Δήμαρχος Θήρας

"Η 8η του Μάρτη βρίσκει τη χώρα μας βυθισμένη στο πένθος"

  • Τετάρτη, 8 Μαρτίου, 2023 - 09:05

Ανακοίνωση του Δημάρχου Σαντορίνης, Αντώνη Σιγάλα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. 

"Η 8η του Μάρτη,  Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, βρίσκει  φέτος τη χώρα μας βυθισμένη στο βαρύ πένθος που προκάλεσε το τρομακτικό σιδηροδρομικό ατύχημα στα Τέμπη.

 Η σκέψη όλων μας είναι κοντά στις οικογένειες των θυμάτων που θρηνούν την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων. Υπό τη σκιά αυτής της τραγωδίας τιμούμε  τους διαχρονικούς αγώνες των γυναικών για μία κοινωνία ειρήνης, δικαιοσύνης και ισότητας.

 Η  8η του Μάρτη αποτελεί μέρα αναγνώρισης του πολλαπλού ρόλου και της ανεκτίμητης κοινωνικής προσφοράς της γυναίκας, ως μάνας, συζύγου και εργαζόμενης.

 Ταυτόχρονα όμως η 8η του Μάρτη μας υποχρεώνει  να συνειδητοποιήσουμε ότι, ο στόχος της ισότητας των δύο φύλων και της πλήρους αναγνώρισης ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για τις γυναίκες, αποτελεί ακόμη ζητούμενο.

 Η πρόσφατη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες ότι «η ισότητα των φύλων απομακρύνεται όλο και περισσότερο και οι ειδικοί στα Ηνωμένα Έθνη την τοποθετούν 300 χρόνια μακριά» είναι σοκαριστική και ταυτόχρονα αφυπνιστική.

 Δυστυχώς  οι γυναίκες σε πολλές χώρες του πλανήτη, ακόμα και σε αυτές που θεωρούνται σύγχρονες και δημοκρατικές, είναι ευάλωτες και εκτεθειμένες σε κάθε είδους διάκριση.

 Η γυναίκα πλήττεται περισσότερο από την ανεργία και την κοινωνική περιθωριοποίηση, είναι το πιο συχνό θύμα έμφυλης βίας (είτε εντός της οικογένειας είτε στην κοινωνία), υφίσταται απαράδεκτες διακρίσεις στο χώρο εργασίας και υποεκπροσωπείται σε όλους σχεδόν τους πολιτικούς θεσμούς.

 Αποτελεί καθήκον των ενεργών πολιτών, της Αυτοδιοίκησης,  της Πολιτείας, των Διεθνών Οργανισμών, να συντονίσουν τη δράση τους σε όλα τα επίπεδα και να εντείνουν τις προσπάθειες τους, για να συγκλίνουμε στο  στόχο της άρσης των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και της πραγματικής ισότητας των δύο φύλων.

Μόνο έτσι θα αποκτήσει ουσιαστικό νόημα ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.".