΟΤΑ στους οποίους θα συνδράμουμε είναι σημαντική, αν ληφθεί υπόψη η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα του Φορέα”.