Περισσότερο νερό με λιγότερη ενέργεια για την Κίμωλο
- Πέμπτη, 2 Μαρτίου, 2023 - 06:17
Στροφή στην “πράσινη” ενέργεια επιχειρεί να κάνει ο Δήμος Κιμώλου, με την κατασκευή μιας πρωτοποριακής μονάδας αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο φωτοβολταϊκά συστήματα. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι απόλυτα πρωτοποριακή και θα περιέχει μονάδα, η οποία θα τροφοδοτείται εν μέρει από φωτοβολταϊκό σύστημα και θα διαθέτει καινοτόμο θερμικό σύστημα για την άλμη, ενώ θα προσφέρει αύξηση της παροχής νερού ύδρευσης με την μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης. Με στόχο την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, προχώρησαν σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης ο Δήμος Κιμώλου και το Γεωπονικό Πανεπιστημίο Αθηνών-ΕΛΚΕ.
Κ. Βεντούρης: “Έχουμε σχεδιάσει ήδη μία νέα μονάδα αφαλάτωσης και με χρήση πράσινης ενέργειας”
Ο δήμαρχος Κιμώλου, Κωνσταντίνος Βεντούρης, μιλώντας πριν λίγες ημέρες στην “Κοινή Γνώμη”, είχε αναφερθεί με μεγάλη ικανοποίηση στο συγκεκριμένο έργο, τονίζοντας πως “σε εμάς λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια μονάδα αφαλάτωσης και δεν έρχονται πλέον αυτά τα κοστοβόρα υδροφόρα πλοία στο νησί μας και φυσικά επειδή οι ανάγκες μεγαλώνουν, έχουμε σχεδιάσει και ήδη το έχουμε δρομολογήσει, για μία νέα μονάδα αφαλάτωσης και με χρήση πράσινης ενέργειας, καθώς το 70% θα προέρχεται από φωτοβολταϊκά, που εναρμονίζονται με την αρχιτεκτονική και την γραφικότητα του νησιού μας.”
Τι αφορά το έργο
Το Έργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης αντίστροφης όσμωσης στην Κίμωλο, η οποία θα τροφοδοτείται εν μέρει από φωτοβολταϊκό σύστημα και θα διαθέτει καινοτόμο θερμικό σύστημα επεξεργασίας της άλμης. Πιο συγκεκριμένα το έργο αφορά στα εξής Υποέργα:
Υποέργο 1: Προμήθεια και εγκατάσταση φορητής μονάδας αφαλάτωσης αντίστροφης όσμωσης δυναμικότητας 220 m3/ημέρα.
Υποέργο 2: Προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 100 kWp.
Υποέργο 3: Προμήθεια και εγκατάσταση φορητής θερμικής μονάδας επεξεργασίας της παραγόμενης άλμης δυναμικότητας περίπου 4.0 m3/ημέρα.
Σκοπός του έργου
Σκοπός του έργου είναι η ασφάλεια στην υδροδότηση του νησιού με ταυτόχρονη εφαρμογή πράσινων-φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, οι οποίες ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μονάδων αφαλάτωσης, δηλαδή των παραγόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της άλμης που συνεπάγεται η λειτουργία τους.
Τι είναι η μέθοδος BriZE
Κύριο αντικείμενο της πράξης BriZE είναι η αύξηση της παροχής νερού ύδρευσης στην Κίμωλο με την υλοποίηση αφαλάτωσης Αντίστροφης Όσμωσης (ΑΟ), δυναμικότητας 220 m3/ημέρα (υποέργο 1). Η προτεινόμενη μονάδα θα αποτελεί επέκταση της ήδη υπάρχουσας εγκατεστημένης αφαλάτωσης και θα χρησιμοποιηθεί ένα μέρος της υπάρχουσας υποδομής. Η νέα αφαλάτωση θα τροφοδοτείται ενεργειακά από ΦωτοΒολταϊκό (Φ/Β) σύστημα 100 kWp (υποέργο 2) και θα ενσωματώνει καινοτόμο Μονάδα Επεξεργασίας της Άλμης (ΜΕΑ), δυναμικότητας παραγωγής καθαρού νερού περίπου 4.0 m3/ημέρα (υποέργο 3). Κατά συνέπεια η συνολική δυναμικότητα πόσιμου νερού, από την επέκταση του υπάρχοντος συστήματος αφαλάτωσης της Κιμώλου, θα είναι 224 m3/ημέρα.
Για την αφαλάτωση και το φωτοβολταϊκό έχουν εκπονηθεί και υποβάλλονται με την πρόταση τεχνικές εκθέσεις και τεύχη δημοπράτησης. Για την ΜΕΑ έχει γίνει αρχικός σχεδιασμός και η οριστική μελέτη θα γίνει κατά την υλοποίηση του υποέργου 4. Σημειώνεται ότι η άλμη που θα απορρίπτεται από τη μονάδα της αντίστροφης όσμωσης θα οδηγείται σε έναν εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας. Μέρος της θα οδηγείται στον συμπυκνωτή της αντλίας θερμότητας - η οποία έχει ειδικά σχεδιαστεί για την πράξη BriZE - όπου, εναλλάσσοντας θερμότητα, η θερμοκρασία της θα αυξάνεται περίπου από τους 28οC στους 60οC. Στη συνέχεια θα οδηγείται προς το δοχείο εξάτμισης και μέρος της θα εξατμίζεται άμεσα (υπό κενό). Μια αντλία ανακυκλοφορίας μεταβλητής συχνότητας θα κυκλοφορεί την άλμη στο δοχείο εξάτμισης, ενώ ένα μέρος της άλμης θα απορρίπτεται με τη χρήση μιας ελεγχόμενης βαλβίδας. Το κενό θα εξασφαλίζεται
από κατάλληλο σύστημα κενού με αντλία και εκχυτήρα. Ο υδρατμός που θα παράγεται στις συνθήκες αυτές θα συμπυκνώνεται αποβάλλοντας τη θερμότητά του στον εξατμιστή της αντλίας θερμότητας.
Υπολογίζεται ότι θα προσφέρει περίπου ~3.78 m3 αφαλατωμένο νερό /ημέρα.
Τα επιμέρους αντικείμενα της πράξης BriZE
• Η εκτίμηση γεωθερμικού δυναμικού της Κιμώλου για την υποστήριξη της μονάδας αφαλάτωσης ΑΟ και της ΜΕΑ και για τον προσδιορισμό θέσεων για την περαιτέρω χρήση της γεωθερμίας για παραγωγής θερμότητας και ισχύος (ΠΕ2, υποέργο 4).
• Η ανάπτυξη μοντέλου προσομοίωσης – βελτιστοποίησης της καινοτόμου μονάδας επεξεργασίας της άλμης και επαλήθευσή του κατά τη λειτουργία του συστήματος της BriZE. Με κατάλληλη παραμετροποίηση το μοντέλο θα μπορεί να εφαρμόζεται και σε άλλες μελέτες και υλοποιήσεις ΜΕΑ (ΠΕ3, υποέργο 4).
• Η εκτίμηση του κύκλου ζωής των μονάδων της πράξης BriZE (ιςΑ) όσον αφορά στις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις τους (ΠΕ4, υποέργο 4).
• Η ευρεία δημοσιότητα και διάχυση των αποτελεσμάτων της πράξης και σε άλλα νησιά της Ελλάδας με παρόμοια προβλήματα έλλειψης πόσιμου νερού για τη διευκόλυνση της αντιμετώπισής τους (ΠΕ5, υποέργο 4).
• Η δημοσιότητα της πράξης και έξω από τα σύνορα της χώρας μας, στις δότριες χώρες, την Ευρώπη και τον κόσμο (ΠΕ5 υποέργου 4, υποέργα 5 και 6).
• Η ανάπτυξη διμερών σχέσεων μεταξύ φορέων των δότριων χωρών και της Ελλάδας για την ανταλλαγή και μεταφορά γνώσης και εμπεφιών και για την ενίσχυση της δικτύωσης και μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ τους (υποέργο 6).
Η ανάγκη για την προγραμματική σύμβαση
Δεδομένου ότι από την μία πλευρά, ο Δήμος Κιμώλου δεν καλύπτει τις απαιτήσεις για την εκτίμηση της διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας ως δικαιούχου του προς υλοποίηση Έργου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις της προγραμματικής περιόδου 2014-2020,
ενώ από την άλλη πλευρά το Γεωπονικό Πανεπιστημίο Αθηνών-ΕΛΚΕ, διαθέτει τις αναγκαίες προϋποθέσεις (τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες, αποφαινόμενα όργανα, αναγκαία στελέχωση κλπ) για την υλοποίηση του εν λόγω έργου, τα συμβαλλόμενα μέρη προβαίνουν, κατά τα προβλεπόμενα, στη σύναψη της παρούσας προγραμματικής σύμβασης, με την οποία προσδιορίζουν το γενικό πλαίσιο και τους ειδικούς όρους για την εκτέλεση του αντικειμένου της.
Αντικείμενο της σύμβασης
Αντικείμενο της υπό σύναψη προγραμματικής σύμβασης αποτελεί η άσκηση της αρμοδιότητας υλοποίησης της Πράξης «Εγκατάσταση ενεργειακά πράσινης μονάδας αφαλάτωσης στην Κίμωλο με καινοτόμο τεχνολογία επεξεργασίας της άλμης» («το Έργο») για λογαριασμό του Δήμου Μήλου από το Γεωπονικό Πανεπιστημίο Αθηνών-ΕΛΚΕ. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του Έργου της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 570.000 ευρώ, εργολαβικού οφέλους, αναθεωρήσεων και απροβλέπτων. Το ποσό αυτό μπορεί να αναπροσαρμοσθεί σύμφωνα με υποδείξεις της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υ.Π.ΕΝ., Τομέα Περιβάλλοντος» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εφόσον τροποποιηθούν όπως προβλέπεται τα χρηματοδοτικά στοιχεία της πράξης. Για την παρακολούθηση εκτέλεσης της σύμβασης, συστήνεται όργανο παρακολούθησης με την επωνυμία «Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης», με έδρα την Αθήνα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Με ιδιωτικό σκάφος μεταφέρθηκαν πυροσβέστες
25 Οκτ. 2024 - 6:17 - Στα "κάγκελα" για τη λειτουργία του βιολογικού
14 Οκτ. 2024 - 6:17 - Αναβάθμιση για το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της Κιμώλου
26 Ιουλ. 2024 - 6:17 - Τεχνική ενίσχυση για τον Δήμο Κιμώλου
11 Ιουλ. 2024 - 6:17 - Η Κίμωλος στοχεύει σε προσβάσιμες παραλίες
19 Ιουν. 2024 - 6:18