Τα νέα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων πάνω από 10.000 άτομα

Αποτελεσματική παρέμβαση Κουκά για την απογραφή στη Μύκονο

Συνεχίζει τον αγώνα στο ΣτΕ με φόντο τις διεκδικήσεις των χρηματοδοτήσεων που αρμόζουν στο νησί και στους δημότες

“Μάχη” που κερδήθηκε σε πρώτο επίπεδο έδωσε ο δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς αναφορικά με την απογραφή του μόνιμου πληθυσμού, καθώς η επιμονή και η δυναμική διεκδίκησή του, έφερε ως αποτέλεσμα την πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), που δείχνει πως το “νησί των ανέμων”, έχει τελικώς πληθυσμό άνω των 10.000 ατόμων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη που διόρθωσε εν μέρει το “πρόδηλο σφάλμα” του αρχικού αποτελέσματος (9.802 άτομα), απέτρεψε τον διοικητικό υποβιβασμό στο Δήμο και συγκεκριμένα, διατηρούνται οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου (27 μέχρι σήμερα), δεν αλλάζουν αρμοδιότητες και δυνατότητες στον Δήμο, όπως επίσης, δεν καταργείται η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Ωστόσο, “ανοικτό” παραμένει το θέμα των χρηματοδοτήσεων, για το οποίο ο δήμαρχος εξήγησε – μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” -, πως θα επιμείνει στην αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ώστε να μη ζημιωθεί το νησί τα επόμενα χρόνια.

Ο ίδιος παρουσιάστηκε εξ αρχής αποφασισμένος να στηρίξει τη Μύκονο σε κάθε επίπεδο με αφορμή την ανάρτηση των πρώτων αποτελεσμάτων της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία έδειχνε τον μόνιμο πληθυσμό του νησιού, κάτω από 10.000 κατοίκους. Επιτυγχάνοντας θετικά αποτελέσματα σε πρώτο επίπεδο, διαβεβαίωσε πως θα περιμένει και την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ, καθώς όπως τόνισε, “ακόμα και με αυτή την εξέλιξη υποεκτιμάται ο πληθυσμός και δεν διασφαλίζεται η απαραίτητη χρηματοδότηση που αναλογεί στον πραγματικό πληθυσμό του νησιού.

Όπως έχω πει πολλές φορές, μόνο με ενότητα, σοβαρότητα και επιμονή μπορούμε να διασφαλίσουμε αυτά που μας αξίζουν”.

Αξίζει να σημειωθεί πως μειωμένο μόνιμο πληθυσμό παρουσίασε και η Σύρος βάσει της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά εκ μέρους του δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα, δεν έγινε καμία σχετική κίνηση.

Συνεχίζεται η διεκδίκηση

Ο κ. Κουκάς εξ αρχής έδωσε αγώνα διεκδίκησης μίας σωστής απογραφής, έχοντας επισημάνει τους λόγους για τους οποίους δεν αποτυπώθηκε ρεαλιστικά ο πραγματικός πληθυσμός της Μυκόνου, με φόντο τις διαδικασίες που υπήρξαν από το κεντρικό κράτος.

“Χαίρομαι που και μετά την εξώδικη διαμαρτυρία που είχε κάνει ο Δήμος έγκαιρα προς την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και τις αντιδράσεις μας, οι οποίες κορυφώθηκαν με την αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, που δεν έχει δικασθεί ακόμη, κατά την ανάρτηση του μόνιμου πληθυσμού που έγινε στις 26 Απριλίου σε αντίθεση με τον νόμιμο πληθυσμό που έγινε στα τέλη Δεκέμβρη, ο πληθυσμός της Μυκόνου παραμένει άνω των 10.000 με ορατή συνέπεια να μην επέρχεται ο διοικητικός υποβιβασμός”, τόνισε αναλυτικά, εξηγώντας ταυτόχρονα πως η “μάχη” συνεχίζεται αναφορικά με το θέμα των χρηματοδοτήσεων.

“Η δυσάρεστη είδηση παραμένει και αφορά στο ότι εμείς, αμφισβητούμε ευθέως και το νούμερο αυτό, γιατί θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Γι αυτόν τον λόγο θα παραμείνουμε στην τοποθέτησή μας και θα εκδικασθεί η αίτηση ακύρωσης που έχει προσδιορισθεί για τον Νοέμβριο του 2023 προκειμένου να εξετάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας αυτά που θέτουμε σε σχέση με τη λάθος διαδικασία, μέθοδο και αποτέλεσμα της απογραφής, όσον αφορά την περιφερειακή ενότητα Μυκόνου. Γιατί πέρα από τον διοικητικό υποβιβασμό ή μη, το θέμα της χρηματοδότησης είναι διαρκές και θα επηρεάσει τη Μύκονο για τα επόμενα δέκα με δώδεκα χρόνια”.

Ο ίδιος υπενθύμισε δε πως, στην απογραφή του 2011 ο πληθυσμός ήταν 14.000 κάτοικοι, ενώ σήμερα φαίνονται 10.704 άτομα.

Δίνουμε πάντα τη μάχη”

Ερωτηθείς για την υπερασπιστική στάση του ως προς το νησί του, ο ίδιος έδωσε απαντήσεις για τη σταθερότητα που επιδεικνύει σε επίπεδο διεκδικήσεων. “Γενικά προσπαθώ τα δίκαια να τα διεκδικώ. Εμείς τις περισσότερες φορές διεκδικούμε το δίκαιο και ενώπιον των δικαστηρίων. Άλλοτε το πετυχαίνουμε, άλλοτε όχι. Το μότο μου πάντοτε είναι πως καμία μάχη δεν είναι χαμένη αν δεν την δώσεις”, υποστήριξε, λέγοντας όμως ταυτόχρονα πως, “ακόμη και σε μία μάχη “χαμένη”, η ιστορία μου έχει αποδείξει πως μπορεί εκεί που δεν το περιμένεις να έρθει μία δικαίωση”.

Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του, γνωστοποιώντας πως, “πλέον δεν θα κάνουμε ασφαλιστικά μέτρα για να μην υπάρξει διοικητικός υποβιβασμός, από τη στιγμή που παραμένουμε με τις παλιές έδρες”.

Το σκεπτικό της αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ

Όπως έχει αναφερθεί από την πλευρά του Δήμου Μυκόνου σχετικά με την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ: Αμφισβητείται η καταλληλότητα της επιλεγείσας μικτής απογραφικής διαδικασίας γιατί: α) δεν είχε συνεκτιμηθεί ότι 3.000.000 Έλληνες είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν τη σχέση των νεότερων με την τεχνολογία, β)δεν είχε προηγηθεί σωστή και πλήρης ενημέρωση των πολιτών για την εφαρμοζόμενη για πρώτη φορά αυτή μέθοδο, γ) η μέθοδος της αυτο-απογραφής, εκτός από απρόσιτη/δυσπρόσιτη λόγω της ανάγκης εξοικείωσης των πολιτών με τα τεχνολογικά μέσα, λειτούργησε αποτρεπτικά και για όσους ήταν εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, ενόψει της πολυπλοκότητας και δυσκολίας των ερωτήσεων και του γεγονότος ότι το σύστημα ηλεκτρονικά, αφενός μεν προέβαινε σε διασταύρωση των δηλωθέντων στοιχείων, αφετέρου αν κάποιο δηλωθέν στοιχείο για οποιοδήποτε λόγο δεν ήταν ορθό ή ο αυτό-απογραφόμενος δεν ήθελε να το συμπληρώσει, το ηλεκτρονικό σύστημα δεν του επέτρεπε να συνεχίσει. Είναι λοιπόν εύλογο ότι υπήρξε μεγάλο ποσοστό εγκατάλειψης της διαδικασίας αυτό-απογραφής, λόγω ακριβώς αυτών των τεχνικών ζητημάτων, δ) δεν ίσχυσε στην πράξη η αρχική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με την οποία/όποιος δεν αυτό-απογραφεί θα δεχθεί επίσκεψη για να απογραφεί με συνέντευξη, στ) οι απογραφείς στηρίχθηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε έμμεσες συνεντεύξεις (γειτόνων και όχι μελών του νοικοκυριού), χωρίς να εγκυροποιήσουν από τον ερωτώμενο τις απαντήσεις, ζ) οι απογραφείς σε πολλές περιπτώσεις κλειστών σπιτιών υπέθεσαν μόνοι τους τις απαντήσεις χωρίς συνέντευξη.

Η συγκεκριμένη υποκαταγραφή του πληθυσμού αφαιρεί από το Δήμο σημαντικούς πόρους από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις και τον αδικεί όσον αφορά τη διεκδίκηση χρηματοδότησης κι από άλλους εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους.