Στο πλαίσιο των “Βραβείων Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023”

Η τηλεμετρία της Κέας διακρίθηκε με το 1ο βραβείο

Μία σπουδαία διάκριση έκρυβαν τα “Βραβεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023” για τον Δήμο Κέας. Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου η τελετή απονομής των συγκεκριμένων βραβείων, που ουσιαστικά τιμούσαν την τετραετία που ολοκληρώνεται σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας.

1ο βραβείο στην κατηγορία “Στερεά απόβλητα – Υδατικοί πόροι”

Ο Δήμος Κέας παρέλαβε ένα πολύ σημαντικό βραβείο για το σύστημα τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού του δικτύου ύδρευσης του νησιού και άπαντες στο νησί το δέχτηκαν, με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά. Η καινοτόμα αυτή διαχείριση των υδάτινων πόρων απέσπασε μάλιστα το 1ο βραβείο στην κατηγορία “Στερεά απόβλητα – Υδατικοί πόροι”. Ουσιαστικά το σύστημα για το οποίο βραβεύτηκε ο Δήμος Κέας ελέγχει απομακρυσμένα το δίκτυο, ρυθμίζει την πίεση, εντοπίζει εγκαίρως τις διαρροές και βοηθά στην εξοικονόμηση του νερού. Μέσω του Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου Ύδρευσης που δημιουργήθηκε στο Τοπικό Γραφείο Κορησσίας του Δήμου Κέας με σύγχρονο εξοπλισμό ελέγχεται η ποιότητα του νερού, αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα και γίνεται καλύτερη διαχείριση υδάτινων πόρων.

Ρ. Βελισσαροπούλου: "Η τηλεμετρία για εμάς είναι κάτι πολύ σημαντικό"

Η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για αυτή την ξεχωριστή διάκριση για το νησί και μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι, "η τηλεμετρία για εμάς είναι κάτι πολύ σημαντικό. Μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ ήδη και μάλιστα τη χρονιά που πέρασε, εάν δεν είχαμε την τηλεμετρία για να ελέγχουμε απομακρυσμένα τα δίκτυα της ύδρευσης καθώς και τις δεξαμενές,  θα είχαμε κάποιες διακοπές νερού σε οικισμούς τις οποίες και με αυτό το σύστημα, τις προλάβαμε  και μπορέσαμε να αντιδράσουμε άμεσα. Μιλάμε για νέα συστήματα και νέα τεχνολογία η οποία μας βάζει στον 21ο αιώνα και τα έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη δεδομένου του ότι τα αποθέματα του νερού στις Κυκλάδες είναι περιορισμένα και πρέπει να τα προστατεύσουμε."

"Έχουμε κάνει πάρα πολύ εντατική δουλειά πάνω σε αυτό τον τομέα"

Σε ερώτηση, για τους λόγους που θεωρεί η ίδια, ότι η Κέα πήρε το πρώτο βραβείο στη συγκεκριμένη κατηγορία, η κ. Βελισσαροπούλου είπε, ότι “για αυτό σίγουρα θα πρέπει να ρωτήσετε την κριτική επιτροπή. Βέβαια εγώ θα πω, ότι το πήραμε επειδή έχουμε κάνει πάρα πολύ εντατική δουλειά πάνω σε αυτό τον τομέα, υπάρχουν ήδη τρεις χρηματοδοτήσεις τις οποίες έχουμε πάρει, καθώς στόχος μας είναι να βάλουμε τηλεμετρία σε όλες τις δεξαμενές του νησιού ώστε να μπορούμε να τις ελέγχουμε όλες από μακριά. Σε λίγο καιρό, με μία εφαρμογή, ένα application από το κινητό, θα μπορεί ο καταναλωτής να βλέπει πόσο νερό καταναλώνει και να ελέγχει για το αν υπάρχει κάποια διαρροή. Υπάρχουν αρκετά σπίτια στη Κέα που ανοίγουν μόνο το καλοκαίρι και όλο το χειμώνα είναι κλειστά, έτσι αν υπάρχει κάποια διαρροή θα περάσει μεγάλο διάστημα μέχρι να τη καταλάβει ο ιδιοκτήτης, ενώ με αυτό το σύστημα θα βλέπει το ρολόι και την κατανάλωση του, οποιαδήποτε στιγμή.” Κλείνοντας, η κ. Βελισσαροπούλου, είπε ότι “δόθηκαν ακόμη δύο βραβεία, αλλά από την χαρά μου που πήραμε το πρώτο,  δεν κατάφερα να δω ποια ήταν το δεύτερο και το τρίτο, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής.”

Το ιστορικό των χρηματοδοτήσεων

Για αυτά τα συστήματα τηλεμετρίας έχουν εγκριθεί και άλλες χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο Κέας. Συγκεκριμένα, στις 15/9 υπογράφηκε σύμβαση προϋπολογισμού 803.148 ευρώ για την επέκταση του συστήματος με την εγκατάσταση 5 νέων σταθμών ελέγχου (στα αντλιοστάσια Μυλοποτάμου και Αγίων Αποστόλων, τη Δεξαμενή Μυλοποτάμου, τη γεώτρηση Φλέας και το ενδιάμεσο αντλιοστάσιο Ιουλίδας) και 7 νέων σταθμών μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών. Επιπλέον, η σύμβαση περιλαμβάνει την επέκταση του Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου. 

Τα σημαντικότερα από τα αναμενόμενα οφέλη της σύμβασης αυτής είναι η μείωση της ενέργειας που θα καταναλώνεται, η μείωση της φθοράς του αγωγού, της αντλίας και του υπόλοιπου εξοπλισμού, η ευκολότερη διαχείριση και συντήρηση του δικτύου, η πρόληψη έκτακτων περιστατικών και η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση βλαβών και δυσλειτουργιών. Ωφελούμενοι από την επέκταση θα είναι όλοι οι κάτοικοι του δήμου, οι επιχειρήσεις, οι φορείς και οι επισκέπτες.

Έρχεται και νέο έργο

Επιπλέον, αρχίζει σε λίγες μέρες η δημοπράτηση για μία ακόμα επέκταση του συστήματος ελέγχου προϋπολογισμού 951.948 ευρώ. Το έργο αυτό είναι συμπληρωματικό και σε πλήρη συνέργεια με τα 2 που προαναφέρθηκαν και στοχεύει στην επέκταση του συστήματος τηλεμετρίας σε δίκτυα του νησιού στα οποία το ποσοστό των διαρροών και του Μη Τιμολογούμενου Νερού είναι εξαιρετικά υψηλό, ενώ παράλληλα στα δίκτυα αυτά δεν υπάρχει κανένα είδους εξοπλισμού παρακολούθησης των κρίσιμων μεγεθών ποιότητας, παροχής, πίεσης και διαρροών.

Το έργο αποσκοπεί στη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της ποιότητας του πόσιμου νερού και στη μείωση των διαρροών και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία που σχετίζονται με τις υποδομές ύδρευσης. Αποτελείται από τέσσερα υποέργα, την κατασκευή νέων υποδομών ύδρευσης, την εφαρμογή συστημάτων τηλεμετρίας–τηλεχειρισμού για την ανίχνευση διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης, την προμήθεια ψηφιακών υδρομέτρων και τις εγκαταστάσεις αφαλάτωσης.

Το προφίλ των σημαντικών "Βραβείων Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης"

Τα βραβεία υλοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ και ΠΕΔ Αττικής. Τα Βραβεία Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023 – OTA AWARDS 2023, είναι τα μοναδικά βραβεία που υπάρχουν στη χώρα και τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά στους πρωτοβάθμιους & δευτεροβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναδεικνύοντας και επιβραβεύοντας δράσεις και έργα για την Καινοτομία, τη Βιωσιμότητα, την Ποιότητα Ζωής των Πόλεων αλλά και τις Υπηρεσίες προς τον Πολίτη για το σύνολο της τετραετίας.

Περισσότεροι από 100 Δήμοι και αρκετές Περιφέρειες από ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσαν συμμετοχή στα βραβεία, με αρκετές υποψηφιότητες σε κατηγορίες όπως, οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση, παιδεία, αστικός σχεδιασμός, καθαριότητα, υποδομές, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, βιώσιμη κινητικότητα, μεταφορές, ενέργεια, περιβάλλον, πολιτική προστασία και πολλές ακόμα, παρουσιάζοντας τα έργα που πραγματοποίησαν για το σύνολο της τετραετίας 2019-2023. 

Στην κριτική επιτροπή, με πρόεδρο την αναπληρώτρια διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας,  Αλεξάνδρα Ρογκάκου, συμμετείχαν άνθρωποι με πολύχρονη εμπειρία αλλά και βαθιά γνώση του αντικειμένου των υποψηφιοτήτων, από τον ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και πολιτικό χώρο, καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης.