Τήνος: Στο επίκεντρο του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα των περιοχών Natura

Το σημαντικό θέμα της διαβούλευσης των περιοχών Natura τέθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Τήνου. Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης είχε τίτλο: “Γνωμοδότηση Δημοτικού Συμβουλίου επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης της περιοχής NATURA Νήσου Τήνου” και η γενική παραδοχή του Συμβουλίου ήταν και η θέση της Περιφέρειας,  η οποία τονίζει ότι η έναρξη της διαβούλευσης πρέπει να γίνεται σε περιοχές με ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχέδιο.

Έπαρχος Τήνου: “Να πάρουμε κάποιες αποφάσεις για το μέλλον του τόπου μας”

Η συζήτηση άρχισε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να δίνει τον λόγο στην έπαρχο Τήνου, η οποία ήταν η πρώτη που ανέπτυξε το θέμα. Αρχικά, η κ. Δεληγιάννη ανέφερε πως “είμαστε εδώ στη συζήτηση ενός τόσο σημαντικού θέματος, που θα πρέπει να μας ενώσει όλους. Πρέπει να είμαστε κάτω από την “ομπρέλα”, της ΠΕΔ και της Περιφέρειας ώστε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις για το μέλλον του τόπου μας και των νησιών μας. Το μέλλον μας ανήκει και πρέπει να το διασφαλίσουμε. Το συγκεκριμένο θέμα φυσικά μας απασχόλησε και εμάς στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο. Είχαν προηγηθεί κάποιες αντιδράσεις, και είχε ανοίξει μία “θύελλα” θα έλεγα, στη διαβούλευση που είχε γίνει στη Σύρο και πέρα από αυτό, γεννήθηκαν και σε μας διάφορα ερωτηματικά, για το τι είναι αυτό που προκάλεσε την ξαφνική σπουδή των μελετητών ενώ είναι ένα έργο που ξέρουμε ότι έχει ξεκινήσει από το 2000.”

“Τα βιαστικά έχουν ξεκινήσει να μας προβληματίζουν και να μας αγχώνουν”

Στη συνέχεια η κ. Δεληγιάννη, τόνισε, ότι “ξεκίνησε μία μελέτη με παρωχημένα δεδομένα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να τονίσουμε. Δεν κατάλαβε κανείς γιατί έπρεπε αυτή η μελέτη να τρέξει, έτσι ξαφνικά, για ένα τόσο σημαντικό θέμα,  μέσα από μία προσχηματική διαδικασία. Εκείνο που θέλω να πω και ως επαγγελματίας, είναι ότι οι μηχανικοί έχουμε έναν καθημερινό αγώνα, γιατί έχουμε ένα συνεχόμενο καταιγισμό με διάφορα ζητήματα. Το περιβάλλον οφείλουμε να το προστατεύσουμε και να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, όμως με αυτό τον τρόπο, καλούμε τους συμπατριώτες μας, που έχουν περιουσία μέσα στις περιοχές Natura, να χάσουν την περιουσία τους ή να μην μπορούν να την εκμεταλλευτούν, ενώ δίπλα τους, μπορεί να χτίζεται ένα ξενοδοχείο 150 κλινών ή να στήνεται ένα αιολικό πάρκο. Αυτά τα βιαστικά έχουν ξεκινήσει να μας προβληματίζουν και να μας αγχώνουν”. Στη συνέχεια η Έπαρχος Τήνου αναφέρθηκε και στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επί του θέματος.

Ραφαήλ Μωραΐτης: “Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα”

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε, ο πρώην έπαρχος Τήνου, Ραφαήλ Μωραΐτης, και αρχικά συμφώνησε με τη θέση της Περιφέρειας. Στη συνέχεια, με σκωπτικό τρόπο, χρησιμοποιώντας τους στίχους ενός τραγουδιού, ανέφερε, “Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα. Για την ειδική περιβαλλοντολογική μελέτη και την σύνταξη των προεδρικών διαταγμάτων, προστασίας σχεδίων για τις περιοχές Natura 2000 κάθισα και διάβασα την μελέτη,  η οποία είναι 450 φύλλα. Αφορά τα νησιά της Άνδρου, της Τήνου, της Σύρου, της Μήλου, δήθεν της Μυκόνου γιατί είναι μόνο για τις βίλες και δεν είναι για τη Μύκονο. Έχω και εγώ τις ίδιες απορίες που έχει έπαρχος, για ποιο λόγο ξεκίνησε τώρα μετά από τόσα χρόνια. Στα 22 χρόνια που πέρασαν, αυτές οι μελέτες θα έπρεπε να έχουν γίνει στα πρώτα έξι χρόνια. Ίσως το διάταγμα της Natura να μην έχει και ισχύ σήμερα. Ένα από τα ωραία που συγκράτησα, στην παρουσίαση της Μελέτης που έγινε διαδικτυακά, ήταν ότι η μελέτη συντάχθηκε από στοιχεία που συγκέντρωσαν στην Αθήνα, γιατί δεν είχαν υποχρέωση να επισκεφτούν το νησί μας, ούτε και την περιοχή Natura αυτού. Με αυτό τον τρόπο έδειξαν ότι δεν γνωρίζουν ή ότι δεν θέλουν να γνωρίζουν το προεδρικό διάταγμα που αφορά το νησί μας,  και ονομάζεται χωροταξικό.”

Δήμαρχος Τήνου: “Το κύριο αίτημά μας θα πρέπει να είναι, αυτό που είπε η Περιφέρεια”

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, ο οποίος αρχικά ανέφερε: “Πιστεύω ότι η βάση και το κύριο αίτημά μας θα πρέπει να είναι, αυτό που είπε η Περιφέρεια και αυτό θα πρέπει να είναι η βάση μας. Ο χρόνος έναρξης διαβούλευσης για κάθε νησί, θα είναι και θα πρέπει να είναι, μετά την ολοκλήρωση του τοπικού πολεοδομικού σχεδιασμού. Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να είναι ένας απαράβατος όρος και το νούμερο ένα στην απόφαση που θα πάρουμε. Για τον απίθανο ενδεχόμενο,  που δεν γίνει δεκτό το αίτημα της Περιφέρειας και των Δήμων μας, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, η πολύ σημαντική δουλειά που έχει κάνει η ομάδα εργασίας, για την διασφάλιση των περιουσιών και των δραστηριοτήτων στις περιοχές Natura. Και ακόμα ένας απαράβατος όρος, θα πρέπει να είναι, η μη τοποθέτηση ΑΠΕ και ανεμογεννητριών, στις περιοχές Natura αλλά και σε όλο το νησί. 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και της ομάδας εργασίας, Πέτρος Μαρκουΐζος, ο οποίος αρχικά συμφώνησε με την Έπαρχο Τήνου και τον κ. Μωραΐτη  λέγοντας ότι έχουν πιάσει τα κομβικά σημεία του ζητήματος. Στην συνέχεια τόνισε πως “τα περισσότερα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις μελέτες,  ήταν 15 και 30 ετών, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κρίσεις των μελετητών να βασίζονται σε παλιά στοιχεία. Δεν έχουμε πειστεί ότι όλες οι προτάσεις των μελετητών είναι στη σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι δεν είχαν στη διάθεσή τους, τα σύγχρονα δεδομένα. Οι μελετητές έχουν καταπατήσει και καταστρατηγήσει τις ίδιες τις θέσεις με τις οποίες ξεκίνησαν. Στις μελέτες δεν έχουν ληφθεί υπόψη πολλά θέματα που αφορούν το νησί  της Τήνου.”

Η ομόφωνη απόφαση

Μετά από διαλογική συζήτηση του Συμβουλίου και συζήτηση επί των απόψεων και άλλων παρευρισκομένων,  ψηφίστηκε ομόφωνα ότι, ουσιαστικά ο χρόνος έναρξης της διαβούλευσης για την Τήνο θα είναι μετά την ολοκλήρωση του τοπικού πολεοδομικού σχεδιασμού και να ληφθούν υπόψη οι επισημάνσεις της ομάδας εργασίας.