Θύελλα αντιδράσεων από τη μείωση των όρων δόμησης στην Αμοργό
- Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2023 - 06:18
Σφοδρές αντιδράσεις στην Αμοργού έχει προκαλέσει η πρόσφατη αλλαγή που διαπιστώθηκε στο νέο ΦΕΚ και έχει να κάνει με τον πολεοδομικό σχεδιασμό ΣΧΟΟΑΠ (Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων) του νησιού, με τον Δήμο να έχει ήδη προχωρήσει σε κατάθεση προσφυγής κατά της συγκεκριμένης απόφασης.
Με αφορμή αυτή την αλλαγή, που περιορίζει τους όρους στην δόμηση και διακόπτει μεγάλο αριθμό οικοδομικών εργασιών, έχουν ξεκινήσει πολλές συζητήσεις για το τι ακριβώς συνέβη. Ο δήμαρχος δηλώνει άγνοια για την συγκεκριμένη τροποποίηση του ΣΧΟΟΑΠ, η οποία, όπως τονίζει, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στο νησί, ενώ αναρωτιέται για την στιγμή, καθώς είναι προεκλογική περίοδος.
Λ. Καραΐσκος: "Τεράστιο θέμα στο νησί και αυτή τη στιγμή η οικοδομή σταματάει"
Ο δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το θέμα στο οποίο, μεταξύ άλλων, έδωσε και προεκλογικές διαστάσεις, τονίζοντας ότι "είναι μία απόφαση που πήρε το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. και έκανε 14 τροποποιήσεις στην μελέτη που είχαμε καταθέσει, τροποποιήσεις με τις οποίες εισαγάγει περιορισμούς δόμησης που υπάρχουν για τα εκτός σχεδίου, βάσει Προεδρικού Διατάγματος του 2002, στα εντός σχεδίου. Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο θέμα στο νησί αυτή τη στιγμή και η οικοδομή σταματάει, με τους μηχανικούς ήδη να έχουν σταματήσει γιατί δεν μπορούν να βγάλουν άδειες, πολλά οικόπεδα και έργα που έχουν ξεκινήσει, βρίσκονται στο "αέρα". Έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο θέμα και εμείς δεν είχαμε καμία ενημέρωση για αυτό και τις αλλαγές που έγιναν στο ΦΕΚ, το είδαμε και εμείς όταν κυκλοφόρησε και αφού πρώτα το εξετάσαμε λεπτομερώς."
"Θα δώσουμε τον αγώνα μας να διορθωθεί αυτή η αδικία"
Σε ότι αφορά τα σχόλια που έχουν υπάρξει το τελευταίο διάστημα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Καραΐσκος αναφέρει, ότι, "Όπως καταλαβαίνει κανείς είναι προεκλογική περίοδος και κάποιοι προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν αυτό. Εμείς προσπαθήσαμε να προλάβουμε και τις προθεσμίες, είχαμε μάλιστα παραστεί και στο συμβούλιο στο οποίο μας είχαν πει ότι ήταν όλα μια χαρά. και μετά είδαμε εμείς ότι είχαν γίνει αυτές οι αλλαγές, οι οποίες είναι πολύ σοβαρές. Δεν νομίζω ότι έχει καμία δικαιοδοσία ένα συμβούλιο σαν το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) να τροποποιεί στην ουσία ένα Προεδρικό Διάταγμα. Θεωρούμε ότι έχουν υπερβεί τις αρμοδιότητές του και έχουν κάνει κατάχρηση εξουσίας, με την απόφαση που πήραν καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως τεκμηρίωση για την συγκεκριμένη αλλαγή." Στο ενδεχόμενο να "κρύβεται" κάτι πίσω από αυτό το γεγονός, απάντησε, ότι, "Δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον για δόλο, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να κατηγορεί κάποιος εμάς προεκλογικά, ότι βάλαμε περιορισμούς στη δόμηση στο νησί. Τα μηνύματα που προσπαθούν να περάσουν στον κόσμο είναι αντιφατικά αλλά εμείς είμαστε μία υπεύθυνη δημοτική αρχή και θα δώσουμε τον αγώνα μας να διορθωθεί αυτή η αδικία."
Οι διευκρινίσεις του Δήμου Αμοργού
Ο Δήμος Αμοργού σε μία μακροσκελή ανακοίνωσή του θέλησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δώσει κάποιες απαντήσεις, παρουσιάζοντας το ιστορικό του θέματος, τονίζοντας αρχικά, ότι, "Με αφορμή διάφορα σχόλια και ανακρίβειες που κυκλοφορούν τελευταία αναφορικά με το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του Δήμου μας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους πολίτες σχετικά με το θέμα. Όπως είναι γνωστό στις 26-6-2023 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 539Δ η απόφαση έγκρισης του ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Αμοργού. Είχε προηγηθεί η αποστολή της σχετικής μελέτης από το Δήμο στην αρμόδια υπηρεσία, η οποία είναι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με έδρα τη Σύρο. Η εν λόγω υπηρεσία αφού διαμόρφωσε το κείμενο της μελέτης σύμφωνα και με τις παρατηρήσεις – γνωμοδοτήσεις των διάφορων υπηρεσιών, εισήγαγε τη μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ προς έγκριση στο αρμόδιο συμβούλιο που είναι το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) Α Περιφερειακής Ενότητας Σύρου που ήταν υπεύθυνο για την τελική έγκριση."
Η απόφαση από το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.
Σε αυτό το σημείο, ο Δήμος έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει ότι την τελική απόφαση για το πώς θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο-χάρτες του ΣΧΟΟΑΠ και το οποίο δημοσιεύεται σε ΦΕΚ την έχει το ανωτέρω συμβούλιο και όχι ο Δήμος. Στο κείμενο που έστειλε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου προς το ΣΥΠΟΘΑ προς έγκριση, στο κεφάλαιο Π4.4 Ζώνες κινήτρων και εν γένει πολεοδομικών μηχανισμών στην παράγραφο 5 αναφερόταν τα εξής : ΄΄Στην ίδια φιλοσοφία προτείνεται η υιοθέτηση των διατάξεων του άρθρου 2 παρ. Β του 10-5/17-5-2002 Π.Δ/τος (ΦΕΚ 402Δ) που αναφέρονται σε μορφολογικούς και κατασκευαστικούς περιορισμούς (που ισχύει για την εκτός σχεδίου περιοχή) στους υφιστάμενους και στους νέους οικιστικούς υποδοχείς με στόχο την προστασία του δομημένου πολεοδομικού ιστού και τη δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος που θα αναδεικνύει τα παραδοσιακά στοιχεία της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Η παρούσα ρύθμιση αφορά νέες οικοδομικές άδειες και τίθεται σε ισχύ μετά την δημοσίευση του παρόντος΄΄. Δηλαδή στο σημείο αυτό του κειμένου του ΣΧΟΟΑΠ ο μελετητής έθετε κάποιους επιπλέον περιορισμούς για τα νέα κτίρια εντός οικισμών όπως αυτοί ήδη ίσχυαν στην εκτός σχεδίου δόμηση θέλοντας να προστατέψει περαιτέρω τους οικισμούς και την αρχιτεκτονική τους. Οι περιορισμοί αυτοί αφορούσαν μόνο μορφολογικούς και κατασκευαστικούς κανόνες όπως π.χ. υποχρέωση διάσπασης όγκων, χωριάτικο σοβά, κανόνες για τα κουφώματα κ.α."
Οι κατασκευαστικοί περιορισμοί
Η διαφορά μεταξύ των 2 κειμένων, πριν και μετά την αλλαγή, είναι ότι στο τελικό κείμενο προστέθηκε η παρ. Α. Στην παράγραφο Α μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι η μέγιστη δόμηση κάθε άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου είναι 150 μ2 και τα κτίσματα να είναι μονώροφα. Δηλαδή με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη πλέον η μέγιστη δόμηση σε κάθε οικόπεδο εντός όλων των οικισμών της Αμοργού είναι 150 μ2 και μόνο ισόγεια κτίσματα. Όπως καταλαβαίνει κανείς τα παραπάνω δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην δόμηση του νησιού, ενώ είναι σαφές ότι σε κάθε περίπτωση δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα των οικισμών (αφού π.χ. σε όλους τους οικισμούς υπάρχουν παλιά διώροφα κτίσματα).
Η αντίδραση του Δήμου Αμοργού
Ο Δήμος κατανοώντας το πρόβλημα και θεωρώντας ότι η ανωτέρω διάταξη όπως τελικά διαμορφώθηκε είναι απαράδεκτη και ύστερα από τις σχετικές αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει προχωρήσει τη διαδικασία κατάθεσης προσφυγής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της επίμαχης διάταξης. Η προσφυγή συνοδεύεται και με τη σχετική αίτηση αναστολής της συγκεκριμένης διάταξης. Από τα παραπάνω καθίσταται πλήρως σαφές ότι ο Δήμος Αμοργού και οι υπηρεσίες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την επίμαχη διάταξη, ενώ αντίθετα ήταν ο Δήμος που ενώ δεν είχε καμία ενημέρωση διαπίστωσε το πρόβλημα και κίνησε τις διαδικασίες για την σχετική προσφυγή.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Γιάννης Βλασερός: "Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης «νοσεί σοβαρά»"
21 Δεκ. 2024 - 17:23 - Ο Μ. Καφούρος για την ενίσχυση των Λιμεναρχείων στις Κυκλάδες
20 Δεκ. 2024 - 20:02 - Φ. Φόρτωμας για Χατζημάρκο: "Είμαι βέβαιος πως από τη νέα θέση σας θα δώσετε έμφαση στις ανάγκες των Κυκλάδων"
20 Δεκ. 2024 - 16:28 - Η Κατερίνα Μονογυιού αποχαιρετά με συγκίνηση τον Μυκονιάτη Παραολυμπιονίκη Δαμιανό Δακτυλίδη
20 Δεκ. 2024 - 11:59 - Ποικίλες δράσεις ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου
20 Δεκ. 2024 - 6:18