Ο Δήμος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πρόταση χρηματοδότησης για τη βελτίωση του επαρχιακού δικτύου Τήνου

Ευκαιρία για πιο ασφαλείς δρόμους, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και η Τήνος, αποφάσισε να την εκμεταλλευτεί. Συγκεκριμένα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, αποφάσισε και ενέκρινε την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τίτλο «Βελτίωση εθνικού/επαρχιακού δικτύου και οδών πρόσβασης σε τουριστικούς προορισμούς». 

Η εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή

Για το συγκεκριμένο θέμα της ημερήσιας διάταξης ο πρόεδρος έθεσε υπόψη της Επιτροπής την πρόσκληση, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο», για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Μέσω της δράσης επιδιώκεται η ενίσχυση της ενδοπεριφερειακής κινητικότητας, η βελτίωση της σύνδεσης πυλών εισόδου/εξόδου με τα νησιωτικά κέντρα και τουριστικούς προορισμούς, καθώς και η βελτίωση της πρόσβασης σε σημαντικούς τουριστικούς και πολιτιστικούς προορισμούς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί προτεραιότητα στην αναβάθμιση/βελτίωση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, καθώς και σε δρόμους που συνδέουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια με τα νησιωτικά κέντρα ή περιοχές με σημαντικές τουριστικές εγκαταστάσεις και σε δρόμους που οδηγούν σε αναπτυγμένες τουριστικές περιοχές ή σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού σχεδίου μεταφορών. Ειδικότερα προβλέπονται παρεμβάσεις όπως διάνοιξη νέων περιφερειακών / παρακαμπτήριων οδών, βελτίωση / διαπλάτυνση υφιστάμενων επαρχιακών / εθνικών οδών και βελτίωση / διαπλάτυνση δημοτικών οδών που συνδέουν λιμάνια / αεροδρόμια με νησιωτικά κέντρα ή που οδηγούν δε σημαντικούς τουριστικούς / πολιτιστικούς προορισμούς.

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής πρότεινε την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την εξουσιοδότηση της Δημάρχου για τις περαιτέρω ενέργειες, ώστε να υποβληθεί η πρόταση χρηματοδότησης και κάλεσε την Οικονομική Επιτροπή να αποφασίσει σχετικά. Η Οικονομική Επιτροπή μετά από διαλογική συζήτηση, αφού έλαβε υπόψη της την εισήγηση του προέδρου και τις σχετικές διατάξεις, αποφάσισε ομόφωνα την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης.

Η πρόσκληση της Περιφέρειας

Στο πλαίσιο της βελτίωσης της περιφερειακής προσβασιμότητας και ενίσχυσης της κινητικότητας μέσα από το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021–2027, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δημοσίευσε πρόσκληση με τίτλο «Βελτίωση εθνικού / επαρχιακού οδικού δικτύου και οδών πρόσβασης σε τουριστικούς προορισμούς», με δυνητικούς Δικαιούχους την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Δ/νση Τεχνικών Έργων Δωδ/σου και Δ/νση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων) και τους Δήμους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που καλούνται να υποβάλουν προτάσεις έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του ΠεΠ «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027, με στόχο την αξιοποίηση των οφελών της ψηφιοποίησης. Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 20.000.000 ευρώ, ενώ οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr από 1/9/2023 μέχρι 31/10/2023.

Η αφορμή για την πρόσκληση της Περιφέρειας

Σημαντική πρόκληση για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί η βελτίωση της ασφάλειας του οδικού δικτύου της, με δεδομένο ότι παρουσιάζει το δεύτερο υψηλότερη δείκτη ατυχημάτων ανά 1 εκατ. κατοίκους για το 2019 (1.258,6 ατυχήματα), ενώ ήταν πρώτη στην κατάταξη με βάση το δείκτη του αριθμού νεκρών ανά 1 εκατ. Κατοίκους (113,4), με τους αντίστοιχους δείκτες για το σύνολο της χώρας να ανέρχονται σε 998,8 ατυχήματα και 64,2 νεκρούς ανά 1 εκατ. κατοίκους, αντίστοιχα.

Για την αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων και λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη χρήση του οδικού δικτύου της Περιφέρειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι τουριστικές εισροές στα νησιά είναι πολλαπλάσιες του πληθυσμού τους, βασική προτεραιότητα αποτελεί η υλοποίηση παρεμβάσεων βελτίωσης της οδικής ασφάλειας και μείωσης του αριθμού των ατυχημάτων, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών και την περιφερειακή εξειδίκευσή του και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας.

Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπονται παρεμβάσεις παθητικής οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας και κυρίως στις προσβάσεις, τόσο στους τουριστικούς προορισμούς, όσο και στις πύλες εισόδου - εξόδου (λιμένες και αερολιμένες) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και επεμβάσεις σε επικίνδυνες θέσεις του οδικού δικτύου, βελτίωση σήμανσης, βελτίωση οδοστρωμάτων, βελτίωση στηθαίων ασφαλείας, βελτίωση ηλεκτροφωτισμού, κ.λπ.).

Από τις παραπάνω παρεμβάσεις επιδιώκεται κυρίως η βελτίωση των δεικτών οδικής ασφάλειας της χώρας για μείωση των θανάτων / βαριά τραυματιών κατά 50% μέχρι το έτος 2030, όπως περιγράφονται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας. Η συγκεκριμένη πρόσκληση αφορά στην υποβολή των πράξεων «Βελτίωση Ασφάλειας Επαρχιακού Οδικού Δικτύου» σε πολλά από τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οι οποίες είχαν ενταχθεί στο ΕΠ Νότιο Αιγαίο 2014-2020 και για διαχειριστικούς λόγους απαιτείται η απόσυρσή τους και η επανυποβολή τους στο ΠεΠ «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027.

Οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση του έργου

Ο Δήμος που αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου, πρέπει να τηρεί τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης της πράξης, όπως αυτά αποτυπώνονται στην απόφαση ένταξης της πράξης, καθώς και να τηρεί την προθεσμία ενεργοποίησης του/των υποέργων τα οποία θεωρούνται κρίσιμα για την υλοποίηση της πράξης και για τα οποία η διαχειριστική αρχή έχει ορίσει προθεσμία για την ενεργοποίησή τους. Τυχόν αποκλίσεις από τους όρους της απόφασης ένταξης ή του χρονικού προγραμματισμού της εκτέλεσης του/των υποέργου/ων, όπως προσδιορίζεται στην απόφαση ένταξης της πράξης δύναται να επιφέρει την επιβολή λήψης διορθωτικών μέτρων εντός συγκεκριμένων προθεσμιών αλλά και την ανάκληση της απόφασης ένταξης της πράξης, εφόσον οι εν λόγω αποκλίσεις κριθούν αδικαιολόγητες ή δεν υλοποιηθούν τα διορθωτικά μέτρα εντός της ταχθείσας περιόδου συμμόρφωσης.

Πρέπει επίσης να διασφαλίζει το λειτουργικό αποτέλεσμα της πράξης, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για το σκοπό αυτό και να διασφαλίζει τη λειτουργία και συντήρηση του έργου επένδυσης σε υποδομές ή παραγωγική επένδυση, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, με βάση το κανονιστικό πλαίσιο του φορέα λειτουργίας και συντήρησης της πράξης και των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων του, στην περίπτωση που ο φορέας λειτουργίας και συντήρησης της πράξης δεν ταυτίζεται με το δικαιούχο. Τέλος υποχρεούται να διασφαλίζει την ακρίβεια, την ποιότητα και πληρότητα των στοιχείων που υποβάλλει στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), σύμφωνα με το χρονικό πλαίσιο που προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις και να πραγματοποιεί διασύνδεση των Πληροφοριακών Συστημάτων του με το ΟΠΣ για την αυτόματη υποβολή στοιχείων, εφόσον απαιτείται.