Συνέντευξη του νέου δημάρχου Σαντορίνης, Νίκου Ζώρζου, στην "Κοινή Γνώμη"

"Θα εργασθώ για το καλύτερο παρόν και μέλλον του τόπου"

  • Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου, 2023 - 06:17

Η Σαντορίνη αποτέλεσε ακόμη ένα από τα νησιά των Κυκλάδων που άλλαξαν "σκυτάλη" στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τα ηνία της Δημοτικής Αρχής αναλαμβάνει ο παλιός γνώριμος Νίκος Ζώρζος, ο οποίος είχε διατελέσει δήμαρχος στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2010 και του 2014 με μεγάλα ποσοστά. Κάτι τέτοιο έγινε και στις φετινές εκλογές, καθώς επικράτησε με ποσοστό 44,53%, τη στιγμή που δεύτερος βρέθηκε ο Μανώλης Ορφανός με 28,83%, ενώ ο νυν δήμαρχος αρκέστηκε στην τρίτη θέση με ποσοστό 21,59%. Με αυτό τον τρόπο, ο κόσμος θέλησε να δώσει ακόμη μία ευκαιρία στον Νίκο Ζώρζο, ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του νησιού και να υλοποιήσει το πρόγραμμα του.

Ο νέος δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, παραχώρησε συνέντευξη στην "Κοινή Γνώμη" μιλώντας για όσα απασχολούν το νησί, τους ανθρώπους που τον επέλεξαν, ενώ μιλά και για το κομμάτι του υπερτουρισμού και πως θα προσπαθήσει να ισορροπήσει την κατάσταση που οδηγεί σε φθορά του νησιού.

Το βράδυ της Κυριακής 8 Οκτωβρίου, οι συντοπίτες σας, σας επέλεξαν και σας εμπιστεύτηκαν, ως μία δύναμη αλλαγής που θα προσφέρει στον τόπο. Τι έχετε να πείτε στους πολίτες του νησιού και αν μπορείτε να τους δώσετε μία υπόσχεση, ποια θα είναι αυτή;

Συμμετέχω ενεργά στα κοινά του τόπου 28 χρόνια και με τους περισσότερους συμπολίτες μου ήδη γνωριζόμαστε. Γνωρίζουν τις απόψεις μου αλλά και το έργο μου ως δημάρχου από το 2011 έως το 2019. Η επανεκλογή μου στηρίχθηκε κυρίως στη σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομηθεί μεταξύ μας. Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε αυτή την πενταετία περιγράφεται αναλυτικά στο πρόγραμμα της παράταξής μας, της Θηραϊκής Πολιτείας και έχει παρουσιαστεί εκτενώς. Υποσχέσεις δεν συνηθίζω να δίνω. Την μόνη υπόσχεση που μπορώ να δώσω είναι ότι θα εργασθώ για το καλύτερο παρόν και μέλλον του τόπου. Θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση της  βελτίωσης της καθημερινότητας των κατοίκων και επομένως και των συνθηκών που διευκολύνουν την παραμονή  των επισκεπτών, με κύριο στόχο τη  βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου.

Σε λιγότερο από 3 μήνες θα αναλάβετε και επίσημα τα καθήκοντά σας. Ποια είναι τα πρώτα πλάνα σας ως νέα Δημοτική Αρχή; 

Η τουριστική οικονομία του τόπου, που δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών,  έχει σαν αποτέλεσμα την πίεση του χώρου. Από το 2012 είχα επισημάνει το κίνδυνο της αλόγιστης ανάπτυξης και είχα ζητήσει από την πολιτεία αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που φαινόταν ότι θα σωρευτούν. Είχα ζητήσει την ενεργοποίηση του νόμου για τον κορεσμό. Με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση θα επανέλθω στο αίτημα αυτό. 

Ποιο θεωρείτε ότι είναι αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού σας και πως σκοπεύετε σαν νέος δήμαρχος να το αντιμετωπίσετε και ποιος είναι για σας, ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο θα μπορούσε αυτό να υλοποιηθεί; 

Η συνεργασία με την Πολιτεία για την ανάσχεση της ανορθολογικής ανάπτυξης καθώς και η διαχείριση των απορριμμάτων. Όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων ως Δημοτική Αρχή την περίοδο 2011-2019 είχαμε προετοιμάσει σε πολύ καλό επίπεδο τη λύση. Αυτή διακόπηκε λόγω κατάθεσης πέντε προσφυγών οι οποίες εκδικάσθηκαν και απορρίφθηκαν στις αρχές του 2020. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή άλλαξε το σχεδιασμό χωρίς να έχουμε ενημερωθεί παρά το γεγονός ότι είχαμε ζητήσει ενημέρωση. Ως εκ τούτου αυτή τη χρονική στιγμή δεν μπορώ να μιλήσω για τον χρονικό ορίζοντα λύσης του προβλήματος.

Ο τουρισμός είναι ένα από τα ισχυρότερα οφέλη για έναν τόπο, αλλά τα τελευταία χρόνια, με τον υπετουρισμό σε κάποια περιοχές, έχει δημιουργηθεί ένα έντονο πρόβλημα. Έχει αγγίξει αυτό το πρόβλημα τον τόπο σας και αν ναι πως σκοπεύετε να το χειριστείτε και αν;

Τα θέματα που δημιουργεί ο υπερτουρισμός και τη φθορά που προκαλεί στον τόπο, βάζοντας σε κίνδυνο το μέλλον του  και προαναγγέλλοντας  ημερομηνία λήξης της Σαντορίνης ως κορυφαίου προορισμού, με είχαν απασχολήσει από το 2012 οπότε και  προσπάθησα να αφυπνίσω τους πολίτες, εν γένει τον επιχειρηματικό κόσμο και την πολιτεία για την ανάγκη λήψης μέτρων όπως ανέφερα και παραπάνω. Αποτέλεσμα ήταν να χαθούν οι προηγούμενες εκλογές γιατί οι περισσότεροι δεν ήθελαν να ακούσουν για την υπαρκτή αυτή απειλή. Σήμερα όμως η κοινωνία και οι φορείς έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του κινδύνου καθώς η Σαντορίνη φέτος έδειξε σημάδια κόπωσης. Είναι ανάγκη να εργασθούμε Δημοτική Αρχή, Κοινωνία  και Πολιτεία να παραμείνει ελκυστικός προορισμός.

Ποιος είναι ο Νίκος Ζώρζος

Ο Νίκος Ζώρζος γεννήθηκε το 1960 και μεγάλωσε στη Σαντορίνη. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Δημοσιογραφία στην ιδιωτική σχολή ΟΜΗΡΟΣ. Το 1983 εξελέγη Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Εστία – Πύργου Καλλίστης». Το 1985-1994 Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Κίνησης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Ποιότητα Ζωής με την επωνυμία «Ο Φοίβος». Το 1992 Διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Θήρας. Στο τέλος της επτάμηνης θητείας του ανακηρύχθηκε επίτιμος Πρόεδρος του Κέντρου Υγείας. Το 1994 Εξελέγη Κοινοτάρχης στην Κοινότητα Πύργου Καλλίστης.

Το 1997 Εξελέγη Αντιπρόεδρος του «Συμβουλίου Περιοχής» και ψηφίστηκε από τα Μ.Μ.Ε. της Θήρας ως ο Πρόεδρος της Χρονιάς. Το 1999 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος. Την ίδια χρονιά εξελέγη Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας και τη δεύτερη διετία εξελέγη ομόφωνα στην ίδια θέση. Ως δημοτικός σύμβουλος ανέλαβε την πρωτοβουλία να υλοποιήσει το πρόγραμμα «Αστερίας», που μετεξελίχθηκε στα Κ.Ε.Π., ενώ παράλληλα συνέβαλε στην υλοποίηση του έργου για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Θήρας και προώθησε την εκπόνηση, προμελετών και μελετών για όλα τα μνημεία της Σαντορίνης. Το 2002 και το 2006 ήταν Υποψήφιος Δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές με ανεξάρτητο συνδυασμό. Από το 2003 έως το 2006 διετέλεσε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ Νομού Κυκλάδων. Το 2010 εξελέγη Δήμαρχος του Δήμου Θήρας με το υψηλό ποσοστό του 68,39% και το 2014 εκλέχθηκε Δήμαρχος Θήρας με ποσοστό 50.57 % για δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Η θητεία που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα είναι η τρίτη για τον Νικόλαο Ζώρζο.