Εντείνεται η αγωνία για τις παραλίες της Μήλου
- Τετάρτη, 9 Αυγούστου, 2023 - 06:17
Οι συζητήσεις και οι εξελίξεις για τις παραλίες της Μήλου "καλά κρατούν", καθώς είναι απανωτές το τελευταίο διάστημα οι ανακοινώσεις και οι επιστολές, είτε από υποψήφιους δημάρχους, είτε από Υπηρεσίες, Συλλόγους, αλλά και Σωματεία του νησιού.
Αρχικά, πριν λίγες ημέρες, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων απέστειλε επιστολή, με παραλήπτες τον Δήμο Μήλο, την Αστυνομία Μήλου και το Λιμεναρχείο Μήλου, με θέμα την «μη δυνατότητα πρόσβασης κοινού στην σπηλιά – παραλία του Παπάφραγκα στη Μήλο», με γνώμονα και κοινό στόχο, όπως αναφέρουν, την ασφάλεια των επισκεπτών, ενώ παράλληλα ζητά την ενημέρωση ταξιδιωτικών γραφείων και κατοίκων της Μήλου που ασχολούνται με τον τουρισμό, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων.
Η επικίνδυνη πρόσβαση προς τη «σπηλιά του Παπάφραγκα»
Η «σπηλιά του Παπάφραγκα», η οποία διαφημίζεται ως αξιοθέατο της Μήλου, βρίσκεται εν μέρει εντός του δυτικού τμήματος του απαλλοτριωμένου αρχαιολογικού χώρου της Φυλακωπής (ιδιοκτησία ΥΠΠΟ) και συγκεκριμένα μεταξύ της παλαιάς περίφραξης που ορίζει τον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο και της νέας περίφραξης που ορίζει το ΝΔ άκρο του απαλλοτριωμένου χώρου. Στον παραπάνω χώρο, α οποίος χρησιμοποιείται και ως χώρος στάθμευσης για τους επισκέπτες της Φυλακωπής, βρίσκεται και η διαμορφωμένη εδώ και δεκαετίες στενή και απόκρημνη πρόσβαση στη σπηλιά και τη μικρή αμμώδη παραλία, που διαμορφώνεται μπροστά από αυτήν. Η πρόσβαση στη σπηλιά, διαμορφωμένη προφανώς εδώ και πολλές δεκαετίες, έχει καταστεί ιδιαιτέρως επικίνδυνη λόγω της διάβρωσης των πρανών, ενώ παράλληλα διάβρωση έχει υποστεί και η οροφή της «σπηλιάς».
Τα μέτρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Δεδομένης της μεγάλης επικινδυνότητας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας κατά τα τελευταία έτη, τοποθετώντας πλέον της περισχοίνισης και των απαγορευτικών/προειδοποιητικών πινακίδων περίφραξη κατά μήκος της ανατολικής απόκρημνης πλευράς του σχηματισμού και της πρόσβασης προς τη ασπηλιά». Παρόλα αυτά, οι επισκέπτες εξακολουθούν να αγνοούν τις πινακίδες και την περίφραξη και κατεβαίνουν στη «σπηλιά». Σημειώνεται μάλιστα ότι το καλοκαίρι του 2020, περίοδο που είχε κλείσει η διπλή θύρα περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου προκειμένου να αποτραπεί η επικίνδυνη για το κοινό πρόσβαση στη ασπηλιά», άγνωστοι έριξαν τη διπλή θύρα ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση και η θύρα αποκαταστάθηκε από συνεργείο του Δήμου Μήλου.
Η παράβαση που έφερε τη νέα απαγόρευση
Όπως αναφέρει στην επιστολή της, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, "στις 20.07.23, διαπιστώθηκε από υπαλλήλους της Εφορείας στη Μήλο η παραβίαση της κλεισμένης με λουκέτο Θύρας που αποκλείει την επικίνδυνη κάθοδο προς τη σπηλιά καθώς και η αφαίρεση της μίας απαγορευτικής πινακίδας. Με τη βοήθεια ταυ ΑΤ Μήλου απομακρύνθηκαν οι λουόμενοι που βρίσκονταν στη μικρή παραλία της «σπηλιάς» και έκλεισε εκ νέου η διπλή θύρα της περίφραξης. Μετά το τελευταίο αυτό περιστατικό, η διπλή θύρα θα παραμείνει κλειστή, η παραβιασθείσα θύρα θα αποκατασταθεί άμεσα, θα επανατοποθετηθεί νέα απαγορευτική πινακίδα και θα δρομολογηθεί στο προσεχές διάστημα η τοποθέτηση περίφραξης στο υπόλοιπο τμήμα του ορίου του απαλλοτριωμένου αρχαιολογικού χώρου, έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης από την πλευρά αυτή”.
Στο κλείσιμό της η επιστολή απευθυνόμενη στους φορείς της Μήλου, αναφέρει: "Μετά τα παραπάνω και θεωρώντας δεδομένο ότι η ασφάλεια των επισκεπτών της Μήλου αποτελεί γνώμονα και κοινό στόχο, παρακαλούμε για τη συνδρομή σας ως προς τη σχετική ενημέρωση ταξιδιωτικών γραφείων και κατοίκων της Μήλου που ασχολούνται με τον τουρισμό, προκειμένου κυρίως να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων αλλά και να μην επαναληφθούν παρόμοια συμβάντα παραβιάσεων που ενέχουν μεγάλους κινδύνους για το κοινό."
Η επιστολή των Σωματείων της Μήλου για την πρόσβαση στο Κλέφτικο
Την ίδια στιγμή, υπήρξε μία συντονισμένη διαμαρτυρία από Συλλόγους και Σωματεία της Μήλου αναφορικά με την περιοχή του Κλέφτικου και με βασικό θέμα τον πρόσφατη απόφαση για περιορισμό της επιτρεπόμενης ζώνης προσέγγισης σκαφών στα πρανή ή στις βραχονησίδες στα 25 μέτρα.
Η επιστολή την οποία υπογράφουν ο Σύλλογος Μηλίων Πλοιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Μήλου, το Σωματείο Ξενοδόχων Μήλου, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Μήλου, το Σωματείο Ιδιοκτητών & Εκμεταλλευτών Ενοικιαζόμενων Δωματίων, έχει ως παραλήπτες το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενεργείας, το Λιμεναρχείο Μήλου, τη Περιφερειακή Ενότητα Μήλου, το Δήμο Μήλου, το Δ.Λ.Τ. Μήλου, καθώς και τους Βουλευτές Κυκλάδων.
"Είναι αυτονόητο ότι η ασφάλεια των επισκεπτών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα"
Έπειτα από την δημοσίευση της έκθεσης τεχνικογεωλογικής αυτοψίας καταπτώσεων στο Κλέφτικο της Μήλου, τα Σωματεία του νησιού αποφάσισαν να συντάξουν την επιστολή τους, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει, ότι, "θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι στην περιοχή του Κλέφτικου καταπλέουν καθημερινά δεκάδες – εάν όχι εκατοντάδες – σκάφη κάθε κατηγορίας, τόσο ιδιωτικά όσο και επαγγελματικά, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα ήταν σκόπιμο να πληροφορηθούν το περιεχόμενο της ανωτέρω αυτοψίας, ώστε να αντιμετωπίζονται με ισότιμο τρόπο όλοι όσοι προσεγγίζουν την περιοχή και να γνωρίζουν την επιβολή τυχόν μέτρων που αφορούν την ασφάλεια των επισκεπτών και των σκαφών" και συνεχίζουν ότι, "είναι αυτονόητο ότι η ασφάλεια των επισκεπτών κατά την προσέγγιση στην περιοχή στον όρμο Κλέφτικο αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα τόσο για εμάς που δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, όσο και για την υπηρεσία σας, η οποία και εκ του νόμου οφείλει να μεριμνά για τον περιορισμό κάθε πιθανού κινδύνου σε χώρους που υπάγονται στην αρμοδιότητα της.
Η θέση των Σωματείων του νησιού
Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, "Η θέση μας είναι ότι μετά από τη διενέργεια μίας και μόνο αυτοψίας, δεν είναι δυνατόν να προτείνεται ο αποκλεισμός ολόκληρης της περιοχής. Θεωρούμε περαιτέρω, ότι είναι δέον να εισφέρουμε ως πληροφορία προς εσάς το γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολυτελή θαλαμηγά σκάφη τόσο ιδιωτικά όσο και επαγγελματικά που καταπλέουν στο Κλέφτικο μη έχοντας ως αφετηρία λιμένες της Μήλου, να χρησιμοποιούν ως «δέστρες» για την πρόσδεση των τεραστίων διαστάσεων σκαφών, τους βράχους που βρίσκονται στην περιοχή του Κλέφτικου, πρακτική η οποία φρονούμε ότι είναι επικίνδυνη. Περαιτέρω, γνωρίζοντας ότι στο νησί μας λαμβάνει χώρα συστηματική και έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα θεωρούμε ότι ίσως θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη και αυτό το γεγονός στη στάθμιση των αιτιών της αστοχίας."
Ενώ κλείνοντας ζητούν να εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης ηπιότερων προληπτικών μέτρων που ναι μεν να κατατείνουν στην προστασία των επισκεπτών και των σκαφών που προσεγγίζουν τον όρμο «Κλέφτικο», πλην όμως χωρίς να καταστήσουν επί της ουσίας «απαγορευτική» την επίσκεψη και παραμονή στο απαράμιλλου κάλλους φυσικό τοπίο, το οποίο και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς θαλάσσιου τουρισμού παγκοσμίως.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πάρος: Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τη ναυαγοσωστική κάλυψη
24 Φεβ. 2025 - 14:18 - Προετοιμασία για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο
24 Φεβ. 2025 - 6:18 - Με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους
24 Φεβ. 2025 - 6:17 - Σε πρώτο πλάνο η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
24 Φεβ. 2025 - 6:15 - Κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας για μέτρα προστασίας εργαζομένων και κατοίκων
21 Φεβ. 2025 - 8:53