Αμοργός: Σημαντική απόφαση για την αναβάθμιση του λιμανιού στα Κατάπολα

Μία πολύ σημαντική εξέλιξη, έφεραν οι τελευταίες ημέρες, στο θέμα της αναβάθμισης των λιμενικών εγκαταστάσεων, στο λιμάνι των Καταπόλων της Αμοργού. Συγκεκριμένα, το έργο εντάχθηκε για χρηματοδότηση, σε πρόγραμμα μελετών για ωρίμανση έργων, με φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, φορέα πιστώσεων την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και δικαιούχο το Δήμο Αμοργού. Πλέον, έχουν περάσει στα “χέρια” των κατοίκων της περιοχής, οι προτάσεις της αναδόχου εταιρίας και έπειτα από δημόσια διαβούλευση, θα αποφασιστεί, ποια από όλες τις προτάσεις θα προκριθεί για υλοποίηση. Ο δήμαρχος Αμοργού, μίλησε στην Κοινή Γνώμη για την σημαντική αυτή εξέλιξη.

Υφιστάμενη κατάσταση

Οι υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις του λιμένα των Καταπόλων έχουν διαμορφωθεί κατά τη δεκαετία του ‘80 και συνίσταται  σε έναν μόλο διαστάσεων 61,00μ. πλάτος X 15,00μ., στον οποίο μπορεί να πρυμνοδετήσει μόνο ένα σκάφος της ακτοπλοΐας ή να  πλαγιοδετήσει ένα catamaran. Ιδιαιτέρως, το πλοίο «Σκοπελίτης» αναγκάζεται να πρυμνοδετεί επί της παραλιακής οδού,  εκτείνοντας τον καταπέλτη του επί του πεζοδρομίου, στο οποίο άλλωστε αγκυροβολούν τα σκάφη και οι βάρκες.

Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις για την παραμονή των επιβατών, ενώ και τα οχήματα προς φόρτωση σταθμεύουν επί της  παραλιακής οδού, αναγκάζοντας τους επιβάτες να «ακροβατούν» μεταξύ των οχημάτων διακινδυνεύοντας την σωματική τους  ακεραιότητα. Κατά τον κατάπλου των πλοίων παρατηρείται μεγάλη συμφόρηση οχημάτων στην παραλιακή οδό, εμποδίζοντας  την είσοδο και έξοδο από τον οικισμό. Επιπλέον, δεν υπάρχει ασφαλής πρόσβαση για ΑΜΕΑ και παιδικά καροτσάκια. Είναι –πλέον- ανάγκη να αναβαθμιστούν οι λιμενικές εγκαταστάσεις του κύριου λιμένα της Αμοργού για την απρόσκοπτη λειτουργία τους και την εξυπηρέτηση του νησιού για τα επόμενα 50 χρόνια, παρέχοντας σύγχρονες υπηρεσίες που θα εγγυώνται την ασφάλεια των χρηστών.

Λ. Καραΐσκος: “Μία σύγχρονη μελέτη που θα μας καλύψει για τα επόμενα 30 χρόνια”

Ο δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τις εξελίξεις σε αυτό το σημαντικό έργο, τονίζοντας, “Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο και ένα έργο ζωής για το νησί μας. Πρόκειται για το κεντρικό λιμάνι της Αμοργού. Οι σημερινές εγκαταστάσεις σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν περίπου πριν από πέντε δεκαετίες και οι ανάγκες όπως αντιλαμβάνεστε έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Και ο όγκος των επισκεπτών έχει αυξηθεί κατά πολύ και το κομμάτι της διαχείρισης των αυτοκινήτων που έρχονται στο νησί. Ετοιμάζουμε, μία σύγχρονη μελέτη που θα μας καλύψει τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια,  με βάση την αύξηση της επισκεψιμότητας του νησιού,  με τις υποδομές που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο λιμάνι”. Αναφερόμενος, παράλληλα, στις συγκεκριμένες υποδομές, είπε, “Θα πρέπει να υπάρχει οργάνωση. Θα πρέπει να υπάρχουν στέγαστρα για τους επιβάτες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή , περιμένοντας το πλοίο κάθονται μέσα στο λιοπύρι. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει ένας οργανωμένος χώρος με τουαλέτες, και ένας χώρος σύμφωνα με το σένγκεν για να εξυπηρετεί την κρουαζιέρα. Η κρουαζιέρα που φιλοξενούμε είναι μικρή, αλλά παρόλα αυτά, πρέπει να κατασκευαστεί ένας χώρος με συγκεκριμένες προδιαγραφές,  ώστε να διατηρήσουμε και αυτό το κομμάτι. ”

Ο περιφερειακός δρόμος και οι αντιδράσεις

Την ίδια στιγμή, ο κ. Καραΐσκος αναφέρθηκε και στο κομμάτι του παραλιακού δρόμου της περιοχής, η αλλαγή του οποίου έχει εγείρει και κάποιες αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε, “Παράλληλα γίνεται μία χωροθέτηση σε όλο το παραλιακό μέτωπο των Καταπόλων,  προκειμένου να ξεχωρίσουμε και τις χρήσεις,  όπως στην εστίαση,  για να μπορούν τα μαγαζιά να εξυπηρετούν εύκολα τους πελάτες τους,  χωρίς να έχουμε αυτοκίνητα και μεγάλη κίνηση. Παράλληλα σχεδιάζουμε έναν περιφερειακό δρόμο για την ταχεία αποσυμπίεση του λιμανιού το καλοκαίρι και επίσης σχεδιάζουμε τη δυνατότητα να μονοδρομηθεί ή και να κλείσει τελείως, ο παραλιακός δρόμος, και να δοθεί για χρήση στο κοινό ως πεζόδρομος. Υπάρχουν και κάποιες αντιδράσεις κυρίως σε σχέση με τον περιφερειακό,  παρόλο που ο σχεδιασμός έχει προκύψει έπειτα από μελέτη  κυκλοφοριακή που έχει γίνει για το λιμάνι των Καταπόλων. Υπάρχει μερίδα κόσμου, η οποία δεν θέλει να αλλάξει κάτι,  αλλά δυστυχώς αν δείτε πώς λειτουργεί το λιμάνι το καλοκαίρι, υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα και από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει  θύματα.”

Η σημασία του λιμανιού

Το λιμάνι των Καταπόλων Αμοργού είναι το κεντρικό λιμάνι του νησιού της Αμοργού το οποίο εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, τα αλιευτικά σκάφη, τα τουριστικά σκάφη και προγραμματίζεται επίσης και η λειτουργία υδατοδρομίου. Επομένως είναι απαραίτητη η δημιουργία λιμενικών υποδομών και η πρόβλεψη για  εύκολη πρόσβαση και αποχώρηση των εξυπηρετούμενων επιβατών από και προς το λιμάνι.

Η μελέτη περιλαμβάνει προτάσεις για την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων στο λιμάνι Καταπόλων Αμοργού. Η μελέτη είναι συνολική και λαμβάνει υπόψιν τις υπηρεσίες που  θα προσφέρονται στο λιμάνι, την ορθή χωροθέτηση  και κατασκευή των απαραίτητων υποδομών καθώς και συγκοινωνιακή μελέτη για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Ανάγκη αναβάθμισης των λιμενικών εγκαταστάσεων και την οδικής κυκλοφορίας

Σε κάθε περίπτωση, είναι περισσότερο αποδεκτή η αναβάθμιση υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων από την μετάθεση λειτουργιών σε νέες εγκαταστάσεις σε περιοχές φυσικού κάλλους, που μπορεί να έχουν και αρχαιολογική σημασία. Όπως αναφέρεται στην Μελέτη Εφαρμογής προσδιορισμού της Φέρουσας Ικανότητας της νήσου Αμοργού του 2017, η επιβάρυνση του οδικού δικτύου της νήσου Αμοργού από τα αφιχθέντα οχήματα σε συνδυασμό με τα οχήματα των  μόνιμων κατοίκων – ιδιαιτέρως στον λιμένα Καταπόλων ο οποίος δέχεται την μεγαλύτερη πίεση επισκεψιμότητας - υπερβαίνει την Φ.Ι. κατά τους μήνες αιχμής Ιούνιο έως Αύγουστο. Η μεγάλη προσέλευση τουριστών κατά τα έτη 2019 και ιδιαιτέρως τα έτη 2021 και 2022 καθιστά επιτακτική την λήψη μέτρων για  την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Οι προτάσεις για την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων Καταπόλων θα πρέπει να συνδυαστούν με την διαμόρφωση  νέας περιφερειακής οδού, ένα έργο το οποίο θα συμβάλει θετικά στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού φόρτου και ιδιαίτερα στην ασφαλή διέλευση των οχημάτων κατά τον κατάπλου των πλοίων.

Τι περιλαμβάνεται στην μελέτη

Η μελέτη που θα χρηματοδοτηθεί, περιλαμβάνει λιμενική μελέτη επισκευής & υποβρύχια επιθεώρηση προβλήτα, ακτομηχανική μελέτη προέκτασης παραλιακής οδού, συγκοινωνιακή μελέτη λιμένα Καταπόλων Αμοργού, περιβαλλοντική μελέτη λιμένα Καταπόλων Αμοργού, γεωτεχνικές εργασίες ελέγχου κρηπιδώματος λιμένα Καταπόλων Αμοργού και μελέτη διευθέτησης τμήματος ρέματος στο δρόμο πρόσβασης στο λιμένα Καταπόλων Αμοργού.

Ο Δήμος Αμοργού προχώρησε στην ανάθεση της παραπάνω μελέτης στην εταιρεία «ΥΔΡΟΕΞΥΓΙΑΝΤΙΚΗ Α.Ε» με συμβατική ημερομηνία παράδοσης τους 12 μήνες. Λόγω της σπουδαιότητας του θέματος και με σκοπό να ολοκληρωθεί σωστά η μελέτη έχουν δοθεί δύο  χρονικές παρατάσεις από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αμοργού. Η ανάδοχος εταιρεία έχει υποβάλει προτάσεις οι οποίες έχουν παρουσιαστεί σε συγκέντρωση στην Τοπική Κοινότητα Καταπόλων στις 2 Νοεμβρίου 2022 και επίσης έχει γίνει συνάντηση για να συζητηθεί το θέμα από ιδιώτες μηχανικούς που δραστηριοποιούνται στο νησί της Αμοργού. Ο μελετητής υπέβαλε τέσσερις προτάσεις οι οποίες τίθενται σε δημόσια διαβούλευση από τις 24 Μαρτίου 2023 έως τις 3 Απριλίου 2023. Αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση θα προκριθεί μία πρόταση η οποία θα προχωρήσει σε στάδιο οριστικής μελέτης. Στη συνέχεια η μελέτη θα θεωρηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία και θα παραληφθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αμοργού.