Συνέντευξη του νέου δημάρχου Πάρου, Κώστα Μπιζά στην "Κοινή Γνώμη"

"Υποσχόμαστε ότι θα εργαστούμε για το καλό του νησιού μας"

Ο κόσμος της Πάρου στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, επέλεξε την αλλαγή. Τη θέση του επί δύο συναπτές θητείες δημάρχου, Μάρκου Κωβαίου, πήρε ο μέχρι πρότινος Έπαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς και μάλιστα με ισχυρό ποσοστό νίκης. Πιο συγκεκριμένα, ο συνδυασμός του κ. Μπιζά, συγκέντρωσε ποσοστό 51,64%, με την παράταξη του κ. Κωβαίου να αγγίζει το ποσοστό του 26,30% και τη Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου του Κώστα Ροκονίδα να λαμβάνει την τρίτη θέση με 22,06%. 

Ο Κώστας Μπιζάς, ως νέος δήμαρχος Πάρου, παραχώρησε συνέντευξη στην "Κοινή Γνώμη" μιλώντας για όσους τον στήριξαν, δίνοντάς τους μία υπόσχεση, ενώ παράλληλα απαντά για κάποια καίρια ζητήματα που αφορούν το νησί της Πάρου και για τα οποία θα προσπαθήσει να παλέψει μέσα στην επόμενη πενταετία.

Το βράδυ της Κυριακής 8 Οκτωβρίου, οι συντοπίτες σας, σας επέλεξαν και σας εμπιστεύτηκαν, ως μία δύναμη αλλαγής που θα προσφέρει στον τόπο. Τι έχετε να πείτε στους πολίτες του νησιού και αν μπορείτε να τους δώσετε μία υπόσχεση, ποια θα είναι αυτή;

Θέλω να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες στους συμπολίτες μου για τη μεγάλη τιμή που μας έκαναν να αναδείξουν τον συνδυασμό μας «ΠΑΡΟΣ με ΕΥΘΥΝΗ και ΕΝΟΤΗΤΑ» πρώτο με ποσοστό 51,64%. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους υποψήφιους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους, τους συνεργάτες μου, τους εκλογικούς αντιπροσώπους, τους εθελοντές και την οικογένεια μου για την πολύτιμη συνεισφορά τους σε αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα καθώς και για την υπέροχη διαδρομή που διανύσαμε όλοι μαζί και τους εγγυώμαι ότι θα ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις στο κοινό όραμα που θέσαμε. Υποσχόμαστε ότι θα εργαστούμε για το καλό του νησιού μας με μόνο σκοπό να εξεύρουμε λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας.

Σε λιγότερο από 3 μήνες θα αναλάβετε και επίσημα τα καθήκοντά σας. Ποια είναι τα πρώτα πλάνα σας ως νέα Δημοτική Αρχή;

Πρώτη προτεραιότητα μας η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της Πάρου καθώς και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας. Στη συνέχεια, η προστασία του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας του νησιού που υπονομεύονται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη αλλά και ως προϋπόθεση μιας βιώσιμης και αειφορικής ανάπτυξης του νησιού. Βασικός μας πυλώνας είναι και θα παραμείνει η συνεχής διαβούλευση με την κοινωνία, τις επαγγελματικές οργανώσεις, τους Παριανούς που ζουν εκτός νησιού, καθώς και τους πολίτες άλλων χωρών που κατοικούν στην Πάρο και η επιδίωξη των μέγιστων δυνατών συγκλίσεων.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού σας και πως σκοπεύετε σαν νέος δήμαρχος να το αντιμετωπίσετε και ποιος είναι για σας, ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο θα μπορούσε αυτό να υλοποιηθεί;

Τα μεγαλύτερα προβλήματα του νησιού μας παρουσιάζονται στον τομέα της καθημερινότητας και ειδικότερα στην καθαριότητα και στο κυκλοφοριακό. Στο θέμα της καθαριότητας, προτεραιότητα θα δοθεί στην οργανωτική αναβάθμιση της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου, μέσα από την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού καθώς και στη στήριξη των εργαζομένων σ’ αυτήν. Επίσης αναγκαία κρίνεται η συστηματική επανεκπαίδευση της κοινωνίας σε ορθές πρακτικές διαχωρισμού κι ανακύκλωσης. Προσβλέπουμε στη στενή και συστηματική συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου ως υπεύθυνο πλέον της διαχείρισης των απορριμμάτων προκειμένου να υιοθετήσουμε και να ακολουθήσουμε πιο σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης.

Στο θέμα του κυκλοφοριακού και της στάθμευσης , στοχεύουμε αρχικά με άμεσες παρεμβάσεις για τη βελτίωσή τους και στη συνέχεια μέσα από την εκπόνηση μιας συνολικής κυκλοφοριακής μελέτης σε επίπεδο νησιού, για την αποτελεσματική διαχείρισή τους. Τα πρώτα μας μέτρα, αφορούν σε παρεμβάσεις σε σημεία (όπως περιφερειακοί Παροικίας και Νάουσας), σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στο ενδεχόμενο τοποθέτησης φωτεινών σηματοδοτών, στην επέκταση της δημοτικής συγκοινωνίας σε Παροικία και Νάουσα, στη δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων και σταδιακά ποδηλατοδρόμων, καθώς και στην αναδιοργάνωση του συστήματος στάθμευσης: ελεγχόμενη στάθμευση, διαχωρισμός των χώρων στάθμευσης σε βραχυχρόνιους και μακροχρόνιους, αγορά ή ενοικίαση επιπλέον χώρων όπου απαιτείται. Όλα τα παραπάνω θα προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία με ειδικούς συγκοινωνιολόγους.

Ο τουρισμός είναι ένα από τα ισχυρότερα οφέλη για έναν τόπο, αλλά τα τελευταία χρόνια, με τον υπερτουρισμό σε κάποια περιοχές, έχει δημιουργηθεί ένα έντονο πρόβλημα. Έχει αγγίξει αυτό το πρόβλημα τον τόπο σας και αν ναι πως σκοπεύετε να το χειριστείτε;

Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και τα μέλη της παράταξής μας συμμεριζόμαστε απόλυτα αυτή την ανησυχία, η οποία μάλιστα υπήρξε μια από τις βασικές αιτίες της συγκρότησής της, σε συνδυασμό με την αδυναμία των άλλων παρατάξεων να αντιληφθούν σε βάθος και να διαχειριστούν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Στο πρόγραμμά μας μιλάμε ακριβώς για την ανάγκη ισορροπίας μεταξύ της τουριστικής ανάπτυξης και της διατήρησης του χαρακτήρα του νησιού. Και σχεδιάζουμε σειρά ενεργειών για την επίτευξη αυτού του στόχου. Κύρια προτεραιότητά μας θα είναι η δημιουργία στο πλαίσιο του Δήμου ενός Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO), ο οποίος κατά το πρότυπο που ακολουθούν άλλοι μεγάλοι προορισμοί διεθνώς θα συντονίσει το έργο της μετάβασης προς ένα μοντέλο αειφορίας. 

Παράλληλα θα συντονίσουμε άμεσα ενέργειες για την προώθηση μιας διαφορετικής στρατηγικής, όπως την ανάδειξη του περιβάλλοντος και του πολιτισμού ως των βασικών πυλώνων του τουριστικού μας προϊόντος, την επέκταση της τουριστικής περιόδου, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και πολλές άλλες. Όλα αυτά σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του τουρισμού (ξενοδόχους, εστιάτορες, ξεναγούς κλπ.) αλλά και την κοινωνία των πολιτών. Στην ίδια κατεύθυνση της προστασίας της φυσιογνωμίας της Πάρου έχουμε ταχθεί κατηγορηματικά κατά των μεγάλων «στρατηγικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας» που θα επιφέρουν ανεπανόρθωτη αλλοίωση στο περιβάλλον και το τοπίο και θα «λυγίσουν» τις υποδομές του νησιού μας. 

Ποιος είναι ο Κώστας Μπιζάς

Ο Κώστας Μπιζάς, γεννήθηκε το 1970. Είναι γιος του Νίκου Κ. Μπιζά και της Σοφίας Μπιζά το γένος Αθανασίου και Μαρίας Πατέλη.  Έχει δύο αδέλφια τον Ιερέα π. Στυλιανό Μπιζά και την Ψυχολόγο Σπυριδούλα Μπιζά. Είναι νυμφευμένος με την Κατερίνα Αντιπαριώτη, την κόρη του Βασιλείου Αντιπαριώτη και της Μαρούλης Κόττη (το γένος παπά Γκίκα εκ Λευκών). Έχουν μία κόρη την Μαρουλία, φοιτήτρια του τμήματος Μουσικών Σπουδών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στην επαγγελματική του δραστηριότητα ο Κώστας Μπιζάς είναι Μαθηματικός , απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και ιδιοκτήτης συγκροτήματος ενοικιαζομένων δωματίων στον Άγιο Σπυρίδωνα Παροικίας Πάρου. Στην πορεία της συνδικαλιστικής του δραστηριότητας υπήρξε, Μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (Ε.Μ.Ε.) και της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδος ( Ο.Ε.Φ.Ε.), Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Πάρου – Αντιπάρου «ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ» από το 1998 έως σήμερα. Στην κοινωνική του δραστηριότητα υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής ( 1/1/1999 – 31/12/2007) και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ» ( 1/1/2005 – 31/12/2022 ).

Την ίδια στιγμή βρίσκεται επί 20 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, όντας Έπαρχος Π.Ε. Πάρου –  περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου από 1/9/14 έως σήμερα που εκλέχτηκε νέος δήμαρχος Πάρου, αντιπρόεδρος στο Κέντρο Πρόληψης ΘΗΣΕΑΣ Κυκλάδων από 26/11/19 έως σήμερα, αντιπεριφερειάρχης Δημ. Υγείας – Κοιν. Μέριμνας και Κοινωνικών Παντοπωλείων Κυκλάδων από 9/9/19 έως 19/2/21, πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου από 1/3/17 έως 31.8.19, μέλος στο Δ.Σ. του Κ.Ε.Κ. Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Α.Ε από 1.9.14 έως 31/8/19, περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας από 1/1/2011 έως 31/8/2014, δημοτικός σύμβουλος Πάρου ( 1/1/2003 – 31/12/2010 ), μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου Πάρου ως εκπρόσωπος της Αντιπολίτευσης (1/1/2003-31/12/2006) και εκπρόσωπος της Αντιπολίτευσης του Δήμου Πάρου την περίοδο 2003-2010.