Στα "Πράσινα Σημεία" στρέφονται και οι Μικρές Κυκλάδες
- Πέμπτη, 10 Αυγούστου, 2023 - 06:17
Μία σημαντική στιγμή, για την στροφή που γίνεται στα νησιά και αφορά στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και κυρίως των ανακυκλώσιμων συσκευασιών, θα πραγματοποιηθεί και στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων και συγκεκριμένα στα Κουφονήσια, τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά και τη Δονούσα.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων πάρθηκε η απόφαση και η εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την εγκατάσταση χωροθέτησης Πράσινων Σημείων στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων, εντός των αποκατεστημένων ΧΑΔΑ.
Τι προβλέπει η πρόταση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, διαβιβάστηκε στην Επιτροπή η εισήγηση του διευθυντή της Δ/νσης Περιβάλλοντος του Νάξου και μικρών Κυκλάδων, Δημητρίου Γρυλλάκη, η οποία υπογράφεται από τον ίδιο, με σκοπό να ληφθεί η σχετική απόφαση. Ο πρόεδρος, Νικόλαος Βαθρακοκοίλης, ανέγνωσε την εισήγηση, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
Σε συνέχεια διαδικασιών, έχοντας υπόψη την σχετική νομοθεσία, στην οποία προβλέπεται
μεταξύ άλλων, περί χωροθέτησης Πράσινων Σημείων αποστέλλουμε αποσπάσματα τοπογραφικών διαγραμμάτων, για όλους τους αποκατεστημένους ΧΑΔΑ των Μικρών Κυκλάδων, όπου εντός αυτών προβλέπεται να εγκατασταθούν καταλλήλως τα αντίστοιχα Πράσινα Σημεία, ως εξής:
1. Δ.Κ. Κουφονησίου, στη θέση «Καψάλια»,.
2. Δ.Κ. Ηρακλειάς, στη θέση «Ρυκια»,
3. Δ.Κ. Δονούσας, στη θέση «Λαγκάδι»,
4. Δ.Κ. Σχοινούσας, στη θέση «Κάτεργο».
Σχεδιασμός και Διάταξη
Τα θέματα που άπτονται του σχεδιασμού των "Πράσινων Σημείων" είναι συχνά πολύπλοκα και κάθε ένα έχει να αντιμετωπίσει τις δικές του προκλήσεις ανάλογα με τη θέση του, τη διαθέσιμη έκταση, την αναμενόμενη διακινούμενη ποσότητα και μία σειρά άλλους παράγοντες. Βασικό στοιχείο που θα πρέπει να διασφαλίζεται σε οποιαδήποτε περίπτωση, ανεξαρτήτως μεγέθους ή θέσης του, είναι η λήψη μέτρων για τη συλλογή των όμβριων υδάτων και την αποφυγή τυχόν διαρροών (κατασκευή αδιαπέρατων δαπέδων), προκειμένου να προλαμβάνεται πιθανή ρύπανση του εδάφους, υπεδάφους και των υδάτων.
Γενικότερα, σε ότι αφορά στο σχεδιασμό και την κατασκευή ενός "Πράσινου Σημείου", οι οικονομικοί πόροι μπορεί να είναι περιοριστικός παράγοντας, υπάρχουν όμως μέτρα τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργικότητας του, χωρίς να απαιτούν υψηλά επενδυτικά κόστη. Τέτοια μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν τοποθέτηση των κάδων σε θέσεις που προωθούν την ασφαλή χρήση, την εύκολη προσέγγισή τους από τους πολίτες και την αποδοτική διαχείρισή τους από το προσωπικό, παροχή σαφούς σήμανσης των κάδων και εισαγωγή μέτρων για την μεγιστοποίηση της αποδοτικής χρήσης του χώρου.
Τι είναι το Πράσινο Σημείο
To Πράσινο Σημείο είναι ένας οριοθετημένος και διαμορφωμένος χώρος με κατάλληλη κτιριακή
υποδομή (όπου απαιτείται) και εξοπλισμό, οργανωμένος από το Δήμο, ώστε οι δημότες να
αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά,
υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (όπως ρουχισμό,
έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για
ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.
Το ΚΑΕΔΙΣΠ (Κέντρο Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης, Διαλογής στην Πηγή) είναι χώρος για τον
οποίο ισχύουν σε ότι αφορά στις υποδομές τα αναφερόμενα για το πράσινο σημείο, σε
συνδυασμό με εκπαίδευση για την Διαλογή στην Πηγή, και όπου ενσωματώνονται πρωτοβουλίες
κοινωνικής οικονομίας. Πρόκειται ουσιαστικά για χώρους αποθήκευσης ανακυκλώσιμων αποβλήτων και χρησιμοποιημένων αντικειμένων και εξοπλισμού, εν αναμονή υποβολής τους σε κάποια εργασία ανάκτησης ή επαναχρησιμοποίησης. Στους χώρους αυτούς μπορούν να λάβουν χώρα και κάποιες προκαταρκτικές εργασίες, όπως χειροδιαλογή, διαχωρισμός, συμπαγοποίηση,
τεμαχισμός και ανασυσκευασία.
Σκοπός των Πράσινων Σημείων
Γενικότερα, η ανάπτυξη των Πράσινων Σημείων συντελεί ουσιαστικά στην υιοθέτηση της
εθνικής πολιτικής σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, καθώς αναμένεται να
συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων, την ενίσχυση των δραστηριοτήτων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, την εκτροπή αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ, την ανακύκλωση οικιακών αποβλήτων, τη χωριστή συλλογή χαρτιού, μετάλλου, πλαστικού και γυαλιού και τη διαμόρφωση νέας προσέγγισης ως προς το τι είναι και τι δεν είναι απόβλητο, μείωση της ευκολίας απόρριψης χρήσιμων αντικειμένων και υλικών, καθώς και ανάπτυξη νέων
προτύπων κοινωνικής συμπεριφοράς
Ειδικότερα τα Πράσινα Σημεία έχουν ως σκοπό να συμβάλλουν στην αύξηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης συγκεκριμένων κατηγοριών αποβλήτων, όπως μέταλλα, χαρτί/χαρτόνι, γυαλί, ύφασμα και ξύλο, και άρα στην αύξηση της εκτροπής τους από χώρους τελικής διάθεσης, να μειώσουν την ανεξέλεγκτη διάθεση ογκωδών αποβλήτων προς ταφή, να εξυπηρετήσουν τους δημότες στην χωριστή απόθεση ανακυκλώσιμων υλικών και άλλων
ειδικών κατηγοριών οικιακών αποβλήτων αλλά και χρησιμοποιημένων αντικειμένων και
εξοπλισμού. Παράλληλα στοχεύουν να εξυπηρετήσουν ιδιαιτέρως τους κατοίκους μικρών νησιωτικών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών που ενδεχομένως δεν διαθέτουν άλλους τρόπους διαχείρισης των ανακυκλώσιμων, να αποτελέσουν χώρους εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και να ενισχύσουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση και μέσω εφαρμογής διαφόρων συστημάτων ανταπόδοσης, και να προωθήσουν την κάρτα του ανακυκλωτή.
Επιτρεπόμενες κατηγορίες αποβλήτων στα Πράσινα Σημεία
Αναλόγως των διαθέσιμων υποδομών, συνεργασιών και χωροθέτησης, τα ΠΣ μπορούν να δέχονται ορισμένες ή και όλες από τις κατηγορίες αστικών αποβλήτων. Αυτά είναι χαρτί / χαρτόνι (συσκευασίες, έντυπο), γυαλί (συσκευασίες, λοιπά), πλαστικά (συσκευασίες, λοιπά), μέταλλα (συσκευασίες, λοιπά), ξύλινες συσκευασίες, μικτές συσκευασίες (π.χ. tetra pack), ρούχα, υφάσματα, υποδήματα, αξεσουάρ, λαμπτήρες, απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, βρώσιμα λίπη και λάδια, φορητές μπαταρίες, κλαδέματα (βασικό πράσινο σημείο).
Μπορούν επίσης να δέχονται φάρμακα (ληγμένα ή μη), μικρές ποσότητες αποβλήτων οικιακής χρήσης που ενδεχομένως εμπεριέχουν επικίνδυνα υπολείμματα (όπως συσκευασίες υγρών καθαρισμού, χρωμάτων, διαλυτών κλπ), θερμόμετρα και ογκώδη (όπως στρώματα, έπιπλα).
Προτείνεται η κατασκευή και λειτουργία των Πράσινων Σημείων να εξασφαλίζει ευελιξία και ως
προς τα εισερχόμενα ρεύματα αποβλήτων και τις ποσότητες που θα συλλέγονται.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πάρος: Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τη ναυαγοσωστική κάλυψη
24 Φεβ. 2025 - 14:18 - Προετοιμασία για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο
24 Φεβ. 2025 - 6:18 - Με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους
24 Φεβ. 2025 - 6:17 - Σε πρώτο πλάνο η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
24 Φεβ. 2025 - 6:15 - Κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας για μέτρα προστασίας εργαζομένων και κατοίκων
21 Φεβ. 2025 - 8:53