Δωρεά στον Δήμο η σημαντική μελέτη για το έργο της ανάπλασης των Λουτρών

Ξανά στο "φως" τα Λουτρά της Κύθνου

Μία ευχάριστη είδηση για τις ιαματικές πηγές και τα γνωστά Λουτρά της Κύθνου, επεφύλαξε η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο νησί.

Όπως έκανε γνωστό, μέσω της εισήγησης του, ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, ο εκμισθωτής του χώρου του "Ξενία" προτίθεται να χρηματοδοτήσει την μελέτη για το έργο της ανάπλασης χώρου στα Λουτρά Κύθνου και να την παραδώσει δωρεάν στον Δήμο Κύθνου. Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος ανέφερε, ότι προκειμένου να προχωρήσει στην ανάθεση και την χρηματοδότη της εν λόγω μελέτης, θα έπρεπε να δώσει την σύμφωνη γνώμη του το Δημοτικό Συμβούλιο, για να μελετηθεί ο εν λόγω χώρος που έχει τον χαρακτηρισμό ως κοινόχρηστο – πράσινο. Κάτι τέτοιο και έγινε, καθώς η πρόταση του δημάρχου, ψηφίστηκε ομόφωνα.

Τι θα προσφέρει η μελέτη

Η εν λόγω μελέτη θα παραδοθεί σταδιακά στις υπηρεσίες του Δήμου για διορθώσεις και παρατηρήσεις. Επίσης θα τεθεί σε διαβούλευση και η τελικής της μορφή θα παραληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε το σώμα ότι η μελέτη θα γίνει με βάσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες και το αποτέλεσμα αυτής θα προκύψει έπειτα από διαβούλευση με την κοινωνία της Κύθνου και θα είναι ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει όλους.

"Υπάρχει ιδιώτης και θα γίνει μία μεγάλη επένδυση"

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, είχε μιλήσει στην "Κοινή Γνώμη" στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που είχε υπογραφεί για το κομμάτι της εκπαίδευσης των ιαματικών πηγών, είχε αναφέρει, χαρακτηριστικά, για το κομμάτι των ιαματικών πηγών στις Κυκλάδες, ότι “δεν γνωρίζει πάρα πολύς κόσμος, ότι υπάρχουν ιαματικά λουτρά στις Κυκλάδες. Ξέρετε ότι ιαματικά λουτρά υπάρχουν στην Κύθνο, στην Μήλο, στην Κίμωλο και στη Σαντορίνη και οι περισσότεροι αυτό δεν το γνωρίζουν γιατί από τη στιγμή που δεν έχει αναπτυχθεί σωστά, δεν μπορείς να το προωθήσεις σαν προϊόν στον κόσμο. Για παράδειγμα σε εμάς στην Κύθνο, εδώ και κάποια χρόνια είναι κλειστά τα ιαματικά λουτρά, οι μπανιέρες μας, που παλαιότερα έρχονταν αρκετός κόσμος για αυτό. Υπήρχαν χρονιές που δεν άνοιξαν καθόλου, άλλες χρονιές υπολειτουργούσαν, δεν μπορούσαν να διασφαλίσουν όλες αυτές τις προϋποθέσεις που χρειαζόντουσαν για να μπορούσαν να τα λειτουργήσουν. Για τη Κύθνο πλέον υπάρχει ιδιώτης επενδυτής και θα γίνει μία μεγάλη επένδυση στο συγκεκριμένο κομμάτι και ανοίγονται νέοι ορίζοντες και θα μπορεί πλέον να απευθυνθεί και στον οργανωμένο τουρισμό και πέραν της Ελλάδος ανά τον κόσμο. Πριν λίγο καιρό, είχαμε τις υπογραφές για το “Ξενία” και τις ιαματικές πηγές."

Είμαστε ένα “διαμάντι” μπροστά στα λουτρά της Ευρώπης

Για όσους γνώριζαν την ύπαρξή τους και τα έβρισκαν κλείστρα, είχε πει χαρακτηριστικά, “Ναι, υπήρχε αρκετός κόσμος που έρχονταν και μας έλεγε ότι παλιότερα κάναμε λουτροθεραπεία και τώρα δεν μπορούμε, βέβαια εμείς από μόνοι μας, δημιουργήσαμε εκεί που απορρέουν οι δύο πηγές στη θάλασσα, είχαμε δημιουργήσει μία τεχνητή λίμνη με βράχους και πήγαινε ο επισκέπτης και έκανε το μπάνιο του. Αλλά αυτή η εικόνα ήταν τελείως φολκλορική. Ήταν μια σκέψη ενός Δημοτικού συμβούλου κάποια στιγμή και μετέπειτα έγινε θεσμός και κατά καιρούς κάνουμε επισκευές στις γούρνες που έχουμε δημιουργήσει για να είναι επισκέψιμο”. 

Σε ότι αφορά την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ άλλων με τους υπόλοιπους Δήμους είχε τονίσει: “Εγώ από τη θέση του προέδρου εδώ και 2 χρόνια, συνεργαζόμαστε με όλους τους Δήμους ανά την Ελλάδα, ειδικότερα με κάποιους που έχουν πιο εξειδικευμένα προβλήματα, παράδειγμα η Κίμωλος δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει γιατί είναι μέσα στον αιγιαλό και έχει πρόβλημα στον να μπορέσει να αδειοδοτηθεί. Υπάρχουν θεσμικά θέματα που πρέπει να λυθούν αλλά θεωρώ ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και σιγά σιγά θα αποκατασταθούν τα όποια προβλήματα. Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι είναι ένα μεγάλο κομμάτι πλουτοπαραγωγικό για την Ελλάδα γενικότερα σε ότι αφορά τον τουρισμό μας. Έχω επισκεφτεί ανά την Ευρώπη διάφορα τέτοια κέντρα που θα έλεγα ότι εμείς είμαστε ένα “διαμάντι” μπροστά σε αυτά, οπότε αν τα αξιοποιήσουμε σωστά θα είναι πόλος έλξης και μία προστιθέμενη αξία για τον τουρισμό μας”.

Η ιστορία των Λουτρών της Κύθνου

Η Κύθνος στους νεότερους χρόνους πήρε το δεύτερο όνομά της, «Θερμιά», από τις ζεστές ιαματικές πηγές, οι οποίες βρίσκονται στον γραφικό όρμο Λουτρά, στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Τα Λουτρά που τα τελευταία χρόνια είχαν αξιοποιηθεί τουριστικά, φιλοξενούν τις μοναδικές ιαματικές πηγές των Κυκλάδων. Πρόκειται για δύο θερμές πηγές. Η μία, των Αγίων Αναργύρων, είναι αλατούχα και βρίσκεται μέσα στο υδροθεραπευτήριο που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η δεύτερη, η επονομαζόμενη πηγή του Κάκαβου, βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από την πρώτη, περιέχει ιωδιούχο, βρωμιούχο και χλωριούχο νάτριο και η θερμοκρασία της φτάνει τους 52 βαθμούς Κελσίου. Έχει αποδειχθεί ότι τα νερά των πηγών ενδείκνυται για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων. Το υδροθεραπευτήριο των λουτρών, είχε επισκεφθεί στο παρελθόν ο βασιλιάς Όθωνας και η σύζυγός του Αμαλία.

Κανείς από τους αρχαίους συγγραφείς δεν αναφέρει τις ιαματικές πηγές της Κύθνου. Η χρήση τους δεν ήταν γνωστή στην αρχαιότητα, παρά το γεγονός ότι στο Αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχει ανάγλυφο του 4ου π. Χ. αιώνα που παριστάνει την υποδοχή του Ασκληπιού από κάποιον τοπικό ήρωα και δηλώνει ότι πιθανότατα υπήρχε ήδη από τα ύστερα χρόνια κάποιο ιερό στη θέση των θερμών πηγών. Από την άλλη, η εκδοχή ότι δημιουργήθηκαν από ισχυρή έκρηξη του νεκρού τώρα ηφαιστείου, του Σωρού, στους ρωμαϊκούς ή βυζαντινούς χρόνους, μάλλον φαίνεται τολμηρή. Το πιθανότερο είναι ότι υπήρχαν μεν στην αρχαιότητα, αλλά δεν χρησιμοποιούνταν παρά μόνο κατά τους ρωμαϊκούς ή βυζαντινούς χρόνους. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι αρχαιολόγοι λόγω της ύπαρξης διαφόρων ευρημάτων: ενός πλίνθινου λουτήρα, στον οποίο διοχέτευε νερό ένα αυλάκι που ερχόταν από την πηγή των Αγ. Αναργύρων, πέντε τάφων γύρω από τις πηγές καθώς και ενός μικρού γυάλινου αγγείου.