Οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι μιλούν στην "Κοινή Γνώμη" για το σημαντικό ζήτημα που προέκυψε

"Άρχισαν τα όργανα" για το εκλογικό ντέρμπι της Άνδρου

Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά το τέλος των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου και άρχισαν να φουντώνουν οι φήμες για πιθανό παρασκήνιο, γύρω από το οριακό εκλογικό αποτέλεσμα στην Άνδρο. Η “φωτιά” στο γειτονικό νησί άναψε με αφορμή βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και στο οποίο φαίνεται υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Θεοδόση Σουσούδη, να συνοδεύει μέσα στο παραβάν πολίτη με προβλήματα υγείας. Να θυμίσουμε ότι ο Δημήτρης Λοτσάρης έδωσε τη θέση του στον Θεοδόση Σουσούδη, αφού έχασε, για μόλις 26 ψήφους με ποσοστό 50,22% έναντι 49,78%. 

Ο κ. Λοτσάρης στις αρχικές του δηλώσεις και παρά το οριακό αποτέλεσμα, είχε αναφέρει ότι δεν θα κάνει ένσταση, τονίζοντας ότι, "θέλω να συγχαρώ τον Θεοδόση Σουσούδη για την οριακή νίκη του. Προφανώς και δεν θα κάνω καμία ένσταση για χάρη της ενότητας που υπηρετώ. Καλή  δύναμη και καλή επιτυχία στην νέα δημοτική αρχή.  Ευχαριστώ τους 157 υπέροχους ανθρώπους  που πίστεψαν το όραμα μας για το μέλλον. Η Άνδρος δυνατή."

Οι αποκαλύψεις της «Ζούγκλας»

Στο ενδιάμεσο, η «Ζούγκλα», προχώρησε στη δημοσίευση ενός ντοκουμέντου (βίντεο) που δείχνει μία υποψήφια δημοτική σύμβουλο με τον συνδυασμό του Θεοδόση Σουσούδη, να συνοδεύει στο εκλογικό παραβάν, κάποιον πολίτη. Συγκεκριμένα η «Ζούγκλα» αναφέρει, ότι στο βίντεο απεικονίζεται υποψήφια δημοτική σύμβουλος της παράταξης του κ. Θεοδόση Σουσούδη, να συνοδεύει εντός του εκλογικού παραβάν, ένα άνδρα, ο οποίος αντιμετωπίζει προφανώς κάποια προβλήματα, και να παραμένει εντός κατά τη διάρκεια της επιλογής του ψηφοδελτίου. Μάλιστα αναφέρει, ότι εισήλθε πρώτη στο παραβάν, με τον άντρα να ακολουθεί και μετά από λίγα δευτερόλεπτα εξήλθαν μαζί.

Δ. Λοτσάρης: "Κανένας δήμαρχος της επόμενης πενταετίας στην Άνδρο, δεν μπορεί να έχει τη σκιά, ούτε πιθανής νοθείας, ούτε πιθανής παρέμβασης"

Ο νυν δήμαρχος της Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, είχε δηλώσει αποφασισμένος να μην προβεί σε καμία ενέργεια αμφισβήτησης του αποτελέσματος, αλλά έπειτα από τις τελευταίες αποκαλύψεις, αυτή η απόφασή του φαίνεται ότι άλλαξε. Συγκεκριμένα, σε επικοινωνία που είχε η "Κοινή Γνώμη" μαζί του, ο κ. Λοτσάρης, ανέφερε, "και το αποτέλεσμα είναι οριακό καθώς μιλάμε ουσιαστικά για 50-50 αλλά και οι εξελίξεις είναι άκρως δύσκολες για το μέλλον του νησιού, γιατί πραγματικά μιλάμε για ένα οριακό αποτέλεσμα και πρέπει με κάποιο τρόπο να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα του νησιού. Εγώ το μόνο που θέλω να πω και δεν θα αναφέρω τίποτα άλλο, είναι ότι υπάρχουν θεσμοί σε μία ευνομούμενη πολιτεία οι οποίοι πρέπει να λειτουργήσουν. Κανένας δήμαρχος της επόμενης πενταετίας στην Άνδρο, δεν μπορεί να έχει τη σκιά, ούτε πιθανής νοθείας, ούτε πιθανής παρέμβασης ή παρατυπίας ή οτιδήποτε άλλο. Εγώ υπηρετώ την ενότητα και αυτό θα εξακολουθήσω να κάνω."

Θ. Σουσούδης: "Ο κ. Λοτσάρης έχει συνηθίσει να αυτοαναιρείται"

Ο νέος δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, μίλησε επίσης στην "Κοινή Γνώμη" για τη σοβαρή καταγγελία που προέκυψε από το συγκεκριμένο ντοκουμέντο και μεταξύ άλλων, ανέφερε: "Προέκυψε ένα θέμα από εκεί που δεν υπάρχει.  το γεγονός δεν το γνώριζα και το είδα όπως όλος ο κόσμος, από τη συγκεκριμένη σελίδα, καθώς κάποιος τράβηξε το βίντεο και τις φωτογραφίες από αυτούς που ήταν μέσα στην αίθουσα και αντί να κάνει ένσταση, αν ήθελε να κάνει ένσταση,  προτίμησε να τραβήξει βίντεο, κατά τη γνώμη μου παράτυπα, και το έστειλε, για να δημιουργήσει εντυπώσεις, σε site της Αθήνας. Η πρώτη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι ότι θα μπορούσε να κάνει την ένσταση του, εκείνη την ώρα. Φυσικά και δεν ήταν καλό αυτό που έγινε που μπήκε η συγκεκριμένη κοπέλα μέσα, αλλά από ότι μας έχει πει ήδη η κοπέλα, ο άνθρωπος που έβαλε μέσα ο ηλικιωμένος, είναι οικογενειακός της φίλος και τον συνόδευσε μέχρι το εκλογικό κέντρο. Για το αν ήταν νόμιμο ή όχι, αυτό θα το ελέγξουν οι νομικοί."

“Τον βοήθησε για τις περιφερειακές εκλογές”

Την ίδια στιγμή ο κ. Σουσούδης, δίνει μία διαφορετική ερμηνεία για το περιστατικό,  λέγοντας ότι, “ πρέπει να ξέρετε ότι μπήκε και τον βοήθησε για τις περιφερειακές εκλογές και δεν έχει καμία σχέση με το δημοσίευμα που βάζει το ποσοστό το δικό μου και του άλλου υποψήφιου δήμαρχου,  για να  δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι αυτό θα αλλοίωνε το αποτέλεσμα. Δεν έχει καμία σχέση εφόσον μπήκε στο παραβάν των περιφερειακών εκλογών. Έχει μπει και ενώπιον όλων και δεν κρύφτηκε, δεν έγινε καμία ένσταση εκείνη την ώρα, δεν είπε κανείς τίποτα, απλά κάποιος τράβηξε βίντεο. Εγώ πραγματικά θεωρώ ότι είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και αυτό φαίνεται γιατί δεν έχει κάνει κανείς ένσταση ούτε παρατήρηση.” 

Πάνω σε αυτό το κομμάτι, ρωτήσαμε για την επιλογή του κ. Λοτσάρη εν τέλει και μετά το περιστατικό να ψάξει το ζήτημα, ενώ στην αρχή είχε δηλώσει ότι δεν θα κάνει καμία ένσταση. Ο κ. Σουσούδης, έδωσε τη δική του απάντηση, λέγοντας, “ας κάνει ο κύριος Λοτσάρης ότι θέλει, δεν το συζητάμε, εφόσον θέλει να κάνει ένσταση ας την κάνει. Εμείς το γνωρίζουμε ότι άλλα έλεγε και άλλα εννοεί, αυτό πλέον δεν έχει καμία σημασία. Το γεγονός ότι αυτοαναιρείται κάθε φορά σε όλη του τη θητεία είναι γεγονός. Ας την κάνει και είναι λογικό να την κάνει και σε οποιαδήποτε ένσταση γίνει, θα κάνουμε και εμείς αντένσταση και θα είμαι παρών και εγώ και ο δικηγόρος μου.”

Τι ορίζει ο νόμος για την ψήφο ατόμων με πιθανά προβλήματα υγείας

Εκλογείς που δεν μπορούν να παραμείνουν για πολύ ώρα στην αίθουσα, λόγω ασθενείας, αναπηρίας, εγκυμοσύνης, υπερήλικες, κλπ. καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες (αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, Αστυνομικοί και υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές) ψηφίζουν κατά προτεραιότητα. Για το σκοπό αυτό απευθύνονται στον Δικαστικό Αντιπρόσωπο, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να τους εξυπηρετήσει.

Εκλογείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν κινητικό πρόβλημα και δεν μπορούν να εισέλθουν εντός του Εκλογικού Κέντρου, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την συνδρομή του Δικαστικού Αντιπροσώπου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια ώστε αυτοί, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με κάθε δυνατό τρόπο (πχ. εκλογέας με αναπηρικό καροτσάκι ή εκλογέας ο οποίος έχει μετακινηθεί στο εκλογικό κέντρο με αυτοκίνητο κλπ.). Σε αυτές τις περιπτώσεις ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος, διακόπτει την ψηφοφορία, παίρνει μαζί του τον φάκελο, μια πλήρης σειρά των ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών, ένα λευκό ψηφοδέλτιο και ένα στυλό και μαζί με ένα μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής, πηγαίνει στο μέρος οπού ο εκλογέας μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, χωρίς να είναι θεατός. Στη συνέχεια παραλαμβάνει το φάκελο κλειστό και τον ρίχνει στην κάλπη παρουσία των μελών της Εφορευτικής Επιτροπής και των Αντιπροσώπων των Συνδυασμών.

Εκλογείς οι οποίοι είναι αναλφάβητοι ή δεν μπορούν για οποιοδήποτε λόγο (γήρας, αναπηρία, τύφλωση κλπ.) αδυνατούν να εκφράσουν την προτίμησή τους, σημειώνοντας σταυρό υπέρ ενός ή παραπάνω υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο της επιλογής τους, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την συνδρομή του Δικαστικού Αντιπροσώπου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος, διακόπτει την ψηφοφορία, εισέρχεται μαζί με τον εκλογέα στο παραβάν, σημειώνει το σταυρό υπέρ ενός ή παραπάνω υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο της επιλογής του εκλογέα. Στη συνέχεια κολλάει το φάκελο και τον ρίχνει στην κάλπη παρουσία των μελών της Εφορευτικής Επιτροπής και των Αντιπροσώπων των Συνδυασμών.

Σε κάθε περίπτωση ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος, έχει το δικαίωμα να προβεί σε ενέργειες, προκειμένου να διευκολύνει τους εκλογείς που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα, ώστε αυτοί να μπορέσουν να ασκήσουν κανονικά το εκλογικό τους δικαίωμα. Για τη διευκόλυνση των εκλογέων με ειδικές ανάγκες εκδίδεται ξεχωριστή οδηγία του Υπουργού Εσωτερικών.