Άγνωστο αν τελικά, πρακτικά, θα πρέπει να εξακολουθήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να παρέχει υπηρεσίες στο γειτονικό νησί

“Γρίφος” η πολεοδομική υποστήριξη στη Μύκονο

Γνωστοποιήθηκε πως ο δήμαρχος Μυκόνου ζητά τη συνέχιση της συνεργασίας με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Να εξετάσει η Σύρος αν μέσω νέας συνεργασίας με τον Δήμο Μυκόνου, θα μπορέσει να συνεχίσει τη διοικητική υποστήριξη σε πολεοδομικά θέματα για το νησί των ανέμων, καλείται η Δημοτική Αρχή μετά από την “κρούση” που έκανε πρόσφατα ο δήμαρχος, Κώστας Κουκάς, προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια της απόφασης που εκδόθηκε σε ΦΕΚ για επίσημη παύση της πολεοδομικής υποστήριξης της Μυκόνου από τη Σύρο στις 11 Μαΐου, αφού όπως γνωστοποίησε ο κ. Κουκάς προς τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή, ο Δήμος του δεν έχει επάρκεια σε προσωπικό για να “τρέξει” όλες τις υποθέσεις του νησιού.

Τα ανωτέρω δε, έρχονται σε αντίθεση με την απόφαση στο σχετικό ΦΕΚ, καθώς ο Δήμος Μυκόνου εμφανίζεται στελεχωμένος, την ίδια στιγμή που ο Κώστας Κουκάς μετέφερε διαφορετική εικόνα στον κ. Αληφραγκή, σε προχθεσινή συνάντησή τους, στη Σύρο.

Ουσιαστικά η παύση πολεοδομικής υποστήριξης θα στερήσει προσεχώς μεγάλα έσοδα από τη Σύρο, θέμα για το οποίο ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, μετά από ερώτημα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξη Αθανασίου. Ενδεικτικά, υπογραμμίζεται πως το 2022 η Σύρος είχε 1,3 εκατ. ευρώ έσοδα.

Πρέπει να αναφερθεί πως δεδομένης της κρούσης που κάνει ο κ. Κουκάς προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για συνέχιση μέσω προγραμματικής σύμβασης, της εν λόγω συνεργασίας, η Δημοτική Αρχή της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, αναμένει διευκρινίσεις από τη Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

 

Σαφή τα ερωτήματα που εγείρονται

Ειδικότερα, τη συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τη στήριξη που παρέχει εδώ και αρκετά χρόνια η Σύρος προς τη Μύκονο σε πολεοδομικά θέματα “άνοιξε” ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου.

“Με το ΦΕΚ Αρ. φύλλου 3125 της 11/5/2023 ο μητροπολιτικός δήμος των Κυκλάδων, Δήμος Σύρου Ερμούπολης, απώλεσε τη διοικητική υποστήριξη που παρείχε για την πολεοδομία Μυκόνου. 1. Διοικητική ερώτηση: Τις υποθέσεις αυθαίρετων, νέων αδειών, κλπ που η ΥΔΟΜ Σύρου Ερμούπολης έχει διαχειριστεί τα προηγούμενα χρόνια θα τα κρατήσει ή όλες οι υποθέσεις θα διαβιβαστούν στην ΥΔΟΜ Μυκόνου; 2. Οικονομική ερώτηση: Σε συνδυασμό με την παραπάνω διοικητική ερώτηση τι θα γίνει με τα έσοδα των υποθέσεων που έχει διαχειριστεί η ΥΔΟΜ Σύρου Ερμούπολης; 3. Είναι έτοιμη σήμερα η ΥΔΟΜ Μυκόνου; Ποια πληροφόρηση έχετε και σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε όσον αφορά το κομμάτι των εσόδων του δημοτικού μας προϋπολογισμού;”, σχολίασε ο κ. Αθανασίου, ρωτώντας τέλος αν η Σύρος είναι έτοιμη να “απορροφήσει” αυτούς τους κραδασμούς.

 

Μ. Αληφραγκής: Η Μύκονος ζητά συνεργασία

Απαντήσεις αναφορικά με το διοικητικό κομμάτι έδωσε ο κ. Αληφραγκής, γνωστοποιώντας πως ο δήμαρχος Μυκόνου, ζητά νέα συνεργασία.

“Δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις υποθέσεις οι οποίες τρέχουν από τους υπαλλήλους.

Χθες ήρθε ο δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κουκάς στην Υπηρεσία και κάναμε μία συζήτηση. Απ΄ ό,τι μας ανέφερε δεν είναι ακόμη έτοιμος να αναλάβει την πολεοδομία και αυτό που είπε είναι να γίνει μία προγραμματική σύμβαση με εμάς”, τόνισε σχετικά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών της Σύρου, λέγοντας παρακάτω πως ο Δήμος είναι σε αναμονή για διευκρινίσεις.

“Είμαστε σε αναμονή για να δούμε τι θα απαντήσει η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και από εκεί και μετά να συναποφασίσουμε τι θα γίνει. Αυτό που έχω συζητήσει με τα στελέχη της Υπηρεσίας είναι ότι τις υποθέσεις που έχουμε αναλάβει, σαφώς και θα τις διεκπεραιώσουμε, αλλά από εκεί και μετά, η υπηρεσία της Μυκόνου αν μπορεί να καλύψει αυτό το κομμάτι, θα το κάνει εκείνη. Είμαστε σε αναμονή των επεξηγήσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου”.

 

Γ. Πιταούλης: Η Σύρος είχε σημαντικά έσοδα

Σχετικά με το οικονομικό κομμάτι, ο Γιάννης Πιταούλης τόνισε για μία ακόμη φορά πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει το περιθώριο να προσαρμοστεί, αν κοπεί για πάντα η ροή εσόδων από την ανωτέρω παροχή υπηρεσίας.

“Πάντοτε στη λογική μας ήταν να υπάρχει ένα περιθώριο να προσαρμοστεί ο Δήμος στην απώλεια αυτών των εσόδων και να υπενθυμίσω πως ήδη κατά την ψήφιση των ειδικών τελών, ένα μεγάλο κομμάτι των πόρων που αφορούν το έσοδο αυτό, έχουν διατεθεί σε κωδικούς που κατά κάποιο τρόπο ευελπιστούμε ότι δεν θα κινηθούν την τρέχουσα χρονιά. Αν το δούμε τεχνοκρατικά, παρακολουθούμε την πορεία των εσόδων μας και βλέπουμε αν χρειάζεται κάποια διόρθωση, δηλαδή επειδή κάποια έσοδα δεν αποδίδουν να μειώσουμε τον αντίστοιχο κωδικό και το αντίστοιχο έξοδο”, ανέφερε σχετικά, επισημαίνοντας σε κάθε τόνο πως, “αυτή τη στιγμή τουλάχιστον στο κομμάτι των προστίμων δεν έχουμε πρόβλημα”.

Βέβαια, τόνισε πως με φόντο και τις απαγορεύσεις τις πολεοδομικές που έχουν επιβληθεί στη Μύκονο τώρα, υπάρχει μία γενικότερη ανησυχία.

“Ξέραμε ότι υπήρχε μια μεγάλη ροή εσόδων μέχρι τον Μάρτιο, δηλαδή πριν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν και μετά το καλοκαίρι, μετά τον Οκτώβριο, όταν τελείωνε η τουριστική σεζόν. Οπότε παρότι το ελέγχουμε υπάρχει μία αγωνία και μία αβεβαιότητα. Υπάρχουν όμως και οι κωδικοί αυτοί που θα μπορέσουν να μειωθούν έτσι ώστε να καλύψουν αυτή την απώλεια”, επανέλαβε ο κ. Πιταούλης, λέγοντας τέλος πως, η Σύρος ωφελήθηκε σημαντικά όλα αυτά τα χρόνια σε επίπεδο εσόδων.

“Βέβαια σε κάθε περίπτωση, συνολικά ο Δήμος μας πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχει ωφεληθεί σημαντικά από τη δουλειά των υπαλλήλων της Υπηρεσίας και τη δυσκολία με την οποία έρχονται να την αντιμετωπίσουν και νομίζω σε μεγάλο βαθμό εκ των πραγμάτων και με τον σάλο που έχει προκληθεί. Η Υπηρεσία παρότι ήταν υποστελεχωμένη ανταποκρίθηκε και δεν φαίνεται να ανέκυψε πρόβλημα. Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για το προσωπικό της Υπηρεσίας”, σχολίασε, με τον κ. Αληφραγκή να επισημαίνει τα ίδια.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, παρόμοια αναφορά έκανε και ο κ. Αθανασίου. “Κι εγώ με μία τέτοια σκέψη ήθελα να καταλήξω. Από το 2017 που ουσιαστικά πήρε ξανά η Σύρος την διοικητική υποστήριξη της πολεοδομίας Μυκόνου, φαίνεται ότι τα στελέχη μας έχουν δουλέψει πολύ. Έκαναν μία μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια και όπως φαίνεται από τα δημοσιεύματα είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση στο αντικείμενο της πολεοδομίας της Μυκόνου”. Ο ίδιος, τόνισε τέλος πως, “ήμουν σίγουρος ότι θα ζητήσουν από τη Μύκονο στήριξη μέσω κάποιας σύμβασης. Προγραμματικής ή διαδημοτικής. Θα πρέπει να τη δούμε σοβαρά, τουλάχιστον για το 2023 για να μην πω και για το 2024”.