Δράσεις με στόχο τον άνθρωπο από το Δήμο Νάξου για το 2023

Με κύριο στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Νάξου, εκπονήθηκε το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (ΔΗ.Κ.Ε.Δ.ΝΑ.). Σε αυτό περιγράφονται και αναλύονται οι δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν, καθώς επίσης και οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στο Δήμο κατά την διάρκεια του έτους έως 31 Δεκεμβρίου 2023. Αυτές οι δράσεις είναι πολύπλευρες και αφορούν διαφόρους τομείς, όπως η υγεία, ο αθλητισμός και η παιδεία. Κάποια από τα προγράμματα, θα υλοποιηθούν για πρώτη φορά, ενώ άλλα θα συνεχίσουν την έως τώρα επιτυχημένη πορεία τους.

Το πρόγραμμα δράσης της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.ΝΑ.

Ο σκοπός της επιχείρησης συνίσταται στην οργάνωση λειτουργιών ή δραστηριοτήτων και στην παροχή υπηρεσιών συναφών με τις αρμοδιότητες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που αναφέρονται στους τομείς της κοινωνικής εκπαίδευσης και της εξυπηρέτησης, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Για την πραγματοποίηση του σκοπού αυτού λοιπόν, η επιχείρηση, ενδεικτικά, δύναται να υλοποιήσει δράσεις που θα αφορούν στην Κοινωνική μέριμνα, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την Παιδεία και την Έρευνα και τη Τεχνολογία. Ειδικότερα κατά την περίοδο του ετήσιου προγράμματος η επιχείρηση προβλέπεται να υλοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις:

Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» 

Το πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι» είναι ένα από τα πλέον σημαντικά προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα και λόγω της τεράστιας απήχησης στην τοπική κοινωνία έγινε «θεσμός» και συνεχίζει έως και σήμερα την αδιάκοπη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας στους δημότες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και σε άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημα τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. 

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ)

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (Κ.Δ.Α.Π.) είναι θεσμός, στόχος του οποίου είναι να απασχολεί δημιουργικά τα παιδιά των δημοτών με δραστηριότητες όπως Μουσική, Ζωγραφική, Θεατρικό Παιχνίδι και Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Τα παιδιά διδάσκονται τα πρώτα βήματα του γνωστικού αντικειμένου της κάθε δραστηριότητας. Το πνεύμα, ο κύριος στόχος, η επιδίωξη, το πλαίσιο λειτουργίας και η πρακτική του Κ.Δ.Α.Π. είναι να μαθαίνει το παιδί παίζοντας και να κοινωνικοποιείται μέσω της συμμετοχής του στην ομάδα. Έτσι, προσεγγίζει τις τέχνες και την τεχνολογία από μικρή ηλικία, ελεύθερα και με δημιουργικό τρόπο. 

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρίες (ΚΔΑΠ - ΜΕΑ)

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π. – ΜΕΑ) αποτελεί Μονάδα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες, εφήβων και ατόμων με νοητική υστέρηση και κινητική αναπηρία. Το Κ.Δ.Α.Π. – ΜΕΑ εντάσσεται στο πλαίσιο νέων δράσεων – προγραμμάτων στον τομέα της πρόνοιας για την ανάπτυξη ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης. Με την ενέργεια αυτή ενισχύεται ο θεσμός της οικογένειας, διαφυλάσσεται η οικογενειακή αλληλεγγύη, εναρμονίζεται η οικογενειακή και εργασιακή ζωή και προετοιμάζεται η ένταξη των παιδιών / εφήβων / ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων «ΚΗΦΗ»

Τα ΚΗΦΗ είναι σύγχρονες ανοικτές δομές ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων, που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα και το περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας αδυνατώντας να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει. Βασικοί σκοποί των ΚΗΦΗ είναι να παραμένουν τα ηλικιωμένα άτομα στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, έτσι ώστε να υπάρχει διατήρηση της συνοχής της οικογένειας. Επίσης επιδιώκεται εναρμόνιση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής των μελών της οικογένειας με το ηλικιωμένο άτομο, η αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και κοινωνικού αποκλεισμού και τέλος η υποστήριξη ώστε να διατηρήσουν την αυτονομία τους, την κοινωνική συμμετοχή και το κοινωνικό τους περιβάλλον. 

Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων «ΚΑΠΗ»

Βασική φιλοσοφία του θεσμού είναι η προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των ηλικιωμένων. Οι υπηρεσίες του κέντρου απευθύνονται σε άντρες και γυναίκες άνω των 57 ετών που κατοικούν στην περιοχή λειτουργίας τους ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία στην έννοια της ανοιχτής προστασίας των ηλικιωμένων είναι η παραμονή τους στην κοινότητα, στο οικείο περιβάλλον της οικογένειας, της γειτονιάς, του φιλικού περίγυρου και η αποφυγή της ιδρυματικής κλειστής περίθαλψης και άλλης μορφής ασύλων.

Πρόγραμμα «ΑΘΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Η δια βίου άθληση αποτελεί μια από τις βασικές συνιστώσες για την ποιοτική διαχείριση και ουσιαστική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των δημοτών, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ερευνών για τη θετική επίδραση της άσκησης στην υγεία, στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων, και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Για την ικανοποίηση των αναγκών άθλησης όλων των πολιτών, σχεδιάστηκαν τα προγράμματα άθλησης για όλους, που αποτελούν τον προνομιακό χώρο σύνδεσης και συνέχειας των άλλων δύο πυλώνων ανάπτυξης του αθλητισμού, της σχολικής φυσικής αγωγής και του αγωνιστικού αθλητισμού. Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σκοπεύει να υλοποιήσει το έτος 2023 για πρώτη φορά το πρόγραμμα «Άθληση για Όλους». Συγκεκριμένα, στόχος είναι η παροχή επί αντιτίμου προγραμμάτων άθλησης που θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Πρόγραμμα «Καλοκαιρινή φύλαξη παιδιών με δημιουργική απασχόληση»

Κατά τους θερινούς μήνες, ιδιαίτερα μετά τη λήξη της σχολικής περιόδου, υπάρχουν αυξημένες ανάγκες φύλαξης των παιδιών των εργαζόμενων γονέων, ιδιαίτερα στο δήμο μας όπου αποτελεί κατεξοχήν πόλο έλξης επισκεπτών. Οι περισσότεροι γονείς εργάζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε εργατικό δυναμικό. Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σκοπεύει να υλοποιήσει και το έτος 2023 το εν λόγω πρόγραμμα. Στόχος για το 2023 είναι η εξυπηρέτηση 200 παιδιών, τόσο της Δημοτικής Ενότητας Νάξου όσο και της Δημοτικής Ενότητας Δρυμαλίας. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε παραχωρημένες αίθουσες δημοτικών σχολείων και υπολογίζεται να απασχολήσει οκτώ υπαλλήλους με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου δίμηνης διάρκειας.

Λειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας

Η ανάπτυξη και οργάνωση της δημοτικής συγκοινωνίας στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί στοχεύει στην απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών και επισκεπτών για τις μετακινήσεις τους κυρίως εντός του αστικού περιβάλλοντος της Νάξου. Στόχοι της λειτουργίας της Δημοτικής Συγκοινωνίας είναι η αποσυμφόρηση του κεντρικού οδικού δικτύου των περιοχών με μεγάλο κυκλοφοριακό φορτίο, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες και η εξυπηρέτηση στις μετακινήσεις των κατοίκων και επισκεπτών σε περιοχές όπου δεν εξυπηρετούνται από άλλα δημόσια μέσα μεταφοράς. Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση σκοπεύει να αναλάβει τη λειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας της Νάξου. Για την επιτυχή υλοποίηση της υπηρεσίας απαιτείται η προμήθεια δύο μεταφορικών μέσων τύπου minibus καθώς και η απασχόληση δύο οδηγών. Μέρος του κόστους της παρεχόμενης υπηρεσίας θα καλύπτεται από την καταβολή αντιτίμου – εισιτηρίου.