Έγκριση της μελέτης και άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου

Ένα βήμα πριν την υλοποίηση των "Πράσινων Σημείων" στην Πάρο

Προχωρά ολοταχώς η υλοποίηση των Πράσινων Σημείων στην Πάρο, μετά και την πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία “άναψε” το πράσινο φως στην μελέτη της ∆ιεύθυνσης πολεοδοµικού σχεδιασµού, περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, για το έργο µε τίτλο «Κατασκευή Πράσινων Σηµείων ∆ήµου Πάρου»» προϋπολογισµού 1.099.260 ευρώ.

Παράλληλα προχωρά στην προκήρυξη δηµόσιου ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισµού για την επιλογή αναδόχου µε σφραγισµένες προσφορές και µε κριτήριο ανάθεσης της σύµβασης την πλέον συµφέρουσα από οικονοµική άποψη προσφορά, µόνο βάσει της τιµής. Η οικονοµική προσφορά των διαγωνιζοµένων θα υποβληθεί µε το σύστηµα προσφοράς µε επιµέρους ποσοστά έκπτωσης ενώ ο διαγωνισµός θα πραγµατοποιηθεί µε χρήση της πλατφόρµας του Εθνικού Συστήµατος Ηλεκτρονικών ∆ηµοσίων Συµβάσεων (ΕΣΗ∆ΗΣ) µέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήµατος. 

Μ. Κωβαίος: "Θα έχουμε τρία «Πράσινα σημεία» και αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο"

"Σε ότι αφορά τα «Πράσινα σημεία», είμαστε ο μοναδικός Δήμος στο Νότιο Αιγαίο, που πήραμε την χρηματοδότηση των 2 εκ. περίπου για την κατασκευή τους, ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε πάρα πολλά θέματα, σε ότι αφορά την καθαριότητα και την ανακύκλωση" είχε τονίσει στην “Κοινή Γνώμη” πριν κάποιους μήνες, ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος και είχε συνεχίσει, λέγοντας, "θα έχουμε τρία «Πράσινα σημεία» στο νησί και αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο. Έχουμε πάρα πολύ μεγάλη χαρά, που καταφέραμε, να ωριμάσουμε γρήγορα τις αναγκαίες μελέτες, και αξιοποιήσαμε εγκαίρως και με σωστό τρόπο, τα χρήματα που μας δόθηκαν. Τα «Πράσινα σημεία» βοηθούν πολύ στην ανακύκλωση, καθώς είναι σημαντικό μέτρο για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς εγκαταλείποντας ουσιαστικά την γραμμική οικονομία, μπαίνουμε στην κυκλική οικονομία, που ορίζει την επανάχρηση των προϊόντων. Εκεί θα γίνεται διαλογή στην πηγή και θα ανακυκλώνονται κάποια προϊόντα, ενώ θα υπάρχει και χώρος ανταλλαγής κάποιων αντικειμένων, από πολίτες που δεν τα χρειάζονται. Το «Πράσινο σημείο» θα λειτουργεί με κοντέινερ και δεν θα φαίνεται τίποτα προς τα έξω, ενώ θα λειτουργούν παράλληλα και πρέσες που θα μειώνουν τον όγκο των απορριμάτων. Τα σημεία αυτά θα είναι σε Παροικιά και Νάουσα και έχουμε ήδη βρει και ένα σταθμό μεταφόρτωσης."

Τι αφορά το έργο

Το δημοπρατούμενο έργο αφορά την κατασκευή δύο νέων πράσινων σημείων στην Παροικιά και στη Νάουσα Πάρου και περιλαμβάνουν καθαιρέσεις περιφράξεων, γενικές εκσκαφές, χωματουργικές εργασίες διάστρωσης δαπέδου, σκυροδετήσεις δαπέδου και βάσεων εξοπλισμού κτλ, κατασκευή υποστέγων, οδοσήμανση και περιμετρική περίφραξη.

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 03/11/2023 ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.00 π.μ. και το σύστημα υποβολής προσφορών είναι με επιμέρους ποσοστά έκπτωσης κατά ομάδες τιμών του άρθρου 95 του Ν.4412/2016. Ως ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 03/11/2023 ημέρα Παρασκευή και ώρα 11.00 π.μ.

Οι εργασίες που αναμένεται να υλοποιηθούν

Οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεσθούν με εγκεκριμένη μελέτη (και στους δύο χώρους κατασκευής πράσινων σημείων (καθώς οι εργασίες είναι παρόμοιας φύσης), έχουν ως εξής:

    • Γενική εκσκαφή για τη διαμόρφωση των κατάλληλων κλίσεων του δαπέδου.

    • Καθαίρεση της υπάρχουσας περίφραξης από ξηρολιθοδομή.

    • Εκσκαφή θεμελίου νέας περίφραξης, θεμελίου γεφυροπλάστιγγας και θεμελίου στήριξης των υπόστεγων.

    • Εκσκαφή δημιουργίας υποδομών ηλεκτρομηχανολογικών.

    • Σκυροδέτηση με οπλισμένο σκυρόδεμα των βάσεων περίφραξης, υπόστεγων, γεφυροπλάστιγγας, φυλακίου, δεξαμενής συλλογής ομβρίων του χώρου του Πράσινου Σημείου και δεξαμενής πυρασφάλειας.

    • Διάστρωση όλου του δαπέδου με 3Α ώστε να δοθούν οι τελικές στάθμες απορροής.

    • Σκυροδέτηση όλου του δαπέδου με οπλισμένο σκυρόδεμα. Τοποθέτηση της περίφραξης και όλου του ηλεκτρομηχανολογικού οπλισμού και κατασκευή αρμών διαστολής του δαπέδου και κάλυψη αυτών με ελαστομερή μαστίχη.

    • Τοποθέτηση του υπόστεγου από γαλβανισμένο εν θερμώ χάλυβα και επικάλυψη με πετάσματα από γαλβανισμένη λαμαρίνα και πλήρωση πολυουρεθάνης (SANDWICH).

    • Τοποθέτηση κάθετης και οριζόντιας οδοσήμανσης εντός και εκτός του χώρου του Πράσινου Σημείου.

    • Περιμετρική δενδροφύτευση. 

Βασικά χαρακτηριστικά χώρου & έργων υποδομής Πράσινων Σημείων

Ο χώρος θα διαμορφωθεί σε ένα επίπεδο. Κατά την είσοδο στον χώρο, τα οχήματα θα σταθμεύουν στο χώρο στάθμευσης. Η απόθεση των υλικών θα πραγματοποιείται στα μέσα συλλογής που θα είναι διαθέσιμα για κάθε υλικό (κάδοι και απορριμματοκιβώτια) ενώ στο χώρο θα τοποθετηθεί περίφραξη και πύλη εισόδου- εξόδου. Δίπλα στην πύλη θα τοποθετηθεί πληροφοριακή πινακίδα. Η διαμόρφωση της εισόδου έχει γίνει ώστε να εξασφαλίζεται η ευχερής διακίνηση των εισερχομένων και εξερχομένων οχημάτων. Θα τοποθετηθεί οικίσκος ελέγχου (φυλάκιο εισόδου) και στη μία λωρίδα εξόδου προβλέπεται γεφυροπλάστιγγα για τη ζύγιση των οχημάτων μεταφοράς των απορριμματοκιβωτίων και καταγραφή των συλλεγόμενων ποσοτήτων στο Π.Σ.

Σε ότι αφορά στη συλλογή/συγκέντρωση επικίνδυνων αποβλήτων θα διαμορφωθεί περιφραγμένος χώρος, όπου θα τοποθετούνται ειδικά μέσα συλλογής. Ο χώρος θα είναι κλειδωμένος ώστε να αποτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση άνευ συνοδείας προσωπικού του Π.Σ. ενώ ο σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων θα περιλαμβάνει περιμετρική τάφρο για την αποτροπή εισροής ομβρίων στην εγκατάσταση από τον περιβάλλοντα χώρο και την εκτροπή τους προς φυσικό αποδέκτη εκτός του χώρου, ενώ την ίδια στιγμή, για την παροχέτευση των απορροών εντός της εγκατάστασης, θα τοποθετηθούν παραπλεύρως των κρασπεδόρειθρων της εσωτερικής οδού φρεάτια υδροσυλλογής με σχάρα και πλευρικό στόμιο, τα οποία θα συλλέγουν τα όμβρια και θα τα οδηγούν κατάλληλα εκτός του χώρου. Τέλος προβλέπεται εξωτερικός φωτισμός, ο οποίος θα εκτείνεται στην περιοχή της εισόδου, στην περιοχή των ελιγμών και στην περιοχή εγκατάστασης των μέσων συλλογής.

Αποδεκτά απόβλητα στο «Πράσινο Σημείο»

Τα αποδεκτά απόβλητα σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κωδικό Αποβλήτων που μπορούν να εισέλθουν στο «Πράσινο Σημείο», είναι μέταλλα, μεταλλικές Συσκευασίες, χαρτιά και χαρτόνια, συσκευασίες από χαρτί και χαρτόνι, πλαστικά, πλαστικές Συσκευασίες, γυάλινες συσκευασίες, ξύλινες συσκευασία, σύνθετες συσκευασίες, βρώσιμα έλαια και λίπη, απόβλητα ηλεκτρικού & ηλεκτρονικού εξοπλισμού, απόβλητα φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών, απόβλητα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (ρούχα, υφάσματα), συσκευασίες από υφαντουργικές ύλες, βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων και μικρές ποσότητες αποβλήτων από μικροεπισκευές και συντηρήσεις οικιών.

Ενώ, τα απόβλητα που επιτρέπεται να εισέρχονται στον «Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων» είναι ανάμεικτα δημοτικά απόβλητα, απόβλητα από αγορές, υπολείμματα από τον καθαρισμό δρόμων, λάσπη σηπτικής δεξαμενής, απόβλητα από τον καθαρισμό λυμάτων, ογκώδη απόβλητα και δημοτικά απόβλητα. Τα υλικά θα προσκομίζονται στο Πράσινο Σημείο από τους χρήστες με δικά τους μέσα και θα αποθηκεύονται προσωρινά σε μέσα συλλογής διαφόρων χαρακτηριστικών, ανάλογα με την περίπτωση. Θα προβλεφθούν χώροι όπου θα τοποθετηθούν περιέκτες συλλογής αποδεκτών αποβλήτων από συσκευασίες και άλλων αποδεκτών ανακυκλώσιμων αποβλήτων, στους οποίους (περιέκτες) θα τοποθετήσουν Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης. Στη συνέχεια, τα απόβλητα θα οδηγούνται με ειδικό όχημα για διάθεση στο Χ.Υ.Τ.Α. Πάρου.