Προκηρύχθηκε ανοιχτός διαγωνισμός για δημόσια σύμβαση, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ

Πάρος: Νέα προσπάθεια χρηματοδότησης για τον ψηφιακό ξεναγό

Για μία ακόμη φορά, πραγματοποιείται προσπάθεια για εύρεση αναδόχου που θα αναλάβει να υλοποιήσει ένα έργο, που φαίνεται να εξελίσσεται σε σίριαλ για το νησί της Πάρου, και δεν είναι άλλο από τον ψηφιακό ξεναγό Πολιτιστικών Διαδρομών της Παροικιάς με χρήση φορητών συσκευών. Η Οικονομική Επιτροπή έδωσε και πάλι το πράσινο φως, ώστε να διενεργηθεί ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την εύρεση αναδόχου. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών ∆ηµοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗ∆ΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης και η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών είναι η 20η Οκτωβρίου 2023. Το έργο είναι προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.

"Η γραφειοκρατία καθυστερεί την υλοποίηση"

Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, είχε μιλήσει πριν λίγους μήνες στην "Κοινή Γνώμη" για το συγκεκριμένο έργο και είχε αναφερθεί στους λόγους, για τους οποίους βρίσκεται ακόμη σε φάση υλοποίησης και δεν έχει ολοκληρωθεί, παρότι βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων εδώ και κάποια χρόνια. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι “αυτό το έργο έπρεπε ουσιαστικά να έχει υλοποιηθεί, αλλά με την γραφειοκρατία που υπάρχει στο ελληνικό δημόσιο, ένα έργο που έπρεπε ήδη να το απολαμβάνει η κοινωνία, ακόμα δεν το απολαμβάνει. Εμείς ακολουθούμε τη διαφάνεια και τη νομοθεσία, το οποίο όμως έχει πολλές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Δεν είναι το πρώτο κομμάτι που μπλοκάρει το ελληνικό δημόσιο, αλλά γενικά επεμβαίνει σε πολλά πράγματα, διότι μπορεί να γίνονται ενστάσεις, μπορεί να μην αρέσει κάτι στην μελέτη, γιατί δεν συμμετέχει κανείς στον διαγωνισμό, και τόσα ακόμη.”

Η βασική περιγραφή του έργου

Το έργο προβλέπει την ανάπτυξη της ψηφιακής εφαρμογής «Ψηφιακός Ξεναγός Πολιτιστικών Διαδρομών Πάρου με χρήση φορητών συσκευών». Η ψηφιακή εφαρμογή, θα χρησιμοποιείται  κατά την περιήγηση στις Πολιτιστικές Διαδρομές της Πάρου και θα έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους επισκέπτες στη φυσική τους πλοήγηση στο χώρο, περιλαμβάνοντας και ακουστική ξενάγηση.  Ο χρήστης θα μπορεί να περιηγηθεί στα προτεινόμενα, από τις διαδρομές, σημεία ενδιαφέροντος  και να διατρέχει επιλεκτικά πληροφορίες από ένα ολοκληρωμένο υλικό τεκμηρίωσης.

Ο «Ψηφιακός Ξεναγός Πολιτιστικών Διαδρομών Παροικιάς Πάρου με χρήση φορητών συσκευών»  θα ενισχύσει σημαντικά το ήδη ολοκληρωμένο έργο «Παροικιά: 4 Πολιτιστικές Διαδρομές»  της  Επιτροπής Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Επιτροπής Τουρισμού & Ανάπτυξης του Δήμου Πάρου». Οι 4 Πολιτιστικές  Διαδρομές  αναδεικνύουν  το  πολιτιστικό,  ιστορικό  και  αρχαιολογικό  ενδιαφέρον  τόσο  στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Παροικιάς όσο και στην ευρύτερη περιφέρειά της. 

Μ. Κωβαίος: “Η Πάρος είναι ένας προορισμός πλούσιος σε πολιτιστική κληρονομιά”

Ο κ. Κωβαίος, μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει για την σπουδαιότητα του έργου, ότι, “η Πάρος είναι ένας προορισμός πλούσιος σε πολιτιστική κληρονομιά. Έχουμε υποχρέωση και ως Δήμος και ως Πολιτεία, να τον διατηρήσουμε και να τον προβάλλουμε, προς όλους, και στους ντόπιους αλλά και στους ξένους επισκέπτες, ώστε να γίνει γνωστή αυτή, η πραγματικά, παγκόσμια κληρονομιά που έχουμε. Σε αυτή περιλαμβάνονται τα αρχαία λατομία, η Παναγία η Εκατονταπυλιανή, και άλλα πολλά ιστορικά μνημεία, όπως το αρχαίο νεκροταφείο, η Μυκηναϊκή ακρόπολη που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ., δηλαδή έχουμε στοιχεία, απέναντι στα οποία έχουμε υποχρέωση ως Υπουργείο Πολιτισμού, ως κράτος και ως Δήμος να τα προβάλλουμε και να τα αξιοποιήσουμε ως τουριστικό προϊόν. Έτσι λοιπόν, η σύγχρονη τεχνολογία, μας δίνει την δυνατότητα, αυτό να το κάνουμε με σύγχρονο τρόπο, και να γίνεται πολύ καλά η πληροφόρηση των πολιτών και των επισκεπτών.”

Οι 4 πολιτιστικές διαδρομές

Η πρώτη Πολιτιστική Διαδρομή περιλαμβάνει το Ιερό Δηλίου Απόλλωνα και Άρτεμης, το Αψιδωτό οικοδόμημα (Περιοχή  Κριός), το επίσημο νεκροταφείο (Θέση  Βίτζι), το Ηρώον Αρχίλοχου-Τρεις Εκκλησιές (Περιοχή Έλητας) και τα Αρχαία λατομεία (Θέσεις Μαράθι και Λάκκοι). Η δεύτερη  Πολιτιστική Διαδρομή περιλαμβάνει την Παναγία Eκατoνταπυλιανή, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Υπαίθριο Ιερό – Θεσμοφόριο, το Οικιστικό συγκρότημα ελληνιστικής περιόδου (Θέση Καστροβούνι), το Αρχαίο τείχος (Θέση Δύο Πλάκες) και το Εργαστήριο κεραμικής (Θέση Θόλος). Η τρίτη Πολιτιστική Διαδρομή περιλαμβάνει την Αγορά – Μεσαιωνική πόλη, το ενετικό κάστρο της Παροικιάς και το Ναό Αθηνάς (Λόφος κάστρου) ενώ η τέταρτη Πολιτιστική Διαδρομή  περιλαμβάνει  το επίσημο νεκροταφείο (Θέση Βίτζι, το Ηρώον Αρχίλοχου- Τρεις Εκκλησιές (Περιοχή Έλητας), το Οικιστικό συγκρότημα ελληνιστικής περιόδου (Θέση Καστροβούνι), το Αρχαίο τείχος (Θέση Δύο Πλάκες), το Ιερό Ασκληπιού (Θέση Αγία Άννα) και το Ιερό Πυθίου Απόλλωνα (Θέση Αγία Άννα).

Ψηφιοποίηση, Τεκμηρίωση, αποθήκευση και διαχείριση ψηφιακού περιεχομένου

Η τεκμηρίωση του υλικού περιλαμβάνει τη διεξαγωγή συλλογής όλων των διαθέσιμων πληροφοριών και στοιχείων, σχετικά με το επιλεγμένο υλικό, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα τεκμηρίωσης αρχείων πολιτιστικού περιεχομένου. Σκοπός της τεκμηρίωσης είναι η έγκυρη και πλήρης καταγραφή των δεδομένων που πρέπει να συνοδεύουν όλα τα τεκμήρια, ώστε να καταστεί επιστημονικά αξιόπιστη η σχετική μελέτη. Είναι σκόπιμο να προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία του υλικού κυρίως κατά τη φάση της τεκμηρίωσης ώστε να αποφευχθούν πιθανές αστοχίες. 

Η διαδικασία της προετοιμασίας

Η διαδικασία της προετοιμασίας περιλαμβάνει κατηγοριοποίηση και απογραφή ανά θεματική ενότητα/κατηγορία, σύνταξη ευρετηρίου και ονοματολογία αντικειμένων και δημιουργία μεταδεδόμενων (ποιοτική προσέγγιση). Κατά τις εργασίες της τεκμηρίωσης το σύνολο του υλικού θα τεκμηριωθεί σε σημαντικό βάθος, με σκοπό να υπάρξει πλήρης αξιολόγηση της αρτιότητας και της ιστορικής, πολιτιστικής αλλά και τουριστικής αξίας του. Η τεκμηρίωση θα πραγματοποιηθεί από επιστήμονες με σημαντική εμπειρία στην πολιτιστική τεκμηρίωση, με αποτέλεσμα να αναμένεται η βέλτιστη δυνατή παροχή ενημερωτικών πληροφοριών για τα πολιτιστικά τεκμήρια. 

Η τεκμηρίωση του υλικού θα απορροφήσει ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της όλης προσπάθειας και για τον λόγο ότι θα είναι όσο το δυνατό πιο πλήρης. Το αποτέλεσμα της τεκμηρίωσης θα αποτελέσει σημαντικό βοήθημα σε κάθε είδους επιστημονική έρευνα που θα ακολουθήσει και σε κάθε ερευνητική προσπάθεια και αυτό το γεγονός αποτελεί ένα ακόμα λόγο για τον οποίο ο ανάδοχος θα πραγματοποιήσει ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη και αναλυτική τεκμηρίωση των πολιτιστικών στοιχείων. Αυτή η ενότητα επομένως στοχεύει να διευκρινίσει τα βασικά ζητήματα και να παρέχει οδηγίες για το πώς να επιλέξει και να εφαρμόσει µια κατάλληλη μέθοδο τεκμηρίωσης στοιχείων για το ψηφιοποιημένο υλικό, η οποία το περιγράφει πλήρως δίνοντας ταυτόχρονα στους χρήστες και τα στοιχεία των µεταδεδοµένων (metadata). Ως «µεταδεδοµένα» ορίζεται το συμπληρωματικό υλικό, το οποίο δίνει πολύτιμες πληροφορίες για το «περιβάλλον» των έργων (χρονολογικό, πολιτιστικό, τεχνικών κατασκευής κλπ), το οποίο περιβάλλει το κάθε τεκμήριο και το συμπληρώνει, δίνοντας ταυτόχρονα ενδιαφέρουσες σχετικά µε αυτό πληροφορίες. Από τεχνική άποψη, τα Metadata δεν είναι δεδομένα στα αρχεία αλλά κυρίως «δεδομένα για τα δεδομένα» (data about the data). Είναι το μέσο που επιτρέπει την τροποποίηση των ψηφιακών πολιτισμικών πόρων έτσι ώστε να είναι αυτά κατάλληλα για εύρεση, ανάκτηση κλπ.