Κάν’ το σωστά» από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς»

Άνδρος: Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια

Με στόχο να συμβάλλει στην ενεργό οδική παιδεία, σε συνέχεια των δράσεων, όπως «Ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα» και «Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί», ο Δήμος Άνδρου διοργανώνει διήμερη δράση στην πλατεία Γηροκομείου με τίτλο: «Κάν’ το σωστά» και υποδέχεται το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στη μείωση των δυστυχημάτων μέσω θεωρητικής και βιωματικής εκπαίδευσης, αλλά και στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού. Μάλιστα, έχει υιοθετηθεί από την Ε.Ε, προωθείται ως καλή πρακτική και τελείται υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.)».

“Το όραμά μας είναι μηδενική θάνατοι. Ένας κόσμος χωρίς τροχαία δυστυχήματα”, δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Μάνος Μπρούζας μηχανολόγος μηχανικός και εκπαιδευτής στο Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς», ο οποίος αναλύει τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο νησί των Κυκλάδων.

Οι δράσεις στην Άνδρο

Οι εκπαιδευτές του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς» θα βρεθούν σήμερα το πρωί θα μιλήσουν στους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και των τριών Λυκειακών Τάξεων των Δ.Ε. Γαυρίου και Κορθίου, ενώ αύριο Πέμπτη  στη Δ.Ε Άνδρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει ανοιχτή ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στην πλατεία γηροκομείου, παρουσίας των τριών εκπαιδευτών και του προσομοιωτή ανατροπής που αποτελεί μέρος του μοναδικού εξοπλισμού, του προγράμματος.

“Το πρώτο κομμάτι του προγράμματος είναι θεωρητικό και θέλει να ενημερώσει τους μαθητές και ιδιαίτερα εκείνους που πλησιάζουν στην ηλικία για να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης για τις αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων και τις λύσεις που προτείνουμε και πως μπορούμε να τα αποφύγουμε, αλλά και ποια είναι τα μέτρα προστασίας. Το δεύτερο κομμάτι είναι η βιωματική εκπαίδευση και θα χρησιμοποιηθούν τρεις προσομοιωτές του Ινστιτούτου. Ο πρώτος είναι προσομοιωτής ανατροπής αυτοκινήτου για να βιώσουν πραγματικές συνθήκες σε περίπτωση ανατροπής του οχήματος, ο δεύτερος θα είναι προσομοιωτής σύγκρουσης που στην ουσία θα είναι ένα κάθισμα αυτοκινήτου που θα συγκρούεται με μεγάλη ταχύτητα και θα βλέπουμε την αποτελεσματικότητα της ζώνης ασφαλείας. Τέλος θα έχουμε και έναν προσομοιωτή μέθης, όπου τα παιδιά θα προσπαθήσουν να περπατήσουν ανάμεσα σε κώνους, φορώντας συγκεκριμένα γυαλιά τα οποία μειώνουν την όρασή μας και βλέπουμε σαν να είμαστε υπό την επήρεια αλκοόλ”, εξηγεί αναλυτικά ο κ. Μάνος Μπρούζας.

«Η οδική ασφάλεια αποτελεί ή θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα κάθε οργανωμένης κοινωνίας που σέβεται τους πολίτες της. Η εκπαίδευση αρχίζει από την παιδική ηλικία και ουσιαστικά συνεχίζεται καθ όλη την διάρκεια της ζωής όλων μας. Κάθε χρόνο μια κωμόπολη «χάνεται» στην Χώρα μας. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε, ώστε όλο αυτό να αποτελέσει παρελθόν. Το χρωστάμε κυρίως στην νέα γενιά. Στα παιδιά μας», τόνισε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης.

To Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς»

Το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων “Πάνος Μυλωνάς” (Ι.Ο.ΑΣ.)» συστάθηκε στις 12 Μαΐου 2005. Αποτελεί Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ιδρυτικά μέλη του Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Επιχειρηματικούς φορείς, Ελεγκτική Εταιρεία και φυσικά πρόσωπα.

Κύριος σκοπός του Ινστιτούτου είναι η υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση στοχεύοντας κατ’ εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των αρμοδίων φορέων σε θέματα ενημέρωσης και προάσπισης της οδικής ασφάλειας αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση, ενδυνάμωση και στήριξη της πολιτείας στην ανάληψη και τήρηση ουσιαστικών μέτρων και πολιτικών στη χώρα μας σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, οδικής ασφάλειας και μείωσης των τροχαίων συμβάντων, αποτελούν βασικούς στόχους του Ινστιτούτου.

Αιτία για την ίδρυση του Ινστιτούτου είναι το γεγονός ότι έχουμε μία από τις χειρότερες θέσεις όσον αφορά στα τροχαία συμβάντα στην Ευρώπη, τα οποία αποτελούν και την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους μας στην Ελλάδα.

Αφορμή αποτέλεσε η τραγική άδικη απώλεια του Πάνου Μυλωνά, ενός νέου με εξαίρετο ήθος, τεταρτοετή φοιτητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και συντάκτη του ειδικού Τύπου του αυτοκινήτου, που έχασε τη ζωή του σε ηλικία 22 ετών σε τροχαίο δυστύχημα το μεσημέρι της 22ας Μαρτίου 2004, ενώ πήγαινε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στην Πάτρα.

Η πρωτοβουλία αυτή που ξεκίνησε από ένα τραγικό γεγονός ευελπιστούν να γίνει ένα μέσο βελτίωσης των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας. Ας σημάνει ο άδικος χαμός ενός νέου με αξίες, με σεβασμό στον άνθρωπο και αγάπη για τη ζωή, την έναρξη της ενεργού συμμετοχής. Ας γίνει η απώλεια του Πάνου αφορμή για λιγότερους θανάτους στους δρόμους.

“Το όραμά μας είναι μηδενική θάνατοι. Ένας κόσμος χωρίς τροχαία δυστυχήματα. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες. Παράλληλα επιθυμούμε να βοηθήσουμε την πολιτεία στο έργο της, αλλά και να κάνουμε παρεμβάσεις είτε στο θεσμικό πλαίσιο, είτε στις υποδομές αν είναι δυνατόν”, επισημαίνει ο κ. Μάνος Μπρούζας.

Το Ι.Ο.ΑΣ. "Πάνος Μυλωνάς" έχει ήδη καταφέρει να συνεισφέρει σημαντικά στην Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα ως Μη Κυβερνητικός Οργανισμός υπό τη συνεχή συνεργασία με δημόσιους φορείς, Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και τον Ιδιωτικό φορέα. Συνεργαζόμενοι φορείς αποτελούν ενώσεις και Οργανισμοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Ινστιτούτο αποτελεί ενεργό Μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), και Συμβουλευτικό Όργανο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).   Το Ινστιτούτο πέραν των πολλών διακρίσεων για το έργο του έχει τιμηθεί και με το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Δήμος Άνδρου ευχαριστεί θερμά το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς», καθώς και τους χορηγούς της δράσης οι οποίοι είναι: Η GWP (GreekWindPower M.A.E.), η FASTFERRIES, η ExploreAndros (Χ.Μπαλόγιαννης), το ΚΤΕΛ ΑΝΔΡΟΥ και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίων και Λυκείων του Νησιού μας.