Νέα μονάδα αφαλάτωσης στην Κύθνο εν μέσω αντιδράσεων

Σημαντική στιγμή για το νησί της Κύθνου, καθώς θα αποκτήσει νέα απαραίτητη μονάδα αφαλάτωσης στην περιοχή των Λουτρών. Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβουλίου στην πρόσφατη συνεδρίασή του, ενέκρινε την προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης καθώς και την υποβολή αιτήματος στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για την παραχώρηση χώρου στη χερσαία ζώνη λιμένα του οικισμού των Λουτρών Κύθνου. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία, παρόλο που δεν έλειψαν και οι αντίθετες φωνές στο Δημοτικό Συμβούλιο, που καταψήφισαν την τοποθέτηση της μονάδας στο συγκεκριμένο σημείο, λόγω όχλησης. 

Σ. Γαρδέρης: “Υπάρχει μία αμεσότητα και λόγω του καλοκαιριού”

Ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, για το συγκεκριμένο έργο, αλλά και για τις αντιδράσεις τις οποίες υπήρξαν, τονίζοντας ότι “η συγκεκριμένη είναι μία φορητή μονάδα αφαλάτωσης, όπως γίνεται σε πάρα πολλά νησιά που τοποθετείται όταν παρουσιάζεται έκτακτη ανάγκη. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία αμεσότητα και λόγω του καλοκαιριού. Η συγκεκριμένη μονάδα παράγει 200m3/d, και είναι συγκεκριμένων προδιαγραφών και τοποθετημένη σε ειδικό κοντέινερ, και να τονίσω ότι είναι αθόρυβο με ισχύ περίπου 50 decibel. Το λέω αυτό, γιατί υπήρχαν κάποιες αντιπολιτευτικές φωνές, που έλεγαν να μην τοποθετηθεί επάνω στη χερσαία λιμενική ζώνη των Λουτρών, παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στη συγκεκριμένη μονάδα. Έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε κοντέινερ,  όπου αν για οποιοδήποτε λόγο μελλοντικά δημιουργεί κάποιο πρόβλημα,  θα μπορεί να μετακινηθεί και να πάει οπουδήποτε. Αλλά έτσι κι αλλιώς εμείς θα προβούμε σε όλες τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις που χρειάζονται, περιβαλλοντικές και όχι μόνο, πριν τοποθετήσουμε τη συγκεκριμένη μονάδα.”

“Είναι απαραίτητο γιατί πέρυσι κουβαλούσαν νερό όλο το καλοκαίρι”

Στην συνέχεια, ο κ. Γαρδέρης, αναφέρθηκε και στους λόγους που κρίνουν απαραίτητη τη συγκεκριμένη μονάδα στην περιοχή των Λουτρών, λέγοντας ότι, “πέρυσι κουβαλούσαν νερό όλο το καλοκαίρι. Αν δεν λύσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πέρυσι θα έχουμε κι άλλα θέματα στο νησί και δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Για μένα είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί αυτή η μονάδα. Και φυσικά πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι η μόνιμη λύση. Για οποιουδήποτε άλλου είδους εγκατάσταση αφαλάτωσης, χρειάζεται πολύς χρόνος λόγω γραφειοκρατίας και λοιπών αδειοδοτήσεων. Για παράδειγμα μία αφαλάτωση που χρησιμοποιούμε στον Μέριχα ξεκίνησε το 2007 και τη λειτουργήσαμε το 2016.”

Ο σχεδιασμός του Δήμου Κύθνου

Ο Δήμος Κύθνου στο πλαίσιο της βιώσιμης διαχείρισης υδατικών πόρων σχεδιάζει την προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης για την αναβάθμιση του συστήματος υδροδότησης του οικισμού των Λουτρών. Η προμήθεια και εγκατάσταση της μονάδας θα πραγματοποιηθεί από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων και θα γίνει δωρεά στον Δήμο στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης μας για το έργο «Κύθνος Έξυπνο Νησί».

Το έργο είναι αναγκαίο δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης υδροδότησης του οικισμού, η οποία κρίνεται επισφαλής όσον αφορά την εξασφάλιση παροχής επαρκών και ποιοτικών υπηρεσιών ύδατος στους επισκέπτες της περιοχής κατά την τουριστική περίοδο με πιθανές σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη του οικισμού αλλά και ολόκληρου του νησιού της Κύθνου. Το έργο είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί η επάρκεια ύδατος για τα επόμενα χρόνια στον οικισμό των Λουτρών, δεδομένων των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών υδροδότησης της περιοχής. Είναι επίσης απαραίτητο για να διασφαλίζεται η ορθολογικότερη χρήση των υδατικών πόρων και των υφιστάμενων πηγών υδροληψίας και πιο συγκεκριμένα της γεώτρησης των Λουτρών και της πηγής Πύργου.

Η τεχνική ανάλυση που κρίνει απαραίτητο το έργο

Η τεχνική έκθεση τεκμηριώνει την σκοπιμότητα εγκατάστασης μονάδας αφαλάτωσης στη χερσαία

ζώνη λιμένα Λουτρών Δήμου Κύθνου. Η εν λόγω εγκατάσταση αποσκοπεί στην αναβάθμιση της υφιστάμενης κατάστασης υδροδότησης του οικισμού των Λουτρών του Δήμου Κύθνου. Η υφιστάμενη κατάσταση υδροδότησης του οικισμού υποβαθμίζει σοβαρά την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων, ενώ καθιστά αβέβαια την δυνατότητα παροχής επαρκών και ποιοτικών υπηρεσιών ύδατος στους επισκέπτες της περιοχής κατά την τουριστική περίοδο με πιθανές σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη του οικισμού αλλά και ολόκληρου του νησιού της Κύθνου.

Γενικά χαρακτηριστικά οικισμού Λουτρών

Διοικητικά, ο Δήμος Κύθνου ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Κέας-Κύθνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και διαιρείται σε 2 τοπικές κοινότητες, την Τοπική Κοινότητα Κύθνου με έδρα τη Χώρα και την Τοπική Κοινότητα Δρυοπίδας με έδρα τη Δρυοπίδα. Ο οικισμός των Λουτρών ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Κύθνου, της οποίας είναι ο σημαντικότερος οικισμός μετά τη Χώρα. Ο οικισμός των Λουτρών αποτελεί μια από τις εντονότερα αναπτυσσόμενες περιοχές του νησιού όσον αφορά τις τουριστικές οικονομικές δραστηριότητες. Σε μικρή απόσταση προς τα ανατολικά των Λουτρών, και εντός της ίδιας ευρύτερης θαλάσσιας ζώνης, βρίσκεται και η περιοχή της Αγίας Ειρήνης με εξαιρετικά περιορισμένη μόνιμη κατοίκηση αλλά αξιολόγηση τουριστική δραστηριότητα.

Υφιστάμενη κατάσταση συστήματος υδροδότησης

Το εσωτερικό δίκτυο διανομής των Λουτρών υδροδοτείται κυρίως από τη δεξαμενή αποθήκευσης που βρίσκεται στο +101m. Η δεξαμενή έχει χωρητικότητα 400m3 και τροφοδοτείται από τη γεώτρηση Λουτρών που βρίσκεται σε υψόμετρο +70m και από την πηγή Πύργου που βρίσκεται στο +85m, με άντληση και στις δύο περιπτώσεις. Από τη δεξαμενή ξεκινά αγωγός Φ110, που μετατρέπεται σε Φ90 με την είσοδο του στον οικισμό και συνεχίζει με την ίδια διάμετρο μέχρι την παραλία Σχοινάρι. Οι ημερήσιες ανάγκες του οικισμού σε νερό τους θερινούς μήνες ξεπερνούν τα 400m3/d, όπως προκύπτει από τα δεδομένα του συστήματος τηλεμετρίας. Η γεώτρηση Λουτρών και η πηγή Πύργου αποδίδουν περίπου 200m3/d η καθεμία (περίπου 20m3/h η καθεμία). Σύμφωνα με ελέγχους και αποτελέσματα δειγματοληψιών οι παράμετροι στις οποίες παρατηρούνται τιμές εκτός ορίου ποιότητας ύδατος αφορούντα χλωριούχα, τα νιτρικά, τον σίδηρο και μικροβιολογικές παράμετροι.

Τεκμηρίωση σκοπιμότητας

Η κατάσταση που περιγράφεται, καθιστά απολύτως απαραίτητη την προμήθεια και εγκατάσταση της μονάδας αφαλάτωσης για την αναβάθμιση του συστήματος υδροδότησης του οικισμού των Λουτρών, ώστε να επιτευχθούν τα παρακάτω:

• Εξασφάλιση επάρκειας ύδατος για τα επόμενα χρόνια στον οικισμό των Λουτρών, λόγω των αυξημένων αναγκών υδροδότησης από την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

• Πρόσβαση σε καλής ποιότητας νερό και εξασφάλιση υψηλού επιπέδου εξυπηρέτησης μονίμων κατοίκων και επισκεπτών.

• Ορθολογικότερη χρήση των υδατικών πόρων και πιο συγκεκριμένα της γεώτρησης Λουτρών και πηγής Πύργου.

• Συμβολή στην επίτευξη των στόχων της Οδηγίας 2000/60 για τα νερά.

Τα συγκεκριμένα έργα κρίνονται αναγκαία και επείγοντα, αφού με τις σημερινές συνθήκες σημαντικό τμήμα του οικισμού δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ικανοποιητικά κατά τη θερινή περίοδο, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία της περιοχής, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης ως έχει σημαίνει ότι δεν θα εγκατασταθεί η μονάδα αφαλάτωσης και οι ανάγκες των κατοίκων του οικισμού των Λουτρών θα συνεχίσουν να καλύπτονται με τις υφιστάμενες υποδομές. Ωστόσο, θα υπάρχει δυσκολία κάλυψης των αναγκών σε ύδωρ, ειδικά του καλοκαιρινούς μήνες αιχμής, όπου ο πληθυσμός αυξάνεται σημαντικά, καθώς παρουσιάζονται προβλήματα επάρκειας και ποιότητας ύδρευσης.